Menu
 

Ence lūdz VARAM izvērtēt "nelikumīgi" notikušo Babītes novada domes vadības maiņu Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Babītes novada pašvaldība Foto - Babītes novada pašvaldība

Andrejs Ence ir vērsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), lūdzot izvērtēt Babītes novada domes vadības maiņas tiesiskumu. A. Ence un viņa pārstāvētā Latvijas Reģionu apvienība uzskata, ka 29. aprīlī notikušajā Babītes novada domes kārtējā sēdē, kurā no amatiem tika atstādināti tābrīža domes priekšsēdētājs Andrejs Ence un priekšsēdētāja vietnieks Jānis Bērziņš, notikuši būtiski likumu pārkāpumi.

LRA piektdien izplatītāja paziņojumā pauž, ka, atbrīvojot no amata Andreju Enci, nav ievērots likuma “Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību” punkts, kas nosaka, ka domes lēmumu projekti un pārējie izziņas materiāli ne vēlāk kā trīs darbdienas pirms kārtējās sēdes visiem domes deputātiem jānosūta uz viņu e-pastu adresēm vai ar citu elektroniskās saziņas līdzekļu starpniecību. Taču A. Ence vēl 29. aprīlī nebija saņēmis lēmuma projektus ne par viņa, ne arī viņa vietnieka Jāņa Bērziņa atbrīvošanu no amatiem un jauna domes priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu.

Savukārt likums “Par pašvaldībām” nosaka, ka gadījumos, kad saņemts priekšlikums par domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata, priekšsēdētājam ir jāsasauc domes ārkārtas sēde ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no priekšlikuma saņemšanas dienas, izņemot gadījumus, kad šajā laikā ir paredzēta domes kārtējā sēde. Taču vēl 29. aprīļa domes sēdes laikā pašvaldības Administrācijas lietvedībā šāds priekšlikums nebija reģistrēts. LRA norāda, ka tobrīd vēl deputāts, tagad jau Babītes novada domes priekšsēdētājs Aivars Osītis pēc vairāku deputātu pieprasījuma šādu iesniegumu elektroniski nosūtīja minētās domes sēdes laikā.

“Ņemot vērā šos rupjos likumu pārkāpumus, Andrejs Ence un Latvijas Reģionu apvienība pieprasījusi VARAM izvērtēt Babītes novada domes deputātu rīcības likumību. Savukārt Babītes novada domi Andrejs Ence informējis, ka neparakstīs domes sēdē pretlikumīgi pieņemto lēmumu par viņa vietnieka Jāņa Bērziņa atstādināšanu no amata un aicina no nepamatoti ieņemtajiem amatiem atkāpties Aivaru Osīti un Darju Cvetkovu,” teikts Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna parakstītajā paziņojumā.

Dienu pēc amata zaudēšanas A.Ence aģentūrai LETA bija izteicies, ka pēc valsts svētkiem plāno rakstīt iesniegumu arī par deputāta mandāta nolikšanu: "Es, protams, varētu tos jaunos, rupji sakot, čakarēt sēdēs, bet esmu tādā vecumā, ka vairs negribu iesaistīties intrigās. Pēc 30 gadiem esmu nolēmis paiet malā, lai jaunie censoņi cīnās," citēts ilggadējais novada vadītājs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.