Menu
 

Ulbrokā tapusi kultūras pērle Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Foto: Stopiņu novada dome Foto: Stopiņu novada dome

24. jūlijā ar svinīgiem "Lentes griešanas svētkiem" durvis vēris jaunais Stopiņu novada Kultūras centrs, kurā ar īpašu intensitāti varēs ritēt daudzveidīga Stopiņu novada kultūras dzīve – notiks profesionālās mūzikas un amatiermākslas koncerti, pasākumi, konferences, izstādes, jaunrades darbnīcas, teātra izrādes un kino seansi. 

Kā "Lentes griešanas svētkos" atzina Stopiņu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne, Stopiņu novada iedzīvotājiem Kultūras centrs bija sena nepieciešamība, jo līdzšinējās telpas, kas vairāk bija pielīdzināmas palielai viesistabai, vairs sen nebija piemērotas intensīvajai kultūras dzīvei novadā: "Šī ir patiesa svētku diena novadam. Esmu gandarīta par lielo darbu, kas ir veikts četru gadu garumā no idejas līdz gatavai ēkai. Domāju, ka mūsu Kultūras centra vārds izskanēs ne tikai novadā, bet arī visā Latvijā un Eiropā. Kultūra  ir tā, kas ļauj saglabāt mūsu latviskās pamatvērtības, un tās būs svarīgas arī nākamajām paaudzēm. Vēlētos, lai mūsu cilvēki nāktu šeit atrast veldzi no ikdienas, atrast sirds gandarījumu, jo kultūra – tā ir iespēja izsāpēt sāpi, izdzīvot prieku, izprast vienam otru, satikt vienam otru."

Kultūras centra nosaukuma izvēle bija nodota iedzīvotāju ziņā, kuri varēja sūtīt priekšlikumus  un balsot par piemērotāko nosaukumu gaidītajam Kultūras centram. Visvairāk iedzīvotāju balsu saņēma priekšlikums "Ulbrokas pērle", un šobrīd vien atlicis novada domes deputātiem šādu variantu atbalstīt ar savu balsojumu.

Stopiņu novada Kultūras centru raksturo mūsdienīga arhitektonika un moderni apdares risinājumi. Ēkas ovālajos korpusos ir iemājojušas divas koncertzāles – Lielā zāle ar 480 skatītāju vietām un Mazā zāle ar 198 vietām. Lielā zāle akustikas ziņā ir universāla, pasākumi var notikt ar dabisko akustiku un ar skaņas pastiprinošām iekārtām. Pirmās piecas skatītāju rindas ir transformējamas, tādā veidā iegūstot plašāku skatuves zonu, skatuvē ir iebūvēta nolaižama platforma. Mazā zāle ir elektroakustiska, kas nozīmē, ka šeit var norisināties pasākumi ar apskaņošanu. Abas zāles ir aprīkotas ar šobrīd Eiropā profesionālākajām skaņu un gaismas tehnoloģijām.

Stopiņu novada Kultūras centrā atrodas arī Dzimtsarakstu nodaļa ar gaišu un svinīgu laulību ceremoniju zāli, Stopiņu novada vēstures muzejs, "Zaļā klase" – konferenču zāle ar 190 vietām un Ulbrokas bibliotēka ar lasītāju apkalpošanas zāli, kluso lasītavu un multimediju zāli. Ēkā atrodas arī kafejnīca un administratīvās telpas, abus korpusus savieno stikla galerija. Stopiņu novada Kultūras centra būvniecību veica SIA "Arčers".

"Ulbrokas pērles" vadītāja būs Vita Pinne, kura līdz šim ir vadījusi Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolu. "Rīgas Apriņķa Avīze" lūdza jaunatklātā centra vadītājai nelielu interviju:

– Jau centra "Lentītes griešanas svētkos" izskanēja doma, ka Kultūras centrs zem viena jumta mēģinās apvienot amatiermākslu ar profesionālo. Lūdzu, pastāstiet vairāk par šo ieceri. Vai to var uzskatīt par jaunā Kultūras centra galveno māksliniecisko koncepciju?

– Mūsu koncertzāles ir paredzētas gan profesionāliem māksliniekiem, gan amatiermākslas kolektīviem. Veidosim samērību starp šīm nozarēm. Mūsu amatiermākslas kolektīviem, vērojot profesionāļus, būs, kur tiekties, tā pilnveidojot prasmes un attīstot iespēju pilnvērtīgai un lietderīgai laika pavadīšanai.
Kultūras centra svarīgs uzdevums – visām iestādēm darboties ciešā mijiedarbībā, veidot kultūras dzīvi pieejamu no dažādiem skatpunktiem.
Piedāvāsim iepazīties ar dažādiem skatuves žanriem, no klasikas līdz izklaidei.

– Ko jūs kā centra vadītāja uzskatāt par galvenajiem uzdevumiem, kas jums šajā amatā būtu veicami?

– Pats galvenais ir kopā ar komandu – saviem radošajiem un profesionālajiem kolēģiem – veidot jaunas tradīcijas, saglabājot un pilnveidojot esošās. Sabiedrībai piedāvāt augsti kvalitatīvu kultūras pakalpojumu šeit, Stopiņu novadā, lai nav jāmēro tālais ceļš uz mūsu reģionālajām koncertzālēm. Lai iedzīvotāji izjūt lepnumu par savu dzīvesvietu, lai Ulbroka un Stopiņu novads saistītos ar Kultūras centru. Lai pēc vairākiem gadiem kultūras pasākumu apmeklētāju loks paplašinātos, vēlamies pievērst uzmanību jaunajai paaudzei. Novada izglītības iestādēs ļoti veiksmīgi darbojas dažādi interešu un profesionālās ievirzes izglītības kolektīvi un solisti. Lai veicinātu jaunos talantus pilnveidot savas zināšanas vidējā un augstākā kultūrizglītības jomā, mums jāpiedāvā viņiem iegūt ļoti vērtīgu pieredzi uz lielās skatuves. Apmeklētājiem piedāvāsim dažādu žanru pasākumus, ļausim iepazīt un iemīļot klasiskās mūzikas daiļradi, pirms koncertiem rīkojot sarunas ar māksliniekiem un muzikologiem. Veidosim kopējos tematiskos pasākumus – no bibliotēkas ar savu fondu piedāvājumu un muzeja ar muzejpedagoģijas programmām līdz pasākuma kulminācijai koncertzālē.

Ir ļoti daudz jaunu izaicinājumu, mums ir skaidri mērķi un uzdevumi, ko kopā ar komandu mēs veiksim. Ieguvēji būs gan iedzīvotāji, gan apmeklētāji un viesi. Un tieši apmeklētāji ir mūsu lielais atbalsts. Mēs zinām, mums izdosies!

– Kas būtu tie priekšnoteikumi, pie kuriem jūs varētu teikt, ka  darbs ir izdevies un ir apmierinātības sajūta?

– Ja Kultūras centra apmeklētāji izrādītu interesi un atgrieztos vēl un vēlreiz uz dažādiem pasākumiem, ja redzētu un dzirdētu viņu emocijas. Ja mākslinieki, kas viesotos pie mums, izrādītu vēlmi atgriezties, tieši novērtējot mūsu akustiskās, īpaši dabiskās akustikas, iespējas un profesionālo personālu. Un vēl, ja kāds viesis atbraucot mums teiktu – mums ieteica apmeklēt Stopiņu novada Kultūras centru, jo tur ir tik mājīgi, tur notiek kvalitatīvi pasākumi, tur ir vieta, kas liek justies labi…



– 26. septembrī būs pirmais koncerts centra atklāšanas pasākumā. Kas tas būs par koncertu, un kas tajā uzstāsies?

– Atklāšanas koncerts tiks veidots divās daļās. Tā kā šīs ir jaunās mājas mūsu amatiermākslas kolektīviem, tad koncerta pirmā daļa būs atvēlēta tieši viņiem – mūsu dziedātājiem, dejotājiem, aktieriem un instrumentāliem ansambļiem. Viņi visvairāk ir gaidījuši šo brīdi, šo iespēju būt uz savas skatuves savās mājās. Koncerta otrā daļa būs profesionāļu pārziņā – klausīsimies Valsts akadēmisko kori "Latvija" ar māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Māri Sirmo, grupu "DAGAMBA" un mūsu novada Goda pilsoni Daumantu Kalniņu.

Lūdzu, nedaudz atklājiet "Ulbrokas pērles" tālāko pasākumu plānu, proti, kādus kultūras dzīves pasākumus ir iecerēts rīkot tuvākajā laikā?

– Šobrīd notiek intensīvs darbs ar dažādu koncertorganizāciju menedžeriem, profesionālo māksliniecisko kolektīvu vadītājiem, teātru producentiem, bērnu pasākumu organizatoriem. Apzinām piedāvājumu iespējas, lai izvēlētos saviem apmeklētājiem kvalitatīvu un profesionālu kultūras pasākumu piedāvājumu klāstu. Kultūras centra plašāka atpazīstamība Latvijā gaidāma pēc Atklāšanas koncerta, kas notiks 26. septembrī, tādēļ rudens un ziemas mēnešu pasākumu programmai noteikti gaidāmi būtiski papildinājumi. Šobrīd varu pateikt, ka pievērsīsim uzmanību dažādiem žanriem – simfoniskajai un kamermūzikai, kormūzikai, rokmūzikai, amatiermākslas kolektīvu koncertiem, teātra izrādēm bērniem un pieaugušajiem, aktuālām animācijas un pilnmetrāžas filmām. Sekosim līdzi Latvijas radošajiem procesiem un iepazīstināsim ar tiem mūsu apmeklētājus.

Bijušais Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs, kurš vadīja novadu laikā, kad tapusi ideja par Kultūras centra izveidi, atzina, ka viņam ir prieks dzīvot novadā, kur pašvaldības vadītājai ir mīlestība uz kultūru un izpratne par to: "Ja sākotnēji Kultūras centrs – tas bija stāsts par Stopiņiem, tad šobrīd tas ir stāsts par vērtībām. Mēs esam radījuši kultūras pērli."

Iepriekš:
Foto: Ulbrokā atklāts jaunais Stopiņu novada Kultūras centrs

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.