Menu
 

Vai pēc reformas jaundzimušā pabalsts Pierīgā kļūs lielāks? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

“Rīgas Apriņķa Avīze” pētīja, kā Pierīgas novadu pašvaldības rūpējas par savām ģimenēm ar pabalstiem, kā arī lēsa, vai šo pabalstu apmērs varētu mainīties pēc administratīvi teritoriālās reformas, kas noslēgsies jau šā gada vidū.

Raksta sākumu lasiet šeit.

Kā redzams no apkopotajiem datiem, vismaz Pierīgas reģionā pārliecinoši lielākais pabalsts jaundzimušajiem – 500 eiro – ir Jūrmalā, turklāt pietiek, ja tās robežās deklarējies tikai viens no bērna vecākiem. Otro vietu dala Mārupes un Olaines novads, kur šis pabalsts ir 400 eiro, bet pēdējo vietu šajās neklātienes sacīkstēs ieņem trīs novadu – Ādažu, Carnikavas un Ropažu – pašvaldības, kas viena jaundzimušā atbalstam izmaksā tikai 150 eiro.

Arī visas valsts mērogā Pierīgas pašvaldības izskatās visai cienījami. Ja vien pēdējā mēneša laikā kādā no Latvijas pašvaldībām nav nolemts palielināt jaundzimušā pabalsta apmēru, tad visdāsnākais tas joprojām ir tieši Jūrmalā. Tiesa, jūrmalniekiem ir viena ļoti nopietna konkurente – Varakļānu novada pašvaldība, kas īpaši atbalsta daudzbērnu ģimenes. Tur, ja pasaulē nācis trešais mazulis, ģimenei tiek piešķirts pabalsts 516 eiro apmērā.

Visā Latvijā ir tikai trīs pašvaldības, kas bērna piedzimšanas pabalstā izmaksā apaļus 400 eiro, – kopā ar Mārupes un Olaines novada pašvaldībām vēl arī Engures novads. Pats necilākais pabalsts ir Vecpiebalgas novadā – 71,14 eiro, bet ar to vēl konkurē Jelgavas pilsēta un Rucavas novads, kur šis pabalsts ir 72 eiro, kā arī Naukšēnu novads ar 75 eiro. Šobrīd Latvijā vairs nav nevienas pašvaldības, kas neizmaksātu bērna piedzimšanas pabalstu. Pēdējās, kas to sāka maksāt, ir Kuldīgas un Cesvaines novada pašvaldības.

Šā gada 5. jūnijā Latvijā notiks pašvaldību vēlēšanas, pēc kurām par pabeigtu tiks uzskatīta administratīvi teritoriālā reforma. Pierīgā tā neietekmēs tikai Jūrmalu, kā arī Salaspils un Olaines novadu. Visi pārējie novadi vairāk vai mazāk teritoriāli reformēsies, izveidojot jaunas pašvaldības, kurām arī saistošie noteikumi būs jauni, tostarp – par bērna piedzimšanas pabalsta apmēru.

Protams, katra jaunā pašvaldība, nosakot materiālo pabalstu apmērus, rēķināsies ar sava budžeta iespējām, bet būsim optimisti un pieļausim, ka nevienā administratīvajā teritorijā vismaz jaundzimušajiem paredzētā pabalsta apmērs nesamazināsies.

Jauno Ādažu novadu veidos pašreizējais Ādažu un Carnikavas novads. Abas pašvaldības, kā sarunājušas, jau tagad katru jaundzimušo atbalsta ar 150 eiro. Apvienošanās varētu būt īstais brīdis, lai šo summu pārskatītu un varbūt pat palielinātu.

Ķekavas novadam pievienos Baldones novadu, un tieši šobrīd abas vietvaras jaundzimušo vecākus atbalsta ar 250 eiro, bet varbūt jaunajā Ķekavas novadā ņems piemēru no baldoniešiem un par katru nākamo bērnu ģimenei piemaksās vēl 35 eiro?

Jaunais Mārupes novads izveidosies, apvienojoties Mārupei un Babītei. Jācer, ka jaunā pašvaldība turpinās maksāt 400 eiro lielu jaundzimušā pabalstu; babītiešiem tas būs iespaidīgs pieaugums – par 185 eiro.

Apvienojoties Garkalnes (bērna piedzimšanas pabalsts ir 300 eiro), Ropažu (150 eiro) un Stopiņu (285 eiro) novadam, kā arī Vangažu pilsētai (300 eiro), radīsies jaunais Ropažu novads. Ropažniekiem vajadzētu ņemt piemēru no garkalniešiem un vangažniekiem, dubultojot atbalstu jaundzimušajiem.

Jauno Siguldas novadu veidos Krimuldas (350 eiro), Mālpils (284,57 eiro) un Siguldas (320 eiro) novads, kā arī Inčukalna pagasts (300 eiro). Ja jaunā pašvaldība par paraugu ņems Krimuldas novadu, tad jaundzimušā pabalstam būtu jābūt 350 eiro lielam.

Jaunajā Saulkrastu novadā būs apvienojušies Saulkrasti (290 eiro) un Sēja (300 eiro), kā arī Skultes pagasts, kas pagaidām vēl atrodas Limbažu novada sastāvā. Domājams, skultenieši būs gandarīti, ja līdzšinējais 150 eiro lielais jaundzimušā pabalsts tiks palielināts līdz 300 eiro.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas Ikšķiles novads (250 eiro) atkal būs atpakaļ bijušā Ogres rajona robežās, kur kopā ar Ogres (100 eiro), Lielvārdes (200 eiro) un Ķeguma (250 eiro) novadu veidos jauno Ogres novadu. Izskatās, ka lielvārdiešiem un sevišķi ogrēniešiem būs jāņem piemērs no ikšķiliešiem un ķegumiešiem…

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.