Menu
 

Salaspils pašvaldība lauž līgumu par bērnudārza būvniecību ar būvkompāniju "Merks"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

1.augustā Salaspils novada pašvaldība ir lauzusi līgumu ar būvkompāniju "Merks" par Septītās pirmsskolas izglītības iestādes būvniecību, informē pašvaldībā.

Jau 2022.gada 10.jūnijā Salaspils pašvaldība nosūtīja paziņojumu būvkompānijai "Merks" par vienpusēju līguma izbeigšanu 2022.gada 1.augustā, jo darbu izpilde nenotika darbu izpildes kalendārajā grafikā paredzētājā apjomā un termiņā, kā arī būvuzņēmējs kavēja līguma izpildes termiņu ilgāk par 30 kalendārajām dienām.

Vienlaikus 2022.gada 10.jūnijā Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) veica pārbaudi objektā un apturēja būvdarbus, uzdodot būvuzņēmējam sniegt paskaidrojumus par konstatētajiem pārkāpumiem līdz 2022.gada 22.jūnijam. Paskaidrojumi nav sniegti, stāsta pašvaldībā.

Būvkompānija "Merks" apgalvo, ka būvprojekts ir nepilnīgs un kļūdains, kas it kā bijis par iemeslu būvdarbu savlaicīgai neizpildei, taču būvuzņēmējs nav iesniedzis vai norādījis nevienu konkrētu dokumentu, kas dotu objektīvu apstiprinājumu šādam apgalvojumam. Savukārt Salaspils pašvaldības pieaicinātais būvprojekta ekspertīzes veicējs - SIA "Cerkazi G" - atspēko būvkompānijas "Merks" paustos apgalvojumus par būvprojekta nepilnībām. 2022.gada 7.jūlijā Salaspils pašvaldība nosūtīja vēstuli ar ekspertu slēdzienu būvkompānijai "Merks".

Tāpat pašvaldībā norāda, ka izmaiņas būvprojektā ir ierosinājusi veikt pati būvkompānija "Merks", lai gan būvprojekts par kļūdainu vai nepilnīgu no sertificētu ekspertu puses nav atzīts. Salaspils pašvaldība būvkompānijas "Merks" ierosinātās būvprojekta izmaiņas līgumā noteiktajos termiņos izvērtēja un sniedza atbildes. Izmaiņu izmaksas saskaņotas pušu sarakstē, taču būvuzņēmējs nav vēlējies vienoties par akceptētajiem izmaiņu darbiem, ievērojot līgumā noteikto kārtību, un darbus nav veicis. Līdz ar to neatbilst patiesībai "Merks" apgalvojums, ka tas ir pildījis savas no līguma izrietošās saistības pienācīgi un savlaicīgi.

Pašvaldība ir saņēmusi rēķinu no būvkompānijas "Merks" par darbiem, kas nav pieņemti no būvuzrauga un pasūtītāja puses. Pašvaldība ir aicinājusi būvuzņēmēju koriģēt darbu izpildes aktu un rēķinu, taču būvuzņēmējs to nav veicis un nav iesniedzis koriģētu rēķinu apmaksai. Līdz ar to pašvaldībai nav tiesiska pamata apmaksāt rēķinu, skaido pašvaldības pārstāvji. 2022.gada 2.augustā Salaspils pašvaldība lūgusi būvkompānijai "Merks" nodot objektu saskaņā ar līgumā noteikto procedūru, taču būvuzņēmējs objektu nodot atteicās.

Jaunajā bērnudārzā paredzētas 288 vietas. Vidēji mēnesī aukļu pakalpojumus izmanto 65 bērni, privātās pirmsskolas izglītības iestādes - 175 bērni (tiesības uz kompensāciju no pašvaldības puses ir gadījumā, ja pašvaldības nevar nodrošināt vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē). Sākot no marta - mēneša, kad Septītā pirmsskolas izglītības iestāde bija jānodod ekspluatācijā, - līdz jūnijam (četri mēneši) iztērēts kopumā 256 579 eiro: auklēm 50 479 eiro un privātām pirmsskolas izglītības iestādēm - 206 100 eiro. Līdz gada beigām, ja bērnudārzs nebūs pieejams, vēl būs nepieciešami 320 000 eiro, vēsta pašvaldībā. 

Salaspils novada pašvaldība ir gatava novada intereses aizstāvēt tiesiskā ceļā.

Iepriekš:
Strīdā par bērnudārza būvniecību būvkompānija "Merks" vērsusies tiesā pret Salaspils domi

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.