Menu
 

Ķekavas novadā aktīvi sporto gan profesionāļi, gan veselīga dzīvesveida piekritēji Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Ķekavas velobraucienā piedalās arī novada Sporta skolas riteņbraucēji. Foto – Ķekavas novada pašvaldība Ķekavas velobraucienā piedalās arī novada Sporta skolas riteņbraucēji. Foto – Ķekavas novada pašvaldība

Ķekavas novadā dzīvojošie noteikti ir pamanījuši gan novada Sporta aģentūras, gan Sporta skolas daudzpusīgo piedāvājumu aktīvam un sportiskam dzīvesveidam. Turklāt, kā sarunā ar novada pārstāvjiem – Izglītības, sporta un kultūras pārvaldes vadītāju Lindu Zaķi, Sporta aģentūras direktori Daci Cīruli un Sporta skolas direktoru Intu Vancānu – uzzināja “Rīgas Apriņķa Avīze”, šāda iespēja tiek piedāvāta gan tiem, kuri vēlas sportot profesionāli, gan arī tiem, kuri vienkārši vēlas dzīvot veselīgi un būt fiziski veseli, sportojot pašu priekam.

Plāno izveidot dažādus sporta laukumus

Ķekavas novada pašvaldības Izglītības, sporta un kultūras pārvaldes vadītāja Linda Zaķe skaidro, ka Ķekavas novadā ik gadu ar finansējumu vairāk nekā miljona eiro apmērā tiek atbalstīta gan Sporta aģentūra, gan Sporta skola, gan interešu izglītības pulciņi skolās. “Piemēram, izglītības iestādēs tiek īstenots projekts “Sporto visa klase”, kas ietver sporta stundas, fakultatīvās nodarbības un peldēšanas apmācību. Tāpat ir daudzveidīgas veselību veicinošas aktivitātes, kas piemērotas ikvienam interesentam, piemēram, nūjošana, orientēšanās, skriešanas seriāli “Baložu Bizons” un “Veselības apļi”.”

Ģimeņu fotoorientēšanās Rāmavā.

Tāpat pārvaldes vadītāja norāda, ka, ņemot vērā novada iedzīvotāju visnotaļ lielo interesi par aktīvu dzīvesveidu un sportošanu, pašvaldība domā par sporta infrastruktūras attīstīšanu novadā, vēlmes salāgojot ar budžeta iespējām.

Šobrīd pašvaldība ir iesniegusi projekta pieteikumu biedrības “Partnerība “Daugavkrasts”“ projektu konkursā par iespēju ierīkot Baložos – Titurgā, Zaļās ielas tuvumā – strītbola laukumu ar diviem spēļu laukumiem atbilstoši strītbola starptautiskajiem noteikumiem. Šā projekta ietvaros plānots izveidot laukumu ar mākslīgo segumu, piedāvājot divus spēļu laukumus un uzstādot četrus basketbola grozus. Laukumu varēs izmantot dažādu vecuma grupu iedzīvotāji gan aktīvai brīvā laika pavadīšanai, gan dažādu līmeņu sacensībām un sporta spēlēm. 

Savukārt Sporta aģentūra šajā projektu konkursā ir sagatavojusi projekta pieteikumu multifunkcionāla sporta laukuma seguma izveidei Ķekavā. Līdz šim Ķekavas novadā šāds laukuma segums nav ierīkots, šis būtu pirmais, kas ir īpaši svarīgi ziemas sporta veidu attīstībai Ķekavas novadā. Pozitīvas atbildes gadījumā Sporta aģentūra varētu saņemt Eiropas Savienības līdzfinansējumu šīs idejas realizēšanas pirmajai kārtai. Atbilstoši iecerei blakus Ķekavas vidusskolai plānots izveidot multifunkcionālu sporta laukumu, kura segumā tiktu iestrādātas ledus ražošanas caurules, kas nākotnē ļautu nodrošināt mākslīgā ledus seguma izveidi ziemas periodā, izmantojot mūsdienīgas ledus ražošanas tehnoloģijas. Pēc projekta īstenošanas uz jaunizveidotā seguma varēs nodrošināt kvalitatīvu laukumu slidotavai ziemas periodā, izmantojot arī tradicionālas ledus liešanas metodes. Šis projekts būs sākums tam, lai nākotnē Ķekavā taptu pilnvērtīgs multifunkcionāls laukums.

Šāda laukuma izveide veicinās iedzīvotāju veselīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas visu gadu – gada aukstajā periodā tajā varēs nodarboties ar dažādiem ziemas sporta veidiem, izmantojot atbilstošu, kvalitatīvu infrastruktūru, savukārt pavasarī, vasarā un rudenī to izmantot treniņiem un veselīgai brīvā laika pavadīšanai, nodarbojoties, piemēram, ar skrituļslidošanu, basketbolu, futbolu, florbolu, skeitbordu. Laukums bez maksas būtu pieejams ikvienam Ķekavas novada iedzīvotājam.

Patlaban abi šie projekti ir izturējuši pirmo atlases kārtu, un tagad tos vērtē Lauku atbalsta dienests.

Vēl Ķekavas novada pašvaldība ir iecerējusi rekonstruēt sporta stadionu pie Baložu vidusskolas, kuru varētu izmantot ne tikai skolēni, bet arī Sporta skolas audzēkņi un novada iedzīvotāji. Lai saņemtu kredītu no valsts šīs idejas realizēšanai, pašvaldība jau šā gada sākumā iesniedza pieteikumu kredīta saņemšanai. Bet, tā kā šogad valstī tika būtiski mainīti aizņemšanās nosacījumi pašvaldībām un samazināts pieejamais finansējums, pieprasītais kredīts pašvaldībai vēl joprojām nav piešķirts.

No zemas intensitātes vingrošanas līdz augsta līmeņa sacensībām

“Cenšamies sacensības organizēt dažādām mērķauditorijām, jo mūsu novadā ir attīstīts un populārs gan tautas, gan amatieru sports, kā arī mums ir sporta klubi, kuru komandas piedalās augstākā līmeņa sacensībās, – piemēram, basketbola kluba “Ķekava” vīriešu komanda, kura startē LBL2, florbola kluba “Ķekava” vīriešu komanda un divas sieviešu komandas, kuras startē Latvijas Republikas virslīgas čempionātā, futbola kluba “Auda” sieviešu un vīriešu komandas, kuras piedalās Latvijas Republikas pirmajā līgā, regbija klubs “Miesnieki”, kas startē Latvijas čempionātā gan regbijā 7, gan 15,” ar lepnumu stāsta novada Sporta aģentūras direktore Dace Cīrule.

“Sporta aģentūrai ir izveidojusies lieliska sadarbība ar novada izglītības iestādēm, organizējot skolu kausu sacensības – piedzīvojumu skrējienā, orientēšanās sportā, ziemas un bērnu sporta spēlēs. Šogad, lai popularizētu orientēšanās sportu, pirmo reizi Ķekavas sākumskolā tika organizētas sacensības telpās, un bērniem tas šķita interesanti, ka skolā var ne tikai mācīties, bet piedalīties arī šādās aktivitātēs.”

D.Cīrule piemin arī ziemas sporta spēles, kas skolu kausa ietvaros norisinās Baložos, jo tur ir piemērota infrastruktūra, un kas esot ļoti interesantas – jauniešiem jāpiedalās distanču slēpošanā, ragaviņu vilkšanā un biatlona stafetē.

Novadā tiek domāts arī par dažādām sportiskām aktivitātēm, kurās var iesaistīties visa ģimene. Vienas no populārākajām ir ģimeņu orientēšanās sacensības, kas šogad notikušas Titurgā, Rāmavā un Ķekavā. Tradicionāls pasākums ir arī “Sportojošo ģimeņu spiets”. Šogad novada sporta svētkos sadarbībā ar putnu fabriku “Ķekava” Sporta aģentūra organizēja sacensības bērniem un jauniešiem “Stiprais cālis”, kurās piedalījās vairāk nekā 150 dalībnieku, kā arī pirmo reizi izdevies pašu spēkiem sarīkot starptautiska līmeņa sacensības – Ķekavas velobraucienu, pulcējot vairāk nekā 700 sportistu.

Tāpat novada iedzīvotājiem ir iespēja iesaistīties ne tikai sacensībās, bet arī dažādās aktivitātēs. Iedzīvotāju iecienīts ir skriešanas seriāls “Veselības apļi”, kas notiek gan Baložos, gan Ķekavā un kurā, kā uzsver D. Cīrule, svarīgākais ir nevis laika kontrole vai ātrums, bet gan iespēja vienkārši aktīvi pavadīt laiku – skrienot, ejot vai nūjojot, turklāt katrs to var darīt pēc savām iespējām.

Senioru sporta spēles.

Sporta aģentūra rūpējas arī par to, lai novadniekiem būtu iespēja apmeklēt, piemēram, atšķirīgas intensitātes vingrošanas un TRX nodarbības, skriešanas ABC u.c. Ar Eiropas projekta līdzfinansējumu izdevies noorganizēt arī ūdens vingrošanas nodarbības. “Ar prieku organizējam ikgadējās Senioru sporta spēles, kurās piedalās ne tikai mūsu novada iedzīvotāji, bet arī kaimiņu novadu sportisti. Prieks par sportiskajiem, drosmīgajiem, varošajiem senioriem!” teic aģentūras vadītāja.

Sarunā ar “Rīgas Apriņķa Avīzi” Dace Cīrule uzsver, ka Ķekavas novada pašvaldība atbalsta sporta dzīves nodrošināšanu, piešķirot nepieciešamo finansējumu, tāpat Sporta aģentūra piedalās dažādos Eiropas struktūrfondu projektos. “Šogad esam saņēmuši 64 078 eiro, kas tiek izmantoti gan sporta inventāra iegādei, veselību veicinošu aktivitāšu organizēšanai un sacensību dažādošanai, gan arī iespējai izglītoties pašiem, lai varētu ieviest dažādas novitātes un izmantot pieredzi un gūtās zināšanas, organizējot sporta pasākumus un liekot uzsvaru tieši uz ārpusskolas fiziskajām aktivitātēm. Savukārt novada dome piešķīrusi 150 000 eiro finansējumu, uz kuru saskaņā ar saistošajiem noteikumiem “Par finansējuma sadali Ķekavas novada sportistiem” var pretendēt ikviens novadā deklarētais sportists.”

Arī Ķekavas novada Sporta skolas piedāvājums ir gana plašs. Mācību iestādes direktors Ints Vancāns stāsta, ka desmit pastāvēšanas gados daudz kas ir mainījies: “Pašlaik piedāvājam iespēju profesionāli apgūt jau sešus sporta veidus – brīvo cīņu, mākslas vingrošanu (to iespējams apgūt Ķekavā un Baložos), regbiju, peldēšanu, riteņbraukšanu, vieglatlētiku, kur audzēkņi gūst panākumus arī valsts mēroga sacensībās. Sporta skolā šobrīd mācās vairāk nekā 300 bērnu, un varbūt kāds no viņiem būs nākamais olimpiskais čempions?”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.