Menu
 

Raimonds Feldmanis: Kā treneris spēli izjūtu citā kvalitātē

  • Autors:  Laura Mozule, Biznesa augstskolas “Turība” sabiedrisko attiecību speciāliste
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Savas trenera karjeras desmito gadu Raimonds Feldmanis noslēdz kā Latvijas Basketbola savienības “Gada treneris 2021”. Kaut arī trenera gaitas sākotnēji uzsācis apstākļu spiests, tieši viņa vadībā Latvijas komanda kļuva par vēsturē pirmo olimpisko čempioni 3x3 basketbolā vīriešiem.

Latvijas olimpiskās komandas ceļš uz panākumiem bijis smaga darba un izaicinājumiem pilns. To pašu var teikt arī par Feldmaņa ceļu basketbolā no rezervistu soliņa līdz olimpisko čempionu trenera krēslam.

Gribasspēks strādāt ir lielākais talants

Par olimpisko zeltu Feldmanis sapņojis jau bērnībā, bet nekad nebija domājis, ka iegūs to kā treneris. Ar šo panākumu nākusi apziņa, ka ar sūru darbu, mērķtiecību un ticību saviem spēkiem it viss ir sasniedzams.

Darba ētiku un disciplīnu Feldmanis mācījies no sava tēva, sporta skolotāja un basketbola trenera Aleksandra Feldmaņa. “Tēvs ir pedagogs ar lielo burtu. Viņš mani nekad tiešā veidā nevirzīja profesionālajā basketbolā, bet pedagoģiski gudri virzīja mani dzīvē, mācot darba ētiku un disciplīnu, bez kā augsti sasniegumi, manuprāt, nav iespējami,” saka mārupietis Feldmanis.

Basketbola spēles izpratnes attīstībā Feldmanis pasakās saviem treneriem, tostarp pirmās profesionālās komandas trenerim Agrim Galvanovskim, kurš veicinājis profesionālo attīstību un vēlākos gados pamanījis Feldmanī arī trenera talantu.

Trenera krēslā nonāk sporta traumas dēļ

Trenera karjeru Feldmanis sācis, vēl būdams profesionāls spēlētājs. Divas reizes sportista karjeras laikā guvis nopietnu kājas traumu, kas viņu liktenīgi nosēdināja uz trenera soliņa. A.Galvanovskis un Latvijas izlases spēlētājs Uvis Helmanis piedāvāja trenera darbu basketbola nometnēs. “Kad sāku trenēt, tas bija psiholoģiski grūti, jo nācās atteikties no tā, ko biju darījis jau kopš bērnības. Tomēr ātri vien iepazinu spēles adrenalīnu, kāds pieredzams tikai trenera lomā – kā spēlētājs uz laukuma galvenokārt domāju par sevi, bet kā treneris esmu atbildīgs par visu komandu,” atminas Feldmanis.

Viena no viņa pirmajām darbavietām bijusi Biznesa augstskola “Turība”, kurā kā trenera asistents un treneris strādājis ar trīs augstskolas komandām. Šobrīd Feldmanis ir basketbola kluba “Biznesa augstskola “Turība”” galvenais treneris. Jautāts, vai studentu basketbolā redz daudzsološos talantus, Feldmanis atbild: “Es redzu spēcīgu komandas garu, darba ētiku ne tikai sportā, bet arī studiju procesā, kas noteikti palīdzēs jauniešiem kļūt par spēcīgām personībām un sasniegt noteiktos mērķus”. Skaidru mērķa definēšanu Feldmanis prasa no katra trenētā sportista, jo tikai tā var nostāties uz panākumu ceļa.

3x3 basketbols iemācījis uzticēties komandai

Pats Feldmanis lielāko panākumu profesionālajā basketbolā guvis kā olimpisko čempionu treneris. Kā viņš stāsta, 3x3 basketbola specifika nosaka spēles taktiku, spēles laukumā uzliekot lielāku atbildību uz komandas pleciem.

“Ja 5x5 basketbola spēļu laikā treneris ļoti aktīvi iesaistās un būtībā kontrolē spēli, tad 3x3 spēļu laikā trenerim ir liegta komunikācija ar spēlētājiem. Tas man ir mācījis, ka lielais darbs ir jāizdara treniņā, lai spēles laikā var pilnībā uzticēties savai komandai,” saka Feldmanis, atzīmējot, ka komandas saliedētībai un savstarpējai uzticībai bijusi izšķiroša loma arī augstajiem panākumiem Tokijas olimpiskajā spēlēs.

Ja par nenovērtētās komandas sūri grūtā darbā izcīnīto olimpisko zeltu kādreiz uzņems kinofilmu, savu lomu Feldmanis tajā labprāt atveidotu pats vai arī uzticētu to politiķim Mārim Riekstiņam – “man daudzi ir teikuši, ka esmu viņam līdzīgs,” smej “Gada treneris 2021”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.