Menu
 

Lielākās sporta stipendijas šajā studiju gadā piešķirtas kamaniņu braucējām Vītolai un Aparjodei un vieglatlētei Caunei

  • Autors:  LETA
Elīna Ieva Vītola. Foto - arhīvs Elīna Ieva Vītola. Foto - arhīvs

Lielākās sporta stipendijas studējošajiem 2023./2024. studiju gadā otrdien ir piešķirtas Latvijas kamaniņu braucējām Elīnai Ievai Vītolai un Kendijai Aparjodei, kā arī vieglatlētei Agatei Caunei, ziņo Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP).

Vītola un Aparjode saņems pa 2000 eiro, bet Caune - 1800 eiro.

Vītola atzīmē, ka saņemtā stipendija motivē tālākiem sasniegumiem gan sportā, gan studijās. "Dažkārt ir grūti, kā, piemēram, šobrīd, kad sporta sezona sakrīt ar sesiju augstskolā, taču, ja labi grib, tad visu var paspēt.

Viņa mācās Latvijas Universitātē un ir pateicīga gan augstskolas vadībai, gan lektoriem par pretimnākšanu mācību procesā.

Stipendiju piešķir uz vienu studiju gadu, un tās apmērs ir atkarīgs no valsts budžeta programmā 09.00.00. "Sports" attiecīgajā gadā pieejamā Stipendiju fonda apmēra, bet ne vairāk kā 2000 eiro vienam pretendentam.

"Sporta stipendija ir pamats tālākai izglītības iegūšanai. Jau vairāk nekā 10 gadus mēs turpinām šo tradīciju, atbalstot studējošos sportistus un motivējot turpināt attīstīt savu otru potenciālo karjeras līniju, kas būtu stabils pamats laika posmā, kad sportiskā karjera būs noslēgusies," stipendiju piešķiršanu komentē LSFP prezidents Einars Fogelis.

"Galvenais duālās karjeras izaicinājums ir spēt vienas dzīves laikā sportistam izdzīvot divas dzīves. Sportistam ir jāiemācās pašmenedžments, strikti un disciplinēti jāseko savam izvirzītajam mērķim, un tas arī jāsasniedz," uzsver Sporta stipendijas komisijas priekšsēdētāja Agita Ābele.

Sporta stipendija 1700 eiro apmērā ir piešķirta krosmintonistam Artūram Dzirkalim un pludmales volejbolistam Oliveram Bulgačam, bet 1500 eiro stipendiju saņēma biatlonists Renārs  Birkentāls, florbolists Gustavs Griezītis, hokejists Kristiāns Rubīns, kā arī orientieristi Elza Ķuze un Matīss Saulīte.

1300 eiro stipendija piešķirta kamaniņu braucējai Viktorijai Ziediņai, ūdens motosportistam Nilam Retam Slakterim un distanču slēpotājai Samantai Krampei, bet 1100 eiro - sporta dejotājai Karīnai Kārkliņai un smaiļotājam Jānim Kaurātam.

Pie 1000 eiro stipendijas tiks kamaniņu braucējas Kitija Bogdanova un Frančeska Bona, kā arī daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs, bet 900 eiro saņems kamaniņu braucēja Sanija Ozoliņa.

800 eiro saņems smaiļotāja Elizabete Vīksne, sporta dejotāja Anastasija Onufrijeva, vieglatlēti Sandis Dzenītis un Maksims Pjazings, vingrotājs Ričards Plāte, orientēšanās sporta pārstāvji Gustavs Staņa un Andris Sarksņa, peldētāji Edvards Toms Atelsons, Marija Goberga un Rihards Kahanovičs, kā arī distanču slēpotājs Lauris Kaparkalējs.

700 eiro saņems peldētāja Ieva Maļuka, basketbolisti Vanesa Jasa, Katrīna Raina Kalniņa, Luīze Anna Sila un Enija Paula Vīksne, frisbija spēlētāja Katrīna Ance Gasiņa, orientieristi Mārcis Jansons, Matīss Timermanis un Taiga Lazdāne, kanoe airētājs Daniēls Rafaels Siders, vieglatlēti Gerda Kerija Dreimane un Daniels Bambals, un florbolisti Toms Ķeirāns, Samanta Bērziņa un Emīlija Salaciete.

Savukārt 600 eiro stipendiju LSFP ir piešķīrusi bobslejistam Jēkabam Kalendam, brīvās cīņas pārstāvei Raminai Mamedovai, florbolistiem Sandijam Gabrielam Siliņam, Bruno Beķerim, Edijam Šenbergam un Klāvam Arakam, kā arī basketbolistam Mārcim Osim.

"Šī stipendija ir būtisks finansiālais atbalsts, jo paralēli sportam man būtu ļoti grūti apvienot mācības ar darbu. Pateicoties stipendijai, varu fokusēties uz izglītību un sportu," stipendijas lomu atzīmē orientieriste Elza Ķuze.

Viņa studē būvniecības inženieriju, un viņai patīk, ka šis virziens nav saistīts ar sportu. Tomēr, neskatoties uz to, viņa nākotnē noteikti vēloties izmācīties arī par treneri.

Stipendiju ieguvēji pārstāv 20 sporta veidus. Viņu vidū ir astoņi florbolisti, septiņi orientieristi, seši kamaniņu braucēji, pa pieciem basketbolistiem un vieglatlētiem, četri peldētāji, pa diviem distanču slēpotājiem, smaiļotājiem un sporta dejotājiem, kā arī pa vienam biatlonistam, bobslejistam, brīvās cīņas pārstāvim, daiļslidotājam, frisbijistam, hokejistam, kanoe airētājam, krosmintonistam, vingrotājam, ūdens motosportistam un pludmales volejbolistam.

Visvairāk stipendiju ieguvēju studē Rīgas Tehniskajā universitātē - 14, Latvijas Universitātē studē 12, biznesa augstskolā "Turība" - četri, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, Rīgas Stradiņa universitātē, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā "RISEBA" - pa trim sportistiem.

Sporta stipendijas mērķis ir sekmēt augstākās izglītības iestādēs studējošo augstas klases sportistu duālās karjeras iespējas, apvienojot studijas ar sportiskās meistarības izaugsmi, popularizējot studentu sportu un veicinot sportistu sagatavošanu dalībai Latvijas izlasēs attiecīgajos sporta veidos. Stipendija ir izmantojama stipendiātu augstākās izglītības apguves un sportiskās meistarības izaugsmes sekmēšanai.

Lēmumu par Sporta stipendijas piešķiršanu pieņem LSFP valde, pamatojoties uz Sporta stipendiju komisijas rekomendāciju, vērtējot sportistu sekmes un sportiskos sasniegumus saskaņā ar konkursa nolikumu.

LSFP Sporta stipendiju komisiju veido pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta, Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Augstskolu sporta savienības un Latvijas Sporta federāciju padomes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.