Menu
 

Turam īkšķus par kamaniņbraucēju Amandu Ogorodņikovu no Saulkrastiem

  • Autors:  Zanda Bistere, “Saulkrastu Novada Ziņas”
Foto - Edijs Dzalbs (FIL) un no privātā arhīva Foto - Edijs Dzalbs (FIL) un no privātā arhīva

Pagājušā gada izskaņā Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasē norisinājās Latvijas kauss kamaniņu sportā, kurā piedalījās 81 sportists dažādās vecuma kategorijās – no pieaugušajiem līdz “Jauniešiem C”. Un neticēsiet, bet no trešā mazākā Latvijas novada – Saulkrastu novada – šajās sacensībās startēja 17 sportistu, kuri kopumā izcīnīja sešas zelta, vienu sudraba un četras bronzas medaļas. Starp medaļu ieguvējiem ir arī Saulkrastu meitene Amanda Ogorodņikova, kura, tāpat kā visi pārējie, savas pirmās kamaniņu sporta gaitas sāka Saulkrastu Sporta un ģimeņu centrā pie trenera Daiņa Aparjoda.

Pirms deviņiem gadiem pamēģināt spēkus kamaniņu sportā Amandu uzaicināja kamaniņu braukšanas trenere Aiva Aparjode. To, ka šis sporta veids Saulkrastu vidusskolas 2. klases meitenei sagādās tik lielu prieku, nezināja arī viņa pati.

“Man bija tipiska bērnība. Vecāki mani pieteica visos iespējamajos pulciņos, lai varētu izkristalizēties tas, kas man padodas un sagādā prieku. No skolas brīvajā laikā apmeklēju gan tautas, gan mūsdienu deju grupas nodarbības, pamēģināju spēkus vieglatlētikā, mācījos Vidzemes jūrmalas mūzikas un mākslas skolas flautas klasē, līdz nonācu kamaniņu sporta nodarbībās. Tas mani “paķēra”. Tas ātrums un adrenalīns, ko var piedzīvot brīdī, kad tu brauc pa trasi, – to nevar aprakstīt,” stāsta Amanda.

Apgūt kamaniņu sportu Saulkrastos ir ērti. Gan fiziskos, gan trases treniņus organizē Saulkrastu Sporta un ģimeņu centrs, tāpēc Amandai bija viegli tos savienot ar mācībām skolā un mūzikas skolā. Pabeidzot Saulkrastu vidusskolas 7. klasi un vienlaikus mūzikas skolu, lai varētu veltīt savu enerģiju kamaniņu sportam, loģisks solis likās turpināt mācības Murjāņu Sporta ģimnāzijā.

“Murjāņu Sporta ģimnāzijā ikdiena ir vērsta uz pilnvērtīgu treniņa procesu. Paralēli mācībām, kas ir katram Latvijas vidusskolēnam, dienā notiek divi sporta treniņi. Tātad no rīta mācības, tad pulksten 9.35 pirmais sporta treniņš, tad atkal mācības, pulksten 16.00 otrs treniņš. Diena sanāk gara, jo nodarbības beidzas ap sešiem vai septiņiem vakarā, tāpēc nav pārāk daudz brīvā laika. Ja pēc mājasdarbu izpildīšanas izdodas atrast laiku, tad ar draugiem ejam vakaros uzspēlēt volejbolu. Nedēļas nogales gan man paliek ģimenei un draugiem Saulkrastos,” stāsta jaunā sportiste.

Šobrīd viņa ir Murjāņu Sporta ģimnāzijas 11. klases audzēkne.

Gada nogalē notikušajā Latvijas kausā kamaniņu sportā Amanda startēja grupā “Jaunieši A”, astoņu meiteņu konkurencē izcīnot bronzas medaļu. Jautāta, kā iedalās grupas, Amanda skaidro: “A grupa ir jaunieši, kas dzimuši laika periodā no 2006. līdz 2009. gadam. Jo tālāk ir alfabēta burti, jo jaunāki bērni. Juniori ir tie, kas dzimuši 2003.–2005. gadā, un tad jau ir pieaugušo grupas.”

Saulkrastu novads var pamatoti lepoties, ka ir pārstāvēts visās vecuma grupās.

Katra sportista mērķis ir sevi pierādīt starptautiskā arēnā, tāpēc Amanda nekautrējas stāstīt: “Kontinentālajā Pasaules kausā kamaniņu sportā grupā “Jaunieši A”, kas 2023. gadā notika Dienvidkorejā, individuālajās sacensībās izcīnīju augsto 4. vietu, bet komandas stafetē kopā ar Edvardu Martu Markitānu, Jāni Gruzduli-Borovoju un Uldi Jaksebogu – 2. vietu. Esmu arī kvalificējusies Jaunatnes olimpiskajām spēlēm, kas šā gada janvārī norisināsies Dienvidkorejā.” Amandas tuvākais mērķis ir tur labi nostartēt, lai būtu iespēja šogad piedalīties arī junioru pasaules čempionātā un Eiropas čempionātā. Pēc Murjāņu Sporta ģimnāzijas pabeigšanas jaunā sportiste plāno iestāties augstskolā un apceļot pasauli.

Būt jaunietim mūsdienās ir liels izaicinājums. Laikā, kad pasaule pilna ar dažādiem piedāvājumiem, būtiskākais ir neapjukt un, darot visu pamazām, veidot stabilu pamatu. “Saulkrastos ir daudz iespēju veidot pamatus nākotnes mērķiem. Jauniešiem vajag tikai tos pamanīt, būt aktīviem, pozitīviem un tiekties tos sasniegt,” bilst Amanda Ogorodņikova.

Novēlam Saulkrastu jaunajai sportistei panākumus sportā un 20. janvārī, kad paredzēti meiteņu starti, turam īkšķus, lai izdodas labi nostartēt Pasaules Jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā!

Amanda Ogorodņikova pirmā no labās
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.