Menu
 

Pasaules veterānu orientēšanās čempionātā Latvijas sportisti izcīnījuši 13 medaļas

  • Autors:  LETA
Foto - facebook.com/wmoc2019 Foto - facebook.com/wmoc2019

Latvijas sportisti Pasaules veterānu orientēšanās čempionātā (WMOC 2019) izcīnījuši 13 medaļas, tikmēr sacensības pirmo reizi tika aizvadītas Latvijā.

Sacensībās Rīgā un Pierīgas mežos startēja 3688 sportisti no vairāk nekā 40 valstīm, bet Latvijas veterāni izcīnīja 13 medaļas, kas godalgu topā deva augsto ceturto vietu - vairāk bija tikai Skandināvijas valstu orientieristiem.

Čempionāts Latvijā norisinājās no 5. līdz 12.jūlijam, un sportisti sacentās trijās disciplīnās – sprintā, kas notika Vecrīgā, vidējā distancē Bumbukalna mežā pie Buļļupes un garajā distancē Lilastes mežos pie Garezeriem.

Latvijas orientieristi izcīnīja piecas zelta, septiņas sudraba un vienu bronzas godalgu.

Divas augstākā kaluma medaļas izcīnīja Latvijas orientēšanās sporta leģenda siguldiete Alīda Ābola, kura 1989.gadā kļuva par pirmo Latvijas sportisti, kura izcīnījusi medaļu pasaules čempionātā. Šoreiz Ābola bija nepārspēta veterānu čempionāta W65 grupā gan vidējā, gan garajā distancē, līdz ar to viņas kontā ir jau sešas zelta un viena sudraba medaļa, kas izcīnītas pasaules veterānu čempionātos.

M40 grupā ar divām zelta medaļām meža distancēs un uzvaru sprinta (trasē iepriekš neparedzēta šķēršļa dēļ sprinta distancē Vecrīgā rezultāti oficiāli netika ieskaitīti) sacensībās beidza pasaules veterānu čempionāta debitants Jānis Krūmiņš, kura labākais rezultāts līdz šim karjerā, startējot elites sacensībās, bija ceturtā vieta stafetē Latvijas izlases sastāvā.

Zelta medaļu izcīnīja arī Latvijas izlases orientieriste Irita Puķīte no Saulkrastiem (W45), kura vidējā distancē iegūtajai sudraba medaļai pievienoja augstākā kaluma godalgu garajā disciplīnā.

Divas sudraba medaļas izcīnīja Ilze Lapiņa (W50), sudraba godalga arī Paulam Platajam (M40) vidējā distancē un Mārai Plaudei (W70) garajā disciplīnā. Vēl vidējā distancē pie sudraba medaļas tika Baiba Ozola (W55), siguldietis Ilmārs Limbēns (M70), bet Raisai Mazzariņai bronza (W85).

Visvairāk medaļas izcīnīja Zviedrijas veterāni, kuri iegūto godalgu ziņā bija krietni pārāki par citu valstu orientieristiem. WMOC 2019 pieteicās 590 orientieristi no Zviedrijas, un šo sportistu kontā bija 54 medaļas. No tām 17 zelta, 21 sudraba un 16 bronzas.

25 godalgas ieguva Somija, kas uz WMOC 2019 ieradās ar vislielāko pārstāvniecību – 724 dalībniekiem. Somu veterāni izcīnīja pa astoņām zelta un sudraba medaļām un deviņas bronzas godalgas. Septiņas zelta medaļas izcīnīja vēl viena Skandināvijas valsts - Norvēģija. Sacensībām tika pieteikti 398 veterāni no Norvēģijas, kuri izcīnīja 18 medaļas - septiņas zelta, sešas sudraba un piecas bronzas.

Savukārt izcīnīto godalgu kopvērtējuma ceturtajā vietā bija pašmāju veterāni. Latviju šajās sacensībās pārstāvēja 191 orientēšanās meistars.

Pēc aizvadītajām sacensībām pasaules veterānu čempionāta izcīnīto medaļu kopvērtējuma līdere ir Zviedrija, bet kopš 1996.gada, kad notika pirmais WMOC, Zviedrijas kontā ir 357 godalgas. Tālāk seko Somija ar 293 un Norvēģija ar 154 medaļām. 83 godalgas ir Krievijas veterāniem, 58 - Šveicei, bet labāko sešinieku noslēdz Latvija, kas ar 36 medaļām (12 zelta, 14 sudraba un desmit zelta) par vienu godalgu apsteidz Igauniju, kas aizvadītajā čempionātā ieguva divas medaļas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.