Menu
 

Foto: Vislatvijas zirgu diena Inčukalnā pulcējusi kuplu skaitu zirgu mīļotāju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: "Jauno jātnieku skola" Foto: "Jauno jātnieku skola"

14. jūlijā Inčukalnā nacionālajā sporta bāzē “Jauno jātnieku skola” zirgus un zirgu mīļotājus no visas Latvijas priecēja XII Vislatvijas zirgu diena, kas bija svētki ne tikai zirgiem un jātniekiem, bet arī ģimenēm ar bērniem un citiem interesentiem.

Zirgu dienā ikvienam bija iespēja izjāt ar zirgiem un ponijiem brīvā dabā, piedalīties ekskursijās pa stalli un manēžām, iepazīstot zirgu un jātnieku dzīvi, informē “Jauno jātnieku skolas” mediju pārstāve Inga Zālīte. Bērniem bija pieejamas arī citas aktivitātes – loka šaušana, piepūšamās atrakcijas, sejas apgleznošana –, savukārt amatnieku tirdziņā varēja nogaršot dažādus gardumus.

Tā bija diena, kad jātnieki demonstrēja ne tikai labas jāšanas prasmes, bet arī prasmi braukt ar lielo traktoru pa laukumu. Bija iespēja vērot jātnieku radošumu – viņi bija tērpušies īpaši gatavotos tērpos un lēca pāri šķēršļiem ar rotātiem zirgiem, savukārt skatītājiem bija iespēja izmēģināt, kā ir jāt ar koka zirdziņiem, un piedalīties konkursos.

Gaidītākais notikums bija augstlēkšana – “Spēks un izveicība”. Maršrutā piedalījās jātnieki no 18 gadu vecuma, kur sīvā konkurencē uzvarēja, pārvarot 160 cm augstu šķērsli, Janely Saar no Igaunijas ar zirgu Ilsonne V Bareelhof. 2. vietā ierindojās Laura Penele ar zirgu Chamann du Vercol, kas pārleca 150 cm augstu šķērsli. Godpilnajā trešajā vietā palika Aigars Bregže ar zirgu Bacchus de Troy, stāsta “Jauno jātnieku skolas” pārstāve. 

Lielus un mazus skatītājus priecēja arī “Zirgu skolas” un Latvijas Lauksaimniecības universitātes priekšnesums, kurā tika demonstrēti iejādes elementi. Šogad bija iespēja vērot draivinga priekšnesumus, kuru laikā ar zirgu vienjūgiem tika demonstrēts, kā notiek pajūgu braukšanas sacensības. Izrādās ne tikai zirgiem, bet arī suņiem ir augstlēkšana un maršruti, kurus viņi izpilda kopā ar saviem saimniekiem, – to varēja uzzināt Adžiliti suņu šovā, vēsta I. Zālīte.

“Priecājamies uzņemt pie sevis jātniekus, zirgus un zirgu mīļotājus, jo tie ir svētki, kad visi sanāk kopā, līksmo un bauda sava darba augļus. Ikdienas rutīnā zirgu sportā garoziņa nav nemaz tik mīksta. Esam gandarīti popularizēt zirgu sportu Latvijā un ļaut svētkos dot iespēju iepazīties, paskatīties un sadraudzēties ar šiem skaistuļiem,” teic “Jauno jātnieku skolas” valdes locekle Elīna Dzenuško.

XII Vislatvijas zirgu dienas organizē “Jauno jātnieku skola”, kas kopš 2007. gada ir viens no modernākajiem sporta kompleksiem Baltijā ar diviem augstas kvalitātes āra laukumiem, Latvijā lielāko jāšanas manēžu un plašiem, mūsdienīgiem staļļiem. No 2019. gada komplekss ir ieguvis nacionālās sporta bāzes statusu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.