Menu
 

Pāvils Brūvers. Mistērija Baldonē Apriņķis.lv

  • Autors:  Pāvils Brūvers, speciāli "Kodolam"
Pāvils Brūvers. Mistērija Baldonē Vizualizācija no Kristianas Lepses-Kazarjanas maģistra darba

Daudz kas mūsu pasaulē joprojām ir tāds, ko varam saukt par mistēriju. Ir daudz tādu jautājumu, uz kuriem mūsdienu zinātne vēl nav varējusi dot noteiktu, skaidru atbildi. Piemēram, viena no lielākajām mistērijām, ko zinātnieki cenšas atrisināt, ir t.s. tumšā enerģija, kas caurstrāvo kosmosa telpu, tāpat arī tumšā matērija, kas Visumā vairākas reizes pārsniedz to matēriju, kas ir acīm redzama.

Tas pats attiecas uz daudzām sfērām tepat uz zemes: psihes noslēpumi, dažādas brīnumainas parādības dabā un cilvēkos... Vēl ir tik daudz noslēpumu, un nereti skaidrojumus tiem ļaudis meklē reliģijā. Esmu dzirdējis stāstu par kādu "svēto avotu", kas iztecējis no plaisas kalna sienā. Pavadot ilgāku laiku pie šī avota, ļaudis ātri vien atbrīvojušies no dažādām kaitēm. Izpētot avota ūdeni, zinātnieki atklājuši, ka tas satur daudz sudraba, kam ir labas antiseptiskas īpašības...

Viena no šādām mistērijām šobrīd saistīta ar Zemes enerģijas parka izveidošanu Baldonē, kas jau izraisījusi daudz jautājumu un diskusiju sabiedrībā. Galvenais jautājums – vai tā tiek veidota kā labiekārtota brīvdabas atpūtas vieta, kā to raksturo Baldones novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Līga Dāboliņa, vai arī tā būtu uzskatāma par reliģiska kulta vietu, kā, šķiet, to iedomājas projekta autore Kristiana Lepse-Kazarjana.

Iespējams, ka Vanagkalna apkaimi, kur paredzēta šāda parka izveidošana, ietekmē kādi īpaši enerģijas strāvojumi, kas nāk vai nu no kosmosa, vai no zemes, vai varbūt ir tikai iedomāti. Visu to ņemot vērā, ir labi, ja, piedzīvojot ko neparastu un neizskaidrojamu, nenonākam reliģiskos maldos un kādās īpašās vietās nesākam ieviest mums svešus reliģiskus rituālus. Daudziem varbūt šķiet, ka šādi rituāli ir tikai interesantas un nevainīgas aktivitātes, tomēr nereti tās var kļūt par tādām, kas ļaudis noved dažādās atkarībās un svešās garīgās saistībās.

Kāpēc gan mums būtu jāmeklē garīgais spēks un palīdzība svešos avotos, ja mūsu tautā tik spilgti ir atklājies spēks, kas radījis debesis un zemi, kas radījis arī visas tās mistērijas, kuras mēs piedzīvojam, bet vēl neizprotam? Kristīgā ticība mūsu tautu ir izcēlusi no nabadzības un posta 18. gadsimta vidū, iesākot ar hernhūtiešu kustību, turpinot ar tautas izglītību un nacionālās apziņas veidošanos. Arī mūsu strēlniekus un Brīvības cīņu varoņus iedvesmoja un motivēja ticība Jēzum Kristum, paļaušanās uz viņa spēku un palīdzību, kā to tik skaisti ataino Aleksandrs Čaks savā poēmā "Mūžības skartie" balādē par pulkveža Jukuma Vācieša sprediķi Piņķu baznīcā. Arī 11. novembris ir spilgts piemērs tam, kā paļāvībā uz Dievu uzvaru gūst tas, kuram ir stipra ticība, kurš ar prieku ir gatavs atdot visu, pat savu dzīvību, lai piepildītu to, kam ticēts, uz ko ir likta cerība.

Ja tiešām Zemes enerģijas parks Baldonē domāts kā svešas reliģijas kulta vieta, gribu brīdināt, ka, iesaistoties svešos reliģiskos rituālos, mēs varam zaudēt savu privilēģiju, ko līdz šim esam guvuši no Kristus žēlastības. Kā izteicies kāds teologs, šādi rituāli ir došanās pastaigā pa pretinieka teritoriju, un maz ticams, ka pretinieks tev ļaus tā mierīgi aiziet…

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.