Menu
 

Negulēsim atkritumos! Padomi videi draudzīgai atpūtai pie jūras Apriņķis.lv

  • Autors:  Projekts “Atkritumi kā resursi Latvijā”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ar pludmales sezonas sākumu aktualizējas arī atkritumu jautājums piekrastes teritorijās. Ikviens vēlamies atpūsties sakoptā vidē, jo īpaši, kad dodamies pie dabas kopā ar bērniem. Diemžēl pēdējo gadu tendences liecina, ka mums visiem kopā vēl veicams liels darbs, lai uzlabotu atkritumu savākšanu, kā mēdz teikt – ko atnesām, to aiznesam.

Jūnija sākumā dažādās Latvijas piekrastes vietās ir uzstādīti 10 interaktīvi stendi, kas ilustratīvi ataino biežāk sastopamos atkritumus piekrastes teritorijās un sniedz ieteikumus, kā mēs ikviens varam palīdzēt šī problēmjautājuma risināšanā – piesaistīt pludmaļu apmeklētāju uzmanību, izglītot par mūsu rīcības radītājām sekām uz vidi un iespējām atpūsties pludmalēs videi draudzīgi.

Stendi interaktīvā veidā informē par dažādu atstāto atkritumu sadalīšanās laikiem, aicina būt atbildīgiem un aiz sevis radušos atkritumus savākt, bet vēl jo svarīgāk – izvēlēties jau sākotnēji videi draudzīgākas alternatīvas. Piemēram, ēdienam un dzērieniem izmantot atkārtoti lietojamos uzglabāšanas traukus. Tieši vienreizlietojamie trauki – šķīvji, dakšiņas un citi ēdiena iesaiņojumi – ieņem pirmo vietu biežāk sastopamo atkritumu vidū piekrastēs, sasniedzot 29% no visiem piekrastē atrastajiem atkritumu veidiem. Aiz tiem otro vietu ieņem plastmasas maisiņi (12%), bet trešo – cigarešu izsmēķi (7%).

Par vidi jārūpējas kopā mums visiem. Un kāpēc nesākt jau no šodienas?

Iepazīsties ar ilgtspējīgām alternatīvām un ieteikumiem videi draudzīgākai atpūtai pie jūras.

Izvairies no vienreizlietojamiem plastmasas iepakojumiem. Lai samazinātu vienreizlietojamo plastmasas maisiņu un citu iepakojuma veidu lietošanu, uzglabā uzkodas un citus produktus atkārtoti lietojamos traukos vai iesaiņojumos.

Savāc atkritumus pēc sava mājdzīvnieka. Ja atpūties kopā ar savu četrkājaino draugu, pārliecinies, ka esi sakopis pēc viņa.

Nelieto balonus un konfeti. Gaisā palaistie baloni un izšautie ballīšu konfeti, kas satur plastmasu, var nonākt jūrā un palikt pludmales smiltīs, radot ievērojamus draudus dzīvniekiem un dabai kopumā.

Ņem līdzi atkritumu maisu. Ņem līdzi speciālu maisu, lai savāktu atkritumus un izmestu tos tam paredzētajās tvertnēs.

Atbalsti vietējās atkritumu šķirošanas iniciatīvas. Noskaidro, vai piekrastes tuvumā ir atkritumu šķirošanas punkti, kuros vari nogādāt visus atpūtas laikā radītos atkritumus.

Atbildīgi atbrīvojies no cigarešu izsmēķiem. Cigarešu izsmēķu sastāvā ir plastmasa, kas dabā nesadalās un vidē nepazūd. Gadu gaitā plastmasa sadrūp mazākās vienībās, veidojot mikroplastmasu. Cigarešu izsmēķi, kā arī to sairšanas gaitā radusies mikroplastmasa, nopietni apdraud augus un dzīvniekus Baltijas jūrā un tās piekrastē. Ja pludmalē nav pieejams izsmēķiem paredzētas atkritumu tvertnes – savāc tos.

Izglīto arī citus. Kļūsti par tīras vides aizstāvi. Izglīto savus draugus un ģimenes locekļus par atkritumu ietekmi un mudini arī viņus pie jūras un ne tikai ievērot videi draudzīgus paradumus.

Atceries, ka vides kvalitātes uzturēšanā un nodrošināšanā ir nozīme ikkatrai mūsu darbībai, kas sākotnēji ir šķietami maza. Ievērojot šos padomus un apzinīgi rīkojoties ar atkritumiem, mēs visi kopā varam palīdzēt saglabāt pludmales tīrību un skaistumu, kā arī nodrošināt ilgtspējīgu atpūtu sev un nākamajām paaudzēm.

Lai arī stendi ir uzstādīti 10 vietās – Vecāķu un Daugavgrīvas pludmalēs Rīgā, Limbažu novadā pie vides objekta Balta Saule un Randu pļavu skatu torņa, Lilastē, Kolkasragā pie Ovīšu bākas un pie Papes bākas, Užavas upes grīvā un Tūjā, – rūpes par mūsu piekrastes tīrību jāuzņemas visur un visiem, tikai tā radīsim sev un savai ģimenei vēl patīkamāku atpūtu pie jūras.

Aicinām iedzīvotājus, pludmaļu apmeklētājus teju visas vasaras garumā piedalīties “Facebook” konkursā “Neguli atkritumos!” Konkursā būs iespēja laimēt velosipēdus, kas izgatavoti no nolietotiem, neejošiem velosipēdiem, dodot tiem otru iespēju. 4.augustā tiks izlozēti trīs uzvarētāji, kas saņems savu īpašo velosipēdu. Papildus informāciju par konkursu meklē “LIFE Waste To Resources” sociālo mediju kontos “Facebook” un “Instagram”. Konkurss tiek organizēts ar mērķi būt atbildīgiem un izvēlēties ilgtspējīgas alternatīvas produktu iepakojumam, ko ņemam līdzi uz pludmali. Ja tomēr esi radījis atkritumus – ko atnesi, to aiznes!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.