Menu
 

Privāto pirmsskolu biedrība apšauba nepieciešamību celt jaunus bērnudārzus Ādažu un Mārupes novados

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība aicina pašvaldības izvērtēt, vai šis ir piemērotākais laiks būvniecībai, kā arī skaidrot apsvērumus, kādēļ būvniecība plānota periodā, kad būvniecības izmaksu indekss, salīdzinājumā pret periodu pirms gada, ir pieaudzis. Papildus tam biedrība norāda, ka Latvijā šogad pirmajos deviņos mēnešos reģistrēts vismazākais dzimušo skaits katrā mēnesī pēdējos simts gados, tas nākotnē būtiski samazinās pieprasījumu pēc vietām pirmsskolās.

Nevalstiskā organizācija atgādina, ka Mārupes novada pašvaldība šī gada septembrī lēmusi par jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecību – tā plānota 312 bērniem vecumā no 1,5 līdz 7 gadiem un 50 darbiniekiem. Arī Ādažu novadā pieņemts lēmums par jaunas izglītības iestādes izveidi – 2022. gada nogalē pašvaldība publiski informēja, ka, lai īstenotu projektu plānots piesaistīt ārējo finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondiem, savukārt priekšfinansēšanai un pašvaldības līdzfinansējuma daļas nodrošināšanai paredzēts ņemt aizņēmumu Valsts kasē. Projektēšanai nepieciešamie līdzekļi tika lēsi aptuveni 300 000 eiro apmērā, būvniecības procesu plānots uzsākt 2024. gadā.

“Laikā, kad būvniecības nozares eksperti norāda uz izmaksu pieaugumu un dažādu projektu apturēšanu, vairāku pašvaldību vēlme būvēt jaunas pirmsskolas rosina domāt, vai tā ir saimnieciska un pārdomāta budžeta līdzekļu izmantošana? Biedrības rīcībā esošie aprēķini liecina, ka vienas vietas izveide sadarbībā ar privātajām pirmsskolām no pašvaldību budžeta nozīmētu daudz mazākas izmaksas, turklāt ļautu nodrošināt papildus vietas daudz ātrāk,” skaidro biedrības vadītāja Daina Kājiņa.

“Privātās pirmsskolas izglītības iestādes lielā daļā pašvaldību var nekavējoties nodrošināt nepieciešamās vietas, kas sniegtu iespēju virknei vecāku atgriezties darba tirgū. Plāni par būvniecības noslēgšanos 2025. gadā vai vēlāk ir viena lieta, taču realitātē tās ir ģimenes, kurām risinājums nepieciešmas jau šodien un kuras nevar gaidīt jaunas pirmsskolas būvniecību. Mēs atkārtoti aicinām pašvaldības izvērtēt sadarbību ar privāto sektoru, kas nozīmētu arī iespēju racionālāk pārvaldīt budžeta līdzekļus,” piebilst D.Kājiņa. 

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā šogad pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 10 822 jaundzimušie, kas ir par 1741 bērniņu jeb 13,9% mazāk nekā 2022. gada attiecīgajā laika periodā. Biedrība aicina pašvaldības ņemt vērā šos rādītājus, izvērtējot, vai periods, kad būtiski samazinās dzimstība un pieaug būvniecības izmaksas, ir piemērotākais, kad investēt jaunu pirmsskolu būvniecībā? 

Biedrība aicina Mārupes un Ādažu novada pašvaldības skaidrot lēmumus par būvniecības projektiem ekonomiski izaicinošos apstākļos, kā arī izvērtēt citas iespējas nodrošināt nepieciešamās vietas pirmsskolā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.