Menu
 

Siguldā tapis autentisks Gaujas astes plosts un ekspozīcija "Gaujas plostnieku stāsts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - twitter.com/sigulda_aizrauj Foto - twitter.com/sigulda_aizrauj

Gaujas pludmalē Siguldā tapis autentisks Gaujas astes plosts un ekspozīcija “Gaujas plostnieku stāsts”. Uz plosta izbūvētas arī divas plostnieku mājiņas, kuras sniedz ieskatu par plostnieku darbu un ikdienu, liecina informācija novada pašvaldības interneta vietnē.

Saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju plosta atklāšanas svētki šobrīd ir pārcelti uz pavasari, kad visi novadnieki un viesi varēs kopīgi tikties, izzināt plostu un plostnieku vēsturi un mācīties pīt plostus.

Ideju par plosta būvi un informatīvi izglītojošas ekspozīcijas izveidi izlolojis Māris Ansis Mitrevics. Būdams entuziasma pilns vides aizsardzības inspektors, viņš ne vien turējis rūpi par Gaujas Nacionālo parku, bet savulaik arī pats ir strādājis uz Gaujas gan par koku pludinātāju, gan par pludināšanas meistaru. 

Gaujas plostnieku amata prasmes sevī ietver zināšanas par baļķu sagatavošanu, plostu siešanu un pludināšanu pa Gauju, izmantojot upes straumi un labi pazīstot tās plūduma raksturu pavasarī. Gaujas plostnieka amats jau kopš 2018. gada ir iekļauts Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, 2021. gadā tas pieteikts UNESCO Cilvēces nemateriālā mantojuma sarakstam.

Projekts par autentiska Gaujas astes plosta un informatīvi izglītojošas ekspozīcijas izveidošanu ir viens no 12 projektiem, kas šogad ieguvis Siguldas novada pašvaldības atbalstu kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu konkursā. Plosta izvedi atbalstījuši arī AS “Latvijas valsts meži”, AS “Latvijas Finieris” un SIA “PATA”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.