Menu
 

Uzņēmumu parādi gada laikā Latvijā pieauguši par 46%, parādnieku skaits – par 15,9%

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šī gada sākumā nodokļu parādi un pašu uzņēmumu atsevišķos gadījumos deklarētās parādsaistības reģistrētas kopumā vairāk nekā 51,6 tūkstošiem juridisko personu. Salīdzinot ar situāciju pērnā gada janvārī un šī gada sākumā, uzņēmumu–parādnieku skaits gada griezumā pieaudzis par 15,9%, savukārt, analizējot pēc kopējā nodokļu un pašu uzņēmumu deklarēto parādsaistību apjoma – par 46%, liecina atvērto datu platformas “Okredo” apkopotā informācija.

Visvairāk parādnieku, analizējot pēc juridisko personu – parādnieku skaita, šī gada sākumā bija vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā (16,4%), profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē (8,42%), būvniecībā (7,8%), apstrādes rūpniecībā (6,98%), kā arī lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē (5,27%).

Savukārt pēc kopējā parādu apjoma vissliktākā situācija bija vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, apstrādes rūpniecības, būvniecības, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu, kā arī transporta un uzglabāšanas nozarē.

Vislielākais parādnieku skaita pieaugums šī gada janvārī, salīdzinot ar situāciju pirms gada, ir reģistrēts elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē, kur juridisko personu–parādnieku skaits pieaudzis par 37,3%, kam seko ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde (+32,3%), ūdensapgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozare (+23,5%), informācijas un komunikācijas pakalpojumu (+17,8), kā arī būvniecības nozare(+15,2%).

Tikmēr rekordiste kopējā parādu apjoma pieauguma ziņā ir ūdensapgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozare, kur šī gada janvārī, salīdzinot ar situāciju pirms gada, nodokļu un citu pašu uzņēmumu publiskoto parādsaistību apjoms pieaudzis par rekordaugstajiem 3281%.

Liels parādu apjoma pieaugums reģistrēts arī izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu (+179%), ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes (+171%), citu NACE klasifikācijā neiekļautu pakalpojumu (+160%), operāciju ar nekustamo īpašumu (+105%) un elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē (+80%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.