Menu
 

Starptautiskajā mākslas biennālē "Marīna 2023" Jūrmalā gaidāmās septiņas izstādes

  • Autors:  Apriņķis.lv
Rūdis Pētersons. "Esi sveicināts manā mīlestības dārzā". No Jūrmalas muzeja izstādes "Ūdensdievam uz pleciem" ekspozīcijas. Attēls - www.jurmala.lv Rūdis Pētersons. "Esi sveicināts manā mīlestības dārzā". No Jūrmalas muzeja izstādes "Ūdensdievam uz pleciem" ekspozīcijas. Attēls - www.jurmala.lv

No 7.jūlija līdz 3.septembrim Jūrmalas mākslas telpās un brīvdabā notiks 4.starptautiskā mākslas biennāle "Marīna 2023". Atbilstoši šī gada tēmai "Ūdensdievam uz pleciem" mākslinieki pievērsušies personīgai pieredzei saistībā ar jūru. Mākslas cienītāji aicināti apmeklēt septiņas vizuālās mākslas izstādes, radoši izzinošus pasākumus un aktivitātes ģimenēm ar bērniem, informē biennāles organizatori.

"Dzīvojot šajos pārmaiņu laikos, vairs nevaram lolot ilūzijas, ka pasaules skaistums būs mūžīgs un mūs izglābs. Nepieciešams cits skatu punkts - pārmaiņas katra cilvēka domāšanā, jo mēs visi esam saistīti vienā asinsritē - ūdensritē. Bet izstādes ir arī kā mazs prieka mirklis mainīgajā pasaulē. Mākslinieku darbos atdzīvojušies stāsti, kas saistīti ar jūras neizzināmo dabu, prieku, bailēm, burvību," saka biennāles koncepcijas autore, mākslas zinātniece Inga Bunkše.

Biennāles "Marīna 2023" konkursizstāde Jūrmalas muzejā šogad paplašinājusi robežas - aicinot piedalīties ne tikai gleznotājus, bet dažādu vizuālās mākslas žanru pārstāvjus. Izstāde "Ūdensdievam uz pleciem" veidota divās daļās - viena Jūrmalas muzeja trīs zālēs, otra Jūrmalas Brīvdabas muzeja ārtelpā. Izstādes ekspozīcijai žūrija Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova vadībā ir atlasījusi 143 darbus dažādās tehnikās, kurus pieteikuši mākslinieki no septiņām valstīm. Izstādē piedalīsies lietuviešu māksliniece Kristīna Alšauskiene, kuras darbi bija skatāmi projektā "Kauņa - Eiropas kultūras galvaspilsēta", Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēji Olga Šilova, Dainis Gudovskis, Jānis Murovskis, Ioanninas universitātes Mākslas nodaļas pasniedzējs Konstantinos Spiropoulos (Grieķija), kā arī būs skatāmi Latvijas jauno un daudzsološo mākslinieku darbi. Visi izstādei apstiprinātie darbi piedalās konkursā: profesionālu mākslinieku kategorijā galvenā balva 1000 eiro; mākslas studentu kategorijā balva 500 eiro un iespēja rīkot personālizstādi Jūrmalas muzejā. Izstādes scenogrāfs Mārtiņš Heimrāts. Izstādes atklāšana 7.jūlijā plkst.17.00 un 2.daļa - plkst.19.30.

Bulduru Izstāžu namā klasiskās mākslas gardēžiem izstāde "Sapnis par aizjūru". Izstādei atlasīto darbu autori pieder pirmskara mākslinieku paaudzei. Tās mērķis ir parādīt, kāds ir bijis katra izvēlētā mākslinieka kārotais, eksotiskais, mistiskais, brīnumu pilnais galamērķis. Izstādei izvēlēti latviešu mākslinieku Eduarda Kalniņa, Niklāva Strunkes, Aleksandras Beļcovas un citu autoru darbi, vēsta organizatori. Kuratore Jana Rāve. Atklāšana 6.jūlijā plkst.16.00.

Savukārt Dubultu pludmalē tēlnieks Kirils Panteļejevs radījis vides objektu "Ūdens, zeme, gaiss", kas atspoguļojas jūrā, debesīs vai liedaga smiltīs. Apvienojot atspulgus, objekts simbolizē dabas spēku vienotību un varenību. Vienmēr esam domājuši, ka daba, mūsu planēta, kārtība, kādā dzīvojam, būs mūžīgas, bet pēdējā laika notikumi, kā arī klimata pārmaiņas, liek ieraudzīt, ka pārvērtības var norisināties strauji. Un cilvēks ir šo iznīcinošo pārvērtību iniciators. Mākslinieks ar savu darbu aicina cilvēkus ieskatīties sevī, sajust pasaules, dabas un cilvēku vienotību un kļūt cilvēcīgākiem, stāsta biennāles rīkotāji. Kuratore Inga Bunkše. Atklāšana 6.jūlijā plkst.14.00.

Izstāde "Maģiskās jūras būtnes. Kur tās mīt?" Aspazijas mājā atklās Aspazijas radīto alternatīvo jūras pasauli, kur mīt jūras raganas, bangu lauvas, vilki, tīģeri, un citas radības. Mākslinieces Veltas Emīlijas Platupes mērķis ir ar dažādiem izteiksmes līdzekļiem izcelt Aspazijas dzejas maģiju un tās spēju reālā laikā mainīt arī mūsu uztveri. Atklāšana 13.jūlijā plkst.15.00.

Mākslas stacijā "Dubulti" Baibas Osītes personālizstādē "Exodus" skatītājs sastapsies ar tiklab ainaviskiem kā abstraktiem un reizē gan arhaiskiem, gan moderni ekoloģiskiem darbiem, kas veidoti no jūras izskalotiem koka gabaliņiem. Izstādē ir arī darbi filcējuma un zīda apdrukas tehnikā, objekti, kā arī kociņu klasika un Latvijā pirmoreiz eksponētas miniatūras, kas apvieno redīmeidu un izšuvumu, teic organizatori. Kuratore Inga Šteimane.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā iekārtota izstāde "Uz robežas. Divas pasaules. Aspazijas luga "Zalša līgava"". 2023.gadā Aspazijas lugai "Zalša līgava" aprit 95 gadi kopš tās izdošanas. Lugas mitoloģiskie slāņi, simboli un ideja par pasaules atjaunošanos ir plašs pētniecības lauks, un tas Raiņa un Aspazijas muzeja pētnieces Astrīdas Cīrules un scenogrāfa Reiņa Suhanova sadarbībā rezultējies daudzšķautņainā mākslinieciskā interpretācijā. Atklāšana 29.jūnijā plkst.17.00.

Izstādes "Foto Marīna 2023" Raiņa un Aspazijas vasarnīcā skatītājus ar saviem darbiem priecēs 15 Jūrmalas biedrības "Fotostudija Aspazija" biedri. Izstādē fotogrāfi caur saviem darbiem atklās to mītisko, bērnības atmiņās vai dzīves laikā piedzīvoto, tās sajūtas, ko rada neizskaidrojamais, un tas šoreiz būs ūdens dievs, kurš uz saviem pleciem notur maģisko brīnumu - mirkļa mūžību ikkatrā fotoattēlā, stāsta organizatori. Atklāšana 1.jūlijā plkst.15.00.

Jūrmalas Mākslas skola sadarbībā ar Jūrmalas valstspilsētas administrāciju kopš 2001.gada organizē starptautisko mākslas konkursu "Es dzīvoju pie jūras". Kopš 2021.gada konkursa izstāde ir iekļauts starptautiskās mākslas biennāles "Marīna" norišu sastāvā. 2023.gadā tika iesūtīti 1233 darbi no 144 izglītības institūcijām 12 valstīs. Konkursa tēma - "Ūdens dievam uz pleciem. Personīgie mīti un leģendas; spēles un rotaļas".

Izstāžu norises vietās gan jūlijā, gan augustā organizatori aicina izvēlēties sev tīkamākos pasākumus, lai līdzdarbotos ar māksliniekiem un iepazītu sev jaunus mākslas izteiksmes veidus, kā scenogrāfijas metu veidošanas procesu, vides objektu konstruēšanu, apdrukas tehniku, izmantojot augus un citas.

Mākslas ceļojums "Ūdensdievam pa pēdām" piemērots ģimenēm ar bērniem vecumā no 5 līdz 12 gadiem. Visās biennāles pieturvietās līdzās ekspozīcijai ģimenes ar bērniem saņems ceļojuma karti un tiks aicinātas radoši darboties, norāda organizatori.

Pilna biennāles pasākumu programma pieejama ej.uz/Marina2023. Sekot biennāles aktualitātēm var arī sociālajā tīklā "Facebook"

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.