Menu
 

Pērn "Eco Baltia vide" par 44% kāpinājusi apgrozījumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušo gadu vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" noslēdzis ar 49,32 miljonu eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 44% vairāk nekā 2021.gadā. Apgrozījuma pieaugumu galvenokārt veicinājusi jaunu vides apsaimniekošanas pakalpojumu attīstība un otrreizējo izejvielu šķirošanas jaudu kāpināšana. Uzņēmums veicis ievērojamas investīcijas pakalpojumu klāsta paplašināšanā un šķirošanas un pārstrādes infrastruktūras pilnveidē, informē "Eco Baltia vide" pārstāvji.

2022.gada nogalē SIA "Eco Baltia vide" sniedza sadzīves un šķiroto atkritumu pakalpojumus 17 reģionos Latvijā. Tā kā uzņēmuma galvenā darbības joma ir otrreizējo izejvielu šķirošana un pārstrāde, pērn gandrīz trešdaļai jeb vairāk nekā 30% no apsaimniekotā atkritumu apjoma tika nodrošināta atkārtota izmantošana vai pārstrāde. Saskaņā ar uzņēmuma attīstības un ilgtspējas stratēģiju šis apjoms katru gadu tiek palielināts.

Tāpat veiktas būtiskas investīcijas uzņēmuma attīstībā. Autoparka atjaunošanā un paplašināšanā investēti 1,8 miljoni eiro, savukārt 1,13 miljoni eiro ieguldīti specializētā būvgružu šķirošanas laukuma izveidē, kur investīcijas turpināsies vēl šogad. Pērnā gada nogalē pieņemts lēmums attīstīt arī jaunu atkritumu šķirošanas rūpnīcu Pierīgā, kur kopējās investīcijas veidos aptuveni 11 miljonus eiro. No tiem vairāk nekā puse paredzēti iekārtu iegādei, norāda uzņēmumā.

"Eco Baltia vide" peļņa 2022.gadā samazinājusies par 8%, sasniedzot 5,5 miljonus eiro, kas tostarp skaidrojams ar pērnajā gadā īstenoto reorganizāciju, pievienojot uzņēmumam vairākas citas koncerna AS "Eco Baltia" meitas sabiedrības.

"Neraugoties uz ārkārtīgi straujo inflāciju, pērn turpinājām īstenot mūsu attīstības stratēģiju, attīstot otrreizējo izejvielu šķirošanas infrastruktūras pieejamību un palielinot savu kompetenci otrreizējo izejvielu apsaimniekošanā, šķirošanā un pārstrādē. Mēs mērķtiecīgi attīstām plašu vides apsaimniekošanas pakalpojumu klāstu un investējam arvien jaunu pakalpojumu nodrošināšanā. Viens no mūsu veiksmīgākajiem jaunievedumiem tirgū ir pārvietojamo tualešu noma un apkalpošana ar zīmolu "Tōcha", bet esam arī aktīvi strādājuši pie šķirošanas infrastruktūras attīstības un uzsākuši darbu jaunu pakalpojumu nodrošināšanā," stāsta SIA "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

2022.gadā SIA "Eco Baltia vide" sadarbībā ar SIA "Latvijas Zaļais punkts" paplašināja infrastruktūru tekstila dalītai vākšanai, 2023.gada pirmajos mēnešos nodrošinot jau 170 konteineru 30 pašvaldībās. Ņemot vērā tekstila apsaimniekošanas un pāršķirošanas salīdzinoši augstās izmaksas, kā arī to, ka Latvijā joprojām nav ieviesta ražotāju atbildības sistēma (RAS) tekstilam, 2022.gada rudenī pieņemts lēmums pārtraukt tekstila šķirošanu filiālē Tukumā, nodrošinot visu tekstila pāršķirošanas procesu sadarbības partneru šķirošanas centrā Rīgā. Tādējādi efektivizēta loģistika un arī tās izmaksas, lai varētu arī turpmāk investēt infrastruktūras attīstībā un tekstila šķirošanas pakalpojuma pieejamībā iedzīvotājiem. Kopumā pērn uzņēmuma nodrošinātajos un apsaimniekotajos tekstila šķirošanas konteineros nodotas 1568 tonnas tekstila izstrādājumu, no kuriem 98% nodrošinātas atkārtotas lietošanas vai pārstrādes iespējas, stāsta "Eco Baltia vide" pārstāvji.

Pērn attīstīta sadarbība arī ar meitasuzņēmumu Lietuvā UAB "Ecoservice", kas iegādājies šķidro atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu UAB "Mano Aplinka Plius". Tas sniedz tādus pakalpojumus kā naftas un degvielas tvertņu tīrīšana, eļļas un citu dabisko atkritumu apsaimniekošana un to savācējiekārtu apkope, notekūdeņu novadīšana, cauruļvadu skalošana un avārijas seku likvidēšana dažādu šķidro atkritumu noplūžu gadījumos. Līdz ar UAB "Mano Aplinka plius" iegādi šogad gan Lietuvā, gan Latvijā plānotas papildu investīcijas notekūdeņu apsaimniekošanas, ceļu tīrīšanas un uzturēšanas pakalpojumos, kā arī pārstrādes tehnoloģijās.

Šogad turpinās arī būvgružu šķirošanas laukuma attīstība. Būvgružu šķirošana tiks attīstīta arī filiālē Liepājā un Lietuvā, kur meitasuzņēmums UAB "Ecoservice" izveidojis jaunu būvgružu šķirošanas līniju. Tiks turpināts arī jaunās atkritumu šķirošanas rūpnīcas projekts, un plānots, ka 2024.gada pirmajā pusgadā rūpnīca sāks darbību, nodrošinot šķirošanu uzņēmuma apsaimniekotajiem Pierīgas reģionu atkritumiem, norāda "Eco Baltia vide" pārstāvji.

Vēl viena šī gada prioritāte ir Ilgtspējas stratēģijas izstrāde, tostarp arī meitasuzņēmumiem Latvijā un Lietuvā, ņemot vērā ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķus. 2023.gadā uzņēmums turpinās veicināt produktivitāti. Viena no prioritātēm joprojām būs darba vide un drošība, tāpēc plānots investēt gan koplietošanas telpu sakārtošanā, gan darbinieku apmierinātības uzlabošanā.

SIA "Eco Baltia vide" ir vides apsaimniekošanas uzņēmums, kurā Latvijā strādā aptuveni 500 darbinieku. 2022.gadā uzņēmuma neto apgrozījums sasniedza 49,32 miljonus eiro, savukārt peļņa - 5,5 miljonus eiro, vēsta "Eco Baltia vide" pārstāvji.

Uzņēmums ietilpst vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupā AS "Eco Baltia". Grupas uzņēmumos Latvijā, Lietuvā un Čehijā strādā vairāk nekā 2300 darbinieku, un tās lielākie uzņēmumi ir AS "PET Baltija", "Tesil Fibres" s.r.o., SIA "Nordic Plast", SIA "Eco Baltia vide", UAB "Ecoservice", SIA "Latvijas Zaļais punkts", SIA "Jumis" un SIA "Pilsētas eko serviss". AS "Eco Baltia" akcionāri ir "INVL Baltic Sea Growth Fund" caur UAB "BSGF Salvus" (52,81%), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (30,51%) un uzņēmuma vadība (16,68%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.