Menu
 

Kā saprast, vai skaistumkopšanas pakalpojuma sniedzējs ievēro higiēnas prasības?

  • Autors:  Ilze Arāja, Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Dodoties pie invazīvo skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēja, ir svarīgi veikt izpēti un novērtējumu, kas ļaus justies droši un saņemt kvalitatīvu procedūru – tādēļ novērtē procedūras veikšanas vietu, pārbaudi, vai pirms procedūras tiek veikta dezinfekcija, pārliecinies, vai pakalpojuma sniedzējs ir paziņojis par savu darbību, un nebaidies jautāt. Ieskaties speciālistu sagatavotajos padomos par to, kādām higiēnas prasībām jāpievērš uzmanība, saņemot pakalpojumu, un to, kā pārliecināties, vai pakalpojuma sniedzējs strādā legāli.

Novērtē procedūras veikšanas vietu

Ikvienam invazīvās skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējam ir jāievēro stingras higiēnas prasības, tādēļ, lai pārliecinātos par šo prasību ievērošanu, novērtē procedūras veikšanas vietu.

  • Procedūras telpai jābūt atdalītai no pārējām telpām.
  • Telpas virsmām ir jābūt gludām, viegli tīrāmām un tīrām.
  • Darba telpā ir jābūt izlietnei, pie kuras atrodas dezinfekcijas līdzekļa un šķidro ziepju trauki, vienreizējās lietošanas dvieļi.

Pārbaudi, vai pirms procedūras tiek veikta dezinfekcija

Skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem ir svarīgi rūpēties par profesionālu, kvalitatīvu un higiēnas prasībām atbilstošu pakalpojumu piedāvājumu, jo nehigiēniski pakalpojumi var novest pie infekciju slimību izplatīšanās, negatīvi ietekmējot veselību kopumā.

  • Pakalpojuma sniedzējam jādezinficē rokas pirms katra klienta un jālieto vienreizlietojami cimdi.
  • Pirms procedūras klienta ādai jātiek dezinficētai.
  • Pakalpojumu sniegšanai jāizmanto tikai sterilas un vienreizlietojamas adatas.
  • Pakalpojumu sniegšanas vietā jābūt ne mazāk kā diviem darbam sagatavotiem darba piederumu komplektiem.
  • Ja trauciņi ir paredzēti vairākkārtējai lietošanai, tiem jābūt izgatavotiem no tāda materiāla, ko iespējams mazgāt, dezinficēt un sterilizēt.
  • Ja mikropigmentācijas līdzekļi ir paredzēti vairākkārtējai lietošanai, tiem jābūt atbilstoši iesaiņotiem un nodrošinātiem pret šo līdzekļu piesārņojumu.
  • Ja iespējams, dodies uz manikīra/pedikīra procedūru ar saviem instrumentiem.
  • Vienreizlietojamie piederumi, piemēram, kartona nagu un pēdu vīles, manikīra un pedikīra ierīču slīpēšanas uzmavas, jāizmet uzreiz pēc procedūras veikšanas.
  • Trafareti un šabloni zīmējumu pārnešanai uz ādas, kā arī pigmenta un krēmu trauciņi pēc katra klienta apkalpošanas ir jāizmet atkritumu tvertnē.
  • Ja tetovēšanas līdzekļi ir paredzēti vairākkārtējai lietošanai, tiem jābūt atbilstoši iesaiņotiem un nodrošinātiem pret šo līdzekļu piesārņojumu.

Nebaidies jautāt!

Pakalpojuma sniedzējam jāsniedz klientam paskaidrojumi un pilnīga informācija par izmantotajiem līdzekļiem, brūces aprūpi, sadzīšanas laiku, komplikācijām un permanentā grima noņemšanas iespējām, kā arī pirms mikropigmentācijas un permanentā grima, tetovēšanas vai pīrsinga procedūras veikšanas jāaizpilda klienta aptaujas veidlapa. Ja tas netiek darīts, nebaidies jautāt, un, ja rodas aizdomas, ka pakalpojuma sniedzējs neievēro vai varētu neievērot higiēnas prasības, nekautrējies doties prom. Ir vērts atcerēties, ka tetovēšanas un mikropigmentacijas pakalpojuma sniedzējam ir jāpārliecinās, vai klients ir sasniedzis 18 gadu vecumu vai arī ir saņēmis vismaz viena vecāka (vai likumiskā pārstāvja) piekrišanu pakalpojuma veikšanai.

Pārliecinies, vai pakalpojuma sniedzējs ir paziņojis par savu darbību

Pirms dodies pie skaistumkopšanas pakalpojuma sniedzēja, veic izpēti un pārbaudi, vai pakalpojuma sniedzējs par savu darbību paziņojis Veselības inspekcijā (VI). Tas ļauj pārliecināties par legālu drošību un kvalitāti, jo, paziņojot par savu darbību, VI pie pakalpojuma sniedzēja var veikt plānveida kontroles. Saskaņā ar šī gada jūnija datiem kopumā VI datu bāzē reģistrēti 5238 skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzēji visā Latvijā. No tiem 73% ir privātpersonas, bet 27% – uzņēmumi. Informācija tiek atjaunota reizi mēnesī.

Ja tiek veiktas kosmētiskās injekcijas un ievadīti botulīna toksīni un filleri, tad šo procedūru var veikt tikai ārsts (dermatologs, plastikas ķirurgs, neirologs, neiroķirurgs, oftalmologs vai kosmetologs), kas saņēmis Latvijas Ārstu biedrības un Latvijas Estētiskās Medicīnas asociācijas (LEMA) izdotu sertifikātu par metožu M63 "Botulīna toksīna pielietojums estētiskajā medicīnā" un M64 "Biomateriālu pielietojums estētiskajā medicīnā” apgūšanu. Informācija par reģistrētu ārstniecības personu sertificētām specialitātēm pieejama Ārstniecības personu reģistrā. Informācija par M63 un M64 sertifikātu ieguvušajiem ārstiem pieejama LEMA  izveidotajā sarakstā.

Ja tiek ievadīta hialuronskābe (biorevitalizācija) vai dažādu vielu kompleksi, piemēram, vitamīni, aminoskābes u.c. (mezoterapija), tad to drīkst veikt kosmētiķis (profesionālā vidējā izglītība kosmetoloģijā), skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā (1. līmeņa profesionālā augstākā izglītība kosmetoloģijā), un šie speciālisti tiek reģistrēti Ārstniecības personu reģistrā.

Gandrīz visi invazīvās skaistumkopšanas pakalpojumi ir augsta inficēšanās riska pakalpojumi, ko svarīgi veikt pakalpojuma sniegšanai paredzētā un speciāli šim mērķim iekārtotā telpā vai nodalītā vietā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.