Menu
 

Receptes: izsmalcinātā un spēcinošā liellopa gaļa

  • Autors:  Normunds Baranovskis, šefpavārs, “Rimi Gardēdis”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pateicoties lieliskajām garšas īpašībām, liellopa gaļa tiek augstu vērtēta. Tā ir piemērota gan vienkāršākiem ēdieniem ikdienā, gan ekstravagantākām receptēm svētkos. Daudzi iecienījuši liellopa strogonovu un gulašu – ēdienus ar bezgalīgu variāciju daudzumu, citi novērtē mājās gatavotu burgeru ar liellopa malto gaļu. Tikmēr īsteni gardēži labprāt ļauj sevi kārdināt ar nobriedinātas liellopa gaļas steiku.

Lai pastiprinātu liellopa gaļas garšu, parasti pirms pārdošanas tā tiek nobriedināta, noteiktu laiku turot to speciāli regulētā temperatūrā. Nobriedinātu liellopa gaļu nevajag marinēt, un nav jābaidās arī no treknāka gabala, jo cepot tauku slānītis izkusīs un gaļa kļūs sulīgāka un ļoti aromātiska.

Vislabāk steiku cept kārtīgi sakarsētā čuguna pannā ar biezāku pamatni vai citā biezākā pannā. Uzkarsējiet nedaudz eļļas un lieciet tajā steiku. Jācep 2–4 minūtes no katras puses, apgriežot tikai vienu reizi. Pēc cepšanas gaļai pāris minūtes jāļauj atpūsties zem folijas pārklāja – tas palīdzēs saglabāt bagātīgo garšu, mīkstumu un sulīgumu. Gaļu var pasniegt kopā ar ceptiem kartupeļiem, dārzeņiem, piparu mērci un citām sastāvdaļām pēc savas gaumes.

Visu liellopu nevar gatavot vienādi – katram ēdienam jāizvēlas piemērotākais gaļas gabals. Mīkstākos gabalus pagatavosiet ļoti ātri, bet ir arī tādi, kuru izcilā garša atklājas vien pēc stundām ilgas sutināšanas zemā temperatūrā,” stāsta Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Piparotais rumpsteiks ar tomātiem
(15 min; 1 pers.)

Nepieciešams: 200 g rumpsteika (gurna mīkstuma steika), 1 ēd. k.olīveļļas, 1⁄2 tējk. sāls, sauja 4 piparu maisījuma “Selection by Rimi”, 250 g dažādu tomātu, 1 šalotes sīpols, Vusteršīras mērce pasniegšanai.

Pagatavošana:

Steiku ierīvē ar olīveļļu. Sakarsē steika pannu un liec cept steiku, ik pēc 20 sekundēm to apgriežot uz otru pusi. Kopumā steiks jācep 2–4 minūtes; ilgums atkarīgs no tā, cik labi izceptu steiku vēlies. Steiku apviļā svaigi maltos piparos un pārkaisi ar sāli. Ļauj 3 minūtes atpūsties. Sagriez plānās šķēlītēs un pasniedz ar tomātiem, sīpoliem un Vusteršīras mērci.

Sviestā sautēts "stirploin" steiks
(12 min; 1 pers.)

Nepieciešams: 200 g "stirploin" (plānās filejas) steika, 50 g sviesta, 1 timiāna zariņš, 1 ķiploka daiviņa, sāls pēc garšas, svaigi malti pipari pēc garšas, 150 g šitake sēņu, 65 g spinātu.

Pagatavošana:

Uzkarsē steika pannu, liec tajā sviestu, ļauj tam izkust un tajā esošajiem olbaltumiem – nedaudz apdegt. Pievieno timiāna zariņu un saspiestu ķiploku. Liec pannā steiku un cep no katras puses 1–2 minūtes, aplaistot ar karsto sviestu. Noņem steiku no pannas un ļauj tam atpūsties 3 minūtes. Tajā pašā sviestā apcep sēnes un spinātus. Pirms pasniegšanas pārkaisi steikam sāli un piparus.

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.