Menu
 

Observatorijā Suntažu pagastā aicina uz debess vērotāju salidojumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Observatorijā Suntažu pagastā aicina uz debess vērotāju salidojumu publicitātes

8. septembrī SIA ”StarSpace” observatorijā netālu no Suntažiem notiks ikgadējais rudens debess vērotāju salidojums ”StarParty”, kurā aicināti piedalīties gan astronomijas interesenti, gan tie, kuri debesīs veras retāk. Pasākums šoreiz ir veltīts šķietami pašsaprotamam, tomēr joprojām pilnībā neatminētam jēdzienam – enerģijai.

"Enerģija ir viens no visbiežāk lietotajiem terminiem. Ar to mēs saprotam gan teorētisku jēdzienu fizikā, kas apraksta spēju veikt kādu darbu, gan resursus, kas sniedz mums tik ierasto komfortu, gan jau daudz netveramākas cilvēka spējas. Kas īsti ir enerģija? Kā to skaidro dažādas zinātņu jomas? Kā mūsu planētu un tās iedzīvotājus ietekmē Saules enerģija? Šos un vēl daudzus citus jautājumus patiesi izcilu lektoru vadībā varēs iepazīt 20. debess vērotāju salidojumā," informē portāla ”StarSpace” redaktore Anna Gintere.

Pasākumu ievadīs Latvijas Universitātes profesors Mārcis Auziņš, kurš izvadīs klausītājus cauri gadsimtiem, lai atklātu, kā enerģiju izprata Ņūtons, Einšteins un Hokings. No milzīgā Visuma plašumiem uz tuvējo zvaigzni Sauli kā siltuma, gaismas un enerģijas avotu palīdzēs palūkoties Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra vadošais pētnieks Ivars Šmelds.

Savukārt Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVģMC) Prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna atklās, kā Saules enerģija pārvēršas dažādos Zemes atmosfērā novērojamos fenomenos. Kas gan būtu sarunas par enerģiju bez ielūkošanās dzīvības enerģijā? Tādēļ pasākuma noslēgumā klausītājiem būs iespējams klausīties bioloģijas zinātņu doktora Tūra Selgas stāstījumā par vareno hloroplastu, norāda portāla redaktore.

”Enerģija ir mums visapkārt un mēs paši esam veidoti no enerģijas, jo, pārfrazējot Bilu Braisonu, matērija ir ieslodzīta enerģija. Mēs ceram, ka lektoru sniegtā informācija būs ne tikai vienas dienas piedzīvojums, bet kalpos kā enerģijas un iedvesmas avots visu vecumu pasaules pētniekiem,” tēmas izvēli komentē ”StarSpace” observatorijas vadītājs Arnis Ginters.

Pasākuma teorētiskās daļas noslēgumā, kas plānots ap plkst. 20.30, apmeklētājus gaida neliels enerģētiski uzlādējošs pārsteigums un ”StarSpace” observatorijas 10. gadu jubilejas kūka.

Debess vērotāju salidojums notiks Ogres novadā, Suntažu pagasta “Kaltiņos”, – ”StarSpace” observatorijā. Dalība ”StarParty” ir bez maksas. Lekcijas sāksies plkst. 15.00, bet debess novērojumi labvēlīgu laikapstākļu gadījumā – līdz ar tumsas iestāšanos. Ja debesis nebūs apmākušās, apmeklētāji varēs vērot dažādus naksnīgo debesu objektus lielajā teleskopā, vēsta A. Gintere. Detalizēta programma un informācija par nokļūšanu norises vietā atrodama portālā www.starspace.lv.

SIA ”StarSpace” nodarbojas ar astronomijas popularizēšanu lekciju un debess demonstrējumu veidā. Uzņēmums nodrošina Latvijā lielākā portāla uzturēšanu, kas veltīts astronomijai, kosmonautikai un ar tām saistītajām nozarēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.