Menu
 

Svinam svētkus! Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

4.maijs Latvijā ir valsts svētku diena – Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena. Šajā datumā 1990. gadā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”, un pēc Padomju Savienības Sociālistisko Republiku sastāvā aizvadītiem gadu desmitiem Latvija atkal kļuva par brīvu un neatkarīgu valsti.

Ar Augstākās Padomes pieņemto deklarāciju tika atjaunota 1922. gadā pieņemtā Latvijas Republikas Satversme. Savukārt 1940. gada 17. jūnijā notikušo PSRS armijas ienākšanu Latvijā deklarācija pasludināja par starptautisku noziegumu, kas vardarbīgi pārtrauca Latvijas valsts eksistenci. Ar šo lēmumu Augstākā Padome atjaunoja Latviju kā neatkarīgu, demokrātisku valsti un noteica valsts varas atjaunošanai de facto pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5. Saeimas sasaukšanu. Par to tika informētas toreizējās PSRS un citu pasaules valstu valdības.

Visā Latvijā 4. maijā tradicionāli notiek dažādi pasākumi. Daudzpusīgas svētku norises paredzētas arī Pierīgā.

Ādaži

Ādažu novadā tradīcija atzīmēt Baltā galdauta svētkus aizsākās 2018. gadā, svinot Latvijas simtgadi. Uz sadarbību tiek aicināti novada aktīvākie iedzīvotāji, kuri ir gatavi uzņemt Ādažu novada amatiermākslas kolektīvus, kas veido daļu no svētku norises. Šogad aicinājumam atsaucās Siguļi, Carnikava, Kalngale, Baltezers, Alderi, Garkalne, Kadaga (Mežvidi) un Iļķene.

Ādažu jauktais koris “Jumis”, senioru deju kolektīvs “Sprigulis” un līnijdeju grupa “Varavīksne” viesosies: plkst. 12.00 pie bērnudārza “Piejūra” Siguļos, plkst. 14.00 pie novadpētniecības centra Carnikavā, plkst. 15.30 Putnu parkā Kalngalē.

Carnikavas deju kolektīvi “Abi divi”, “Tacis”, “Arnika” un Ādažu Kultūras centra senioru vokālais ansamblis “Gaujmalas lakstīgalas” ar autobusu piestās un radīs svētku noskaņu: plkst. 12.00 baznīcas pagalmā Baltezerā, plkst. 14.00 Mazā Baltezera pludmalē Alderos, plkst. 15.30 Garkalnē Carnikavas deju kolektīvus “Tacis” un “Arnika” papildinās Ādažu koris “Saknes”.

Trešais svētku autobuss ar Ādažu kolektīviem – tradīciju kopu “Ābols”, deju kolektīviem “Dēka” un “Sānsolītis” – piestās: plkst. 12.00 Kadagā (Mežvidos) un plkst. 14.00 Iļķenē (atpūtas parkā “Leiputrija”).

4.maijā plkst.11.00 notiks SUP un laivu piedzīvojums un Baltā galdauta svētki, kurā plānots doties ķert pirmos pavasara saules starus no Dzirnezera līdz pat skaistajam Carnikavas Novadpētniecības centram. Centra teritorijā dalībnieki kopīgi uz svētku galda klās baltu galdautu un cels galdā mielastu, lai kopīgi priecātos un svinētu dzīvi. SUP un laivu brauciens ietver divas upes un vienu ezeru – sākot no skaistām villām līdz pat pamestām padomju laiku nometnēm.

Būs iespēja baudīt Gaujas plašos ūdeņus, nomaļo Dzirnupi, kas pārsteigs ar kontrastiem, slūžām un līkločiem. Jo īpaši skaistu šo piedzīvojumu Tev padarīs Dzirnezers ar putnu balsīm, iekrāsotajām ezera salām un pastaigu uz slavenās Vadoņa salas.

Ķekava

Baložu Kultūras namā 4. maijā plkst. 12.00 notiks tautas mūzikas koncerts “Dziesmotās tautas spēks”. Tajā piedalīsies Carnikavas folkloras kopa “Cēlāji”, Baldones folkloras kopa “Mantojums”, Baložu Kultūras nama kapela “Dančmeistars”.

Katlakalna Tautas namā plkst. 16.00 sāksies Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts deju kolektīvu brīvdabas lielkoncerts “Vai tu zini, kas ir Latvija?”. Ieeja bez maksas

Mārupe

Atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 33. gadadienu, Mārupes novadā notiks dažādi pasākumi un ar tautas velobraucienu “Vējš matos” tiks atklāta aktīvā tūrisma sezona. 

3.maijā plkst. 19.00 pļavā iepretim Piņķu Sv. Jāņa baznīcai (Jūrmalas iela 14A) notiks grupas “Līvi” koncerts, to ieskandinās Babītes Kultūrizglītības centra jauniešu popgrupa “Bon Bon”. Ieeja bez maksas.

4.maijā plkst. 11.00 Jaunmārupē pie ūdenstorņa ar tautas velobraucienu “Vējš matos” tiks atklāta aktīvā tūrisma sezona. Reģistrēšanās velobraucienam – no plkst. 10.00. Par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienai rīkotāji aicina velobrauciena dalībniekus tērpties baltas vai karmīnsarkanas krāsas apģērbā, kā arī padomāt par velosipēda noformējumu. Dalība bez maksas. 

Mārupes Kultūras namā plkst. 14.00 ikviens aicināts uz izrādi “Silvija”. Tā ir komēdija par mīlestību, par to, kā šodienas pragmatisma pilnajā ikdienā saglabāt jūtu pilnību, tuvību ar dabu un dzīves prieku. Ja esat nolēmuši iegādāties suni, ir īstais laiks šo ieceri īstenot. Un, ja izvēlēsieties suņu meiteni, sauciet viņu par Silviju. Tad, iespējams, sajutīsieties kā amerikāņu dramaturga Alberta Ramsdela Henrija lugas “Silvija” varoņi Gregs, Keita, Filisa, Lesli, Toms un, protams, arī pati Silvija. Izrādē piedalās Aīda Ozoliņa, Evija Skulte, Dace Makovska, Ivars Puga un Voldemārs Šoriņš. Režisors – Voldemārs Šoriņš. Komponists – Valdis Zilveris.

No plkst. 18.00 līdz 21.00 Mārupes Kultūras nama pagalmā notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš, muzikālas un radošas aktivitātes. Atklāšanā muzicēs Mārupes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris, dejos Mārupes Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Krustu šķērsu” un bērnudārza “Mārzemīte” dejotāji, uzstāsies novada mazie dziedātāji, bet plkst.21.00 sāksies grupas “Dzelzs vilks” koncerts. Ieeja bez maksas.

Olaine

4.maijā plkst.14.00 Olaines Mežaparka estrādē notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai veltīts muzikālās apvienības “Raxtu raxti” svētku kocerts un Balto galdautu promenāde.

Ropaži

4.maijā plkst.12.00 Vangažu pilsētas Kultūras namā Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienai un bērnu deju kolektīva “Pīlādzītis” piecpadsmitās dzimšanas dienas svinībām veltīts svētku koncerts “Katram mums ir sava zvaigzne”. Koncertā piedalās deju kolektīvi “Pīlādzītis” (Vangaži), “Māllēpīte” (Mālpils), “Kadiķītis” (Vangaži), “Cielaviņa” (Ropaži), “Skudriņas” un deju studija “Ciprese” (Garkalne). Koncerta viesi – Laima Miltiņa un Arnis Miltiņš.

Sadarbībā ar grafiti meistariem “Tribal Rīga” visas dienas garumā Vidzemes ielas posmā uz sienas tiks atstāts vēstījums “Dziesmu svētku tradīcijai 150”.

4.maijā plkst. 14.00 Kultūras centrā “Ulbrokas Pērle” notiks Svētku koncerts “Es mīlu Latviju!”. Piedalās Ropažu novada amatierkolektīvi. Koncertu vadīs un uz kopīgu sadziedāšanos aicinās Nacionālā teātra aktieris Juris Hiršs.

Plkst.17.00 pie Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas Upesciemā, Garkalnes pagastā, notiks iemīļotās un leģendārās grupas "Eolika" svētku koncerts kopā ar kultūras centra "Berģi" tautas deju kolektīvu “Madara”.

Salaspils

Godinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienu, 4.maijā plkst.13.00 pie Kultūras nama notiks Ivo Fomina svētku koncerts Salaspils iedzīvotājiem. Koncertā kopā ar Ivo Fominu uzstāsies mūziķi Roberts Dinters (ģitāra), Kristaps Eihvalds (ģitāra) un Ēriks Hanzovskis (bungas).

Plkst.12.00-15.00 Salaspilī, Līvzemes ielā 5 pie "pīļu dīķa", notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienas svinības. Četras spilgtas saimnieces no Zemgales, Vidzemes, Latgales un Kurzemes svētkos rādīs savu kulināro meistarību, pārsteigs ar viesmīlību un savam novadam raksturīgajiem tērpiem. Būs iespēja uzzināt par zāļu tējām, ārstniecības augiem, rokdarbiem un ēdienu receptēm. Galdā tiks likti gardi ēdieni un pašu cepta maizīte. Pasākuma noslēgumā apmeklētājus priecēs Zemīšu ģimenes koncerts.

Saulkrasti

Sagaidot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienu, novadnieki aicināti apmeklēt svētku programmu Saulkrastos – labdarības skrējienu, kopīgas Baltā galdauta otrās brokastis un svētku koncertu.

Diemžēl noziegumi Ukrainā nav beigušies, un cīņa par brīvību turpinās. Pērn aptuveni piecsimt novadnieku vienojās kopīgā skrējienā, kurā kopumā tika saziedoti aptuveni tūkstoš eiro. Plānots turpināt aizsākto labdarības akciju un arī šogad skriet kopīgu distanci “Skrien par Latviju, skrien par Ukrainu”. Starts Saulkrastu Meža parkā plkst. 11.00. Distance piemērota ikvienam.

Plkst. 12.00 Saulkrastu Meža parkā ikviens aicināts uz Baltā galdauta svētku brokastīm, līdzi ņemot savu mīļāko latviešu ēdienu: “Klāsim novada spodrāko galdautu, liksim galdā mīļāko latviešu ēdienu un dalīsimies svētku sajūtās un atmiņās.”

Plkst. 20.00 Saulkrastu brīvdabas estrādē svētku uzrunu teiks Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis. Vakara gaitā varēs dziedāt patriotiskas un visiem zināmas dziesmas kopā ar rokgrupu “Līvi”. Katram latvietim tik nozīmīgajā svētku dienā “Līvi” priecēs klausītājus ar tādām dziesmām kā “Dzimtā valoda”, “Dzelzsgriezējs”, kā arī citām sirdi sildošām dziesmām no grupas “Līvi” zelta fonda. Koncertā piedalīsies arī Saulkrastu jauktais koris “Bangotne”.

Sigulda

4.maijā Siguldas novadā iedzīvotāji pulcēsies pašorganizētās svinību vietās, kā arī citos publiskos pasākumos, kurus ir iespēja apmeklēt ikvienam Brīvības svētku svinētājam. Pašvaldība aicina novadniekus uzklāt baltus galdautus, svinēt mūsu brīvību un dalīties ar fotogrāfijām sociālo tīklu vietnēs, lietojot tēmturi #mans4maijs.

Kultūras centrs “Siguldas devons” un Siguldas novada pašvaldība arī šogad Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienu aicina svinēt savā kopienā, ģimenē, pagalmā, draugu lokā vai darbavietā, uzklājot baltus galdautus un svinot Latvijas brīvību. Atsaucoties pašvaldības aicinājumam pulcēties pašorganizētās svinību vietās, ir pieteiktas sešpadsmit vietas visā novadā – Allažos, Inciemā, Inčukalnā, Jūdažos, Lēdurgā, Mālpilī, Morē un Siguldā –, kur iedzīvotāji atzīmēs svētkus gan kuplā ģimenes lokā, gan kaimiņu un draugu kompānijās, kopīgos svētku mirkļos vienosies arī domubiedri sētās un daudzdzīvokļu māju pagalmos.

Allažu pagastā uz svinībām aicina “Sprīdīšu” saimnieki. Plkst. 12.00 ikviens aicināts pie balti klātiem galdiem, cienastā līdzi ņemot savu gardāko uzkodu. Muzikālais viesis – Žoržs Siksna.

Inčukalna Tautas nams aicina sanākt kopā, celt galdā cienastu un svinēt svētkus divās norises vietās – plkst. 11.00 Egļupes ciemata kopiena aicināta pulcēties pie SIA “Petrovska” veikala, lai svinētu svētkus kopā ar dīdžeju Mundi. Būs lieliska iespēja arī iemācīties un kopā nodziedātlatviešu spēka dziesmas, kā arī darboties radošajās darbnīcās “Arī tāda ir Latvija”. Savukārt plkst. 12.00 Gaujas ciematā pie Gaujas kluba svētki tiks svinēti ar sajūtu “atpakaļ nākotnē” – tiks baudītas kopīgas pusdienas, vietējā tramvaja kinoteātrī varēs noskatīties Inčukalna amatierteātra animācijas filmu “Mans dzīves rīts” pēc Doku Ata atmiņu tēlojuma. Pasākuma programmu kuplinās muzikālie viesi – pūtēju grupa “TheRadiators.lv”.

Jūdažu Bibliotēka un sabiedriskais centrs plkst. 12.00 aicina pievienoties kopīgā svētku svinēšanā un klāt baltus galdautus, ceļot galdā ģimenes gardākos ēdienus vai našķus. Svētku noskaņu radīs muzikālā apvienība “Tutti Frutti”.

Krimuldas pagasta Inciemā svētku sajūtu būs iespēja rast parkā pie torņa, kur plkst. 12.00 aicināts pievienoties ikviens interesents, līdzi ņemot baltu galdautu un cienastu. Svinību norises vietu ar akordeona skaņām piepildīs Aiga Auziņa. Krimuldas pagasta Sunīšos, godinot un stiprinot kopienas tradīcijas, plkst. 12.00 interesenti aicināti uz kopīgu tikšanos Sunīšu Kopienas centrā, klājot baltu galdautu un baudot svētku sajūtu. Apmeklētāju priekam muzicēs dziesminieks Andris Mucenieks.

Lēdurgas pagasta veco ļaužu mītnē “Pēterupe” ciemosies dziesminiece Anta Eņģele. Baltas galvas pie balta galda svinēs Latvijas svētkus. Arī šeit ciemojoties, līdzi ņemams cienasts kopīgajam galdam. Pasākuma sākums plkst. 12.00.

Mālpils pagastā jau sesto reizi pie balti klāta galda svētkos tiksies Mergupes upes abu krastu kaimiņi. Šogad par tikšanās vietu izvēlēti Mālpils pagasta “Kokneši”. Apmeklētāju priekam muzicēs Jērans Šteinhauers.

Mores pagasta iedzīvotāji plkst. 12.00 aicināti pulcēties pie kopīga svētku galda Mores Tautas nama pagalmā, līdzi ņemot nelielu cienastu. Par muzikāliem priekšnesumiem pasākuma laikā parūpēsies tautas nama mākslinieciskie kolektīvi. Neizpaliks arī sadancošanās, sadziedāšanās un lustēšanās kopā ar akordeonistu Pāvelu Ignatjevu.

Siguldas pagastā plkst. 12.00 apmeklētāji aicināti svētkus svinēt pie Siguldas pagasta Kultūras nama, kur visus klātesošos ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs kultūras nama pūtēju orķestris, Siguldas 1. pamatskolas zēnu koris un bērnu vokālā grupa “Zibsnis”. Ierašanās ar cienastu kopīgajam svētku galdam.

Baltā galdauta svētki ir veids, kā svinēt Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienu. Šo svētku mērķis ir iedvesmot cilvēkus 4. maijā pulcēties pie viena gara ģimenes, draugu, kaimiņu vai kopienas galda, svētku norisi un formātu veidojot pašiem. Baltais galdauts ir pašapziņas un lepnuma simbols, kā arī senu tradīciju, nemateriālā, tostarp kulinārā, mantojuma apzināšana un godā celšana.

Paldies par brīvību! Sveicam Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.