Menu
 

Vangažos un Ķemeru Nacionālajā parkā aicina uz Putnu dienu aktivitātēm

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Selga Bērziņa, www.lob.lv Foto - Selga Bērziņa, www.lob.lv

Sagaidot gājputnus, arī šogad Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) piedalās Putnu dienās ar daudzveidīgiem pasākumiem visā Latvijā un no 4. līdz 7.aprīlim ikvienu dabas mīļotāju mudina līdzdarboties 12 dažādos pasākumos. Tos vadīs pieredzējuši ornitologi un dabas eksperti, palīdzot ikvienam interesentam gūt pirmās iemaņas vai papildināt esošās zināšanas putnu sugu atpazīšanā un daudzveidīgās putnu pasaules izzināšanā. Pasākumi notiks arī Vangažos un Ķemeru Nacionālajā parkā, informē DAP.

4.aprīlī plkst.13.00–15.00 Vangažu Mākslas un mūzikas skolas pagalmā (Gaujas iela 2, Vangaži) notiks Putnu dienu radošā darbnīca – putnu iepazīšana un zīmēšana. Viss nepieciešamais tiks nodrošināts, sliktos laikapstākļos pasākums notiks iekštelpās.

Piektdien, 5.aprīlī plkst.17.30–20.30 notiks putnu spēļu vakars Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā (Meža māja, Ķemeri). Aktivitātes dalībnieki varēs iepazīt un izspēlēt dažādas putniem veltītas galda spēles, tostarp spēli “Spārnotie”. Spēļu vakars piemērots dalībniekiem vecumā no 10 gadiem, atzīmē DAP.

Sestdien, 6.aprīlī, plkst.9.00–11.30 Ķemeru Nacionālajā parkā notiks putnu vērošanas ekskursija “Putni Ķemeru kūrortā”. Ekskursijā ikviens uzzinās par Ķemeru kūrorta vēsturi, kopā ar speciālistu sadzirdēs un atpazīs dažādus Ķemeru Nacionālajā parkā mītošos putnus, izrunās par to dzīvesveidu, barošanos un sastopamību. Ekskursijas dalībnieku ērtībām sākuma laiks pieskaņots vilcienu pienākšanai Ķemeru stacijā, tikšanās vieta – Ķemeru dzelzceļa stacijā pie Ķemeru Nacionālā parka stenda.

6.aprīlī plkst.11.00–16.00 Ķemeru Nacionālajā parkā līdzās dabas centram (Meža māja, Ķemeri) brīvā dabā varēs iziet putnu trasi ar uzdevumiem, apjaušot, ar kādiem migrācijas izaicinājumiem saskaras putni, veicot simtiem un pat tūkstošiem kilometru migrācijas ceļu, stāsta DAP.

7.aprīlī plkst.10.00–14.00 Ķemeru Nacionālā parka apmeklētāji būs gaidīti Kaņiera ezera putnu tornī, lai kopā ar biologu Viesturu Vintuli ieraudzītu un atpazītu daudzveidīgo putnu populāciju, kas sastopama Kaņierī. Torņa pakājē plkst.11.00–14.00 notiks izzinošas aktivitātes par putniem “Kur brauksieti, jūs, putniņi?”.

Brīvdabas pasākumu dalībnieki aicināti ģērbties ērtā, aktivitātēm dabā un laikapstākļiem piemērotā apģērbā. Ja dalībniekiem ir pieejami binokļi putnu vērošanai un putnu noteicēji, DAP pārstāvji aicina tos ņemt līdzi. Plašāka informācija un pieteikšanās pasākumiem – vietnes tiekamiesdaba.lv notikumu kalendārā.

Ikgadējā putnu izzināšanas iniciatīva “Putnu dienas” ir kļuvusi teju par ikgadēju festivālu, kas ne tikai ļauj gūt jaunas zināšanas, bet savā ziņā arī vēstī par pavasara atnākšanu. Šogad Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina vērot un ziņot par putnu novērojumiem, jo īpaši par balto stārķu ligzdvietām. Putnu novērojumus ikviens aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē “Dabasdati.lv”.

Putnu dienas aizsāktas teju pirms gadsimta, kad 1928.gada pavasarī Mežu dienās tika organizēta putnu būrīšu izvietošanas akcija. Ar laiku pasākumi notika visās Latvijas virsmežniecībās un piesaistīja lielu skolēnu un jauniešu interesi un līdzdalību. Padomju gados tika pārņemta tradīcija rīkot atsevišķas pavasara Putnu dienas, kuras veltītas savvaļas putnu iepazīšanai un palīdzībai. Sākot ar 1952.gadu, LPSR Tautas izglītības ministrija pavasara Putnu dienas iekļāva skolu programmā kā obligātus pasākumus skolēniem. Tajā pašā gadā iznāca arī leģendārā putnu popularizētāja Kārļa Griguļa grāmata “Putnu novērošana dabā”, kas veicināja bērnu un jauniešu interesi par putnu pasauli. Kopš 1995.gada Putnu dienu rīkošanas aktivitātes uzsāka Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Vairāk nekā 10 gadus šai iniciatīvai pievienojās arī DAP, organizējot dažādus izziņas pasākumus dabā un dabas centros.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.