Menu
 

Izsmalcināts dzēriens un garda maltīte Sieviešu dienai

  • Autors:  Mārcis Mitrevics, “Rimi Vīna dārzs” vīnzinis, Normunds Baranovskis, “Rimi” Gardēdis
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Burbuļi vīna glāzē – tas ir tipisks svinību elements. Ja gaidāmas svinības, dzirkstošais vīns būs piemērotākais, ko celt galdā, taču tas nebūt nenozīmē, ka tam jābūt šampanietim. Uz vīna pudelēm, kurās bez vīna slēpjas arī burbulīši, var būt rakstīti tādi vārdi kā "Crémant", "Prosecco", "Cava", "Lambrusco", "Törley", "Vin Mousseux", dzirkstošais vīns, "Sparkling wine" u.c. Bet, kas gan tur īsti iekšā?

Charmat

Pēc "Charmat" metodes tiek darīts strauji popularitāti iekarojošais itāļu "Prosecco", populārais "Asti Spumante", sarkanais "Lambrusco", spāņu lepnums "Cava", daži vācu dzirkstošo vīni, kā arī daudzi citi vīni no pasaules malām ar anglisko apzīmējumu "sparkling wine". Tie ir dzērieni, kuriem burbuļi veidojas no otrreizējā rūgšanas procesa kopējā lielā tvertnē, un pudelēs tie tiek pildīti jau ar burbuļiem. Šī metode vīndarim ļauj ar mazākām pūlēm panākt noteiktu salduma vai skābuma līmeni, regulēt alkohola daudzumu, kā arī vienkāršāk saražot lielus apjomus.

Gāzētie vīni

Joprojām ļoti populāri pieejamības un, protams, burbuļu dēļ ir arī dažādi vienkārši gāzēti vīni, kas nav speciāli otrreiz raudzēti, bet gan uzgāzēti kā limonāde, un tie var būt gan pašmāju un citu zemju ražojumi. Gāzēts – apzīmējums vīna nosaukumā uz etiķetes vai tulkojumā latviešu valodā ir vārds, kas liecina, ka tieši šādā veidā ir radīti burbuļi izvēlētajā dzērienā.

Crémant

Ja uz pudeles ir uzraksts "Crémant", tad ziniet, ka tas ir gandrīz tikpat kvalitatīvs dzēriens kā īstais šampanietis, ar tikpat izsmalcinātu, bet mazāk laikietilpīgu ražošanas metodi. Īpašais slēpjas faktā, ka burbuļi šajā dzērienā ir veidoti atsevišķi katrā pudelē, kas ir vīndara personiskais lolojums, tāpēc "Crémant" ir kvalitatīvāki un arī dārgāki par citiem dzirkstošajiem vīniem, toties lētāki par šampanieti.

Mārcis Mitrevics

Bezalkoholiskie dzirkstošie vīni

Tāpat kā parastais dzirkstošais vīns, šie – "Torley", "Henkell" un "Sohnlein Rose" bezalkoholiskie dzirkstošie vīna dzērieni ir pagatavoti no labākajām vīnogu šķirnēm. Noteiktā ražošanas procesā, termiski ietekmējot, ar īpašu aukstuma vakuuma tehnoloģiju tiek izņemts spirts un, neraugoties uz visiem šiem procesiem, dzērieni ir saglabājuši savu izsmalcināto un harmonisko garšas buķeti un svaigo aromātu. Šos droši var baudīt, kad paredzēts sēsties pie stūres vai alkoholisks dzēriens nav piemērots cita iemesla dēļ.

Lai arī cik vīns būtu izcils, izvēloties nesaderīgus ēdienus un dzērienus, garšas kārpiņas var nesaņemt gaidīto baudījumu. Pilnīgi precīzas patiesības ēdiena un vīna saderībā nav – viss ir katra paša rokās (vairāk gan degunā un mutē) un katra individuālās garšas harmonijas meklējumos. Tomēr, ievērojot vispārzināmus vīnu un ēdienu saderības kritērijus, katram ir iespēja atrast visiemīļotākās kombinācijas.

Ja Jums garšo jūras produkti, varat atvieglot izvēli un izmēģināt kombināciju, kas kā izcila saderība tika pasniegta "Rimi Vīna dārzs" pavasara meistarklasē. Kopā ar Francijas vīnu "Marcel Martin La Primaudais Cremant de Loire Tete de Cuvee Brut NV", kas radīts no "Chenin Blanc", "Cabernet Franc" un "Chardonnay" vīnogu šķirnēm, baudiet jūras velšu uzkodas.

Wakame ar riekstu un tahini mērci

Nepieciešams: riekstu sviests – 2 ēd.k., tahini pasta – 1 tējk., laima sula – 1 tējk., ķiploks – 1 daiviņa, jūras kāpostu salāti (wakame) – 200g, garneļu čipsi.

Riekstu sviestu, tahini, laima sulu un samaltu ķiploku sajauc mērcē, ja nepieciešams, var pievienot nedaudz ūdens. Tad sajauc ar wakami un visu liek uz garneļu čipsa.

Rīsu nūdelēs ietīta un fritēta tīģergarnele

Nepieciešams: rīsu nūdeles, lielās garneles, augu eļļa fritēšanai, mikro salāti – dekorēšanai; biezenim – mango, nedaudz čilli, nedaudz citrona sula – sastāvdaļu daudzums variējams pēc savas patikas.

Ūdenī uzbriedina rīsu nūdeles, notīra garneles un aptin tām apkārt nūdeles (daudzums pēc izvēles). Liek sakarsētā eļļa un neilgu brīdi fritē. Visas biezeņa sastāvdaļas samaļ vienā masā. Kārto uz šķīvja – apakšā biezenis, tad garnele un dekorācijai mikro salāti.

Citrusos marinēta zivs fileja

Nepieciešams: mencas vai jebkuras citas baltās zivs fileja, laima sula – no 2 laimiem, laima miza – no 1 laima, citrona sula – no 1 citrona, cukurs – 2 ēd.k., citronzāle – ½ gab., laima lapas – 2 gab., ūdens – 3 ēd.k., sāls – ½ tējk. Biezenim: ziedkāposti – 200 g, sviests – 1 ēd.k., sāls un pipari – pēc garšas.

Zivs fileju nosusina, liek sakarsētā pannā bez taukvielām un nedaudz apdedzina. Sajauc visas pārējās sastāvdaļas marinādē un liek tajā fileju. Zivi var marinēt, sākot no pāris stundām līdz veselai dienai. Ja vēlas, lai marināde iedarbojas ātrāk, zivi sagriež mazākos gabaliņos. Gatavo ziedkāpostu biezeni – ziedkāpostu sadala mazākos gabalos un vāra 7-8 minūtes. Nokāš un samaļ blenderī, pievienojot sviestu un garšvielas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.