Menu
 

"Conexus": Interese par Inčukalna gāzes krātuvi ir ļoti palielinājusies

  • Autors:  LETA
Foto: conexus.lv Foto: conexus.lv

Šogad ir zemākās dabasgāzes cenas pēdējo piecu gadu laikā, tāpēc interese par Inčukalna gāzes krātuvi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir ļoti palielinājusies, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Nesen tika paziņots, ka Inčukalna gāzes krātuvē jaunajai gāzes iesūknēšanas sezonai visas jaudas ir rezervētas un jaunas rezervācijas vairs netiek pieņemtas. Kotāne stāstīja, ka interese par krātuvi šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir ļoti palielinājusies.

"Galvenais iemesls ir dabasgāzes cenas, kuras pašlaik ir zemākās pēdējo piecu gadu laikā. Tādēļ tirgotājiem ir interese to iegādāties, lai ziemā varētu pārdot par augstāku cenu. Dabasgāze ir globāls produkts, un cenu kritums ir skaidrojams ar pieprasījumu Āzijā, kurš ir mazāks, nekā visi iepriekš plānoja. Otrs iemesls ir tas, ka būtiski ir palielinājušās sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) piegādes no Amerikas. Ir arvien vairāk termināļu, kur notiek regazifikācija, kuģi pārvadā arvien lielākus SDG apjomus. Ja Āzijā pieprasījuma nav, tad šie kuģi nāk uz Eiropu. Tādēļ gāzes cena ir zema visā Eiropā. Augusta sākumā Eiropas gāzes krātuves jau bija piepildītas par 20% vairāk nekā pērn šajā laikā. Tas pats notiek arī Latvijā," pauda "Conexus" vadītāja.

Viņa stāstīja, ka "Conexus" tirgus dalībniekus par viņu interesi izmantot krātuvi regulāri aptaujā sezonas sākumā. Šogad sezonas sākumā nebija indikācijas par šādu palielinātu interesi, un interese sāka būtiski augt jūlija sākumā. "Tādēļ mēs arī vienā mirklī beidzām pieņemt rezervācijas, lai neiznāktu, ka mēs klientiem pārdodam ko tādu, ko paši pēc tam nespējam nodrošināt," teica Kotāne.

Jautāta, uz cik ilgu laiku ir rezervācijas un vai izdevīgo cenu dēļ kāds veido rezerves jau uz vairākiem gadiem, "Conexus" valdes priekšsēdētāja teica, ka Inčukalna gāzes krātuvē ir trīs produkti, ko piedāvā, un viens ir paredzēts divu gadu glabāšanai – ir rezervācijas arī šim produktam. "Pārējie produkti gan ir paredzēti vienam krātuves ciklam, kas beidzas 30. aprīlī. Uz diviem gadiem no pieejamajām 18,54 teravatstundām (TWh) ir rezervētas 3,226 TWh. Šāds apjoms diezgan tradicionāli krātuvē paliek gadu no gada – kādam tās ir stratēģiskās rezerves, kādam ir līgumi ar klientiem, kuri pārsniedz vienu apkures sezonu. Tirgotājiem ir dažādi iemesli, kādēļ viņi izvēlas glabāt gāzi uz garākiem termiņiem," stāstīja Kotāne.

Uz jautājumu, vai parādās jauni rezervāciju veicēji, viņa teica, ka savulaik tirgus atvēršana sākās ar vienu klientu, bet nu jau "Conexus" ir 18 klienti. Katram no šiem klientiem ir nedaudz atšķirīga darbības stratēģija. Turklāt, ja glabāšanas jaudas ir nopircis viens uzņēmums, tas nenozīmē, ka viņš tās nevar pārdot kādam citam. Protams, ka zemu cenu laikā tirgū aktivitāte aug, stāstīja Kotāne, piebilstot, ka ir klienti, kuri vairāk fokusējas uz vairumtirdzniecību un ar gala lietotājiem nemaz nestrādā, bet ir tādi, kuri darbojas tieši mazumtirdzniecībā un strādā līdz pat mājsaimniecību līmenim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.