Menu
 

Banku analītiķi septembrī Latvijā prognozē gada inflāciju 2,5% apmērā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri varētu būt pieaugušas par apmēram 2,5%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Vienlaikus šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu banku analītiķi pieļauj gan minimālu inflāciju, gan arī nemainīgu cenu līmeni.

"Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare aģentūrai LETA sacīja, ka septembrī, salīdzinot ar augustu, patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,1%, tādējādi gada inflācija jeb patēriņa cenu kāpums 2019.gada septembrī salīdzinājumā ar 2018.gada septembri bijis 2,5% apmērā.

Viņa skaidroja, ka mēneša laikā lielākais devums cenu pārmaiņās, visticamāk, būs sezonālajam apģērbu un apavu cenu kāpumam. Neliels inflāciju pazeminošs efekts varētu būt bijis pārtikas produktiem - jaunai graudaugu ražai nonākot tirgū, var gaidīt maizes un graudaugu produktu cenu samazināšanos.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka septembrī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt saglabājušās nemainīgas, gada inflācijai samazinoties līdz 2,5%.

"Cenu virzību summa septembrī varētu rezultēties neitrālā inflācijā. Neitrālas izmaiņas vai pat samazinājums varētu uzrādīties pārtikai. Neliels kāpums būs vērojams apģērbiem un apaviem. Savukārt kritums gaidāms degvielas cenai, kā arī būtu jāparādās akcīzes samazinājuma ietekmei alkoholam. Siltumenerģijas cenas kāpumu piedzīvoja pagājušajā mēnesī, tādēļ šomēnes cenu izmaiņām nebūtu jābūt," sacīja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām septembrī paziņos otrdien, 8.oktobrī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju Latvijā patēriņa cenas pieauga par 0,2%, bet gada inflācija - šogad augustā salīdzinājumā ar 2018.gada augustu - sasniedza 3,2%. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā pieauga par 3%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.