Menu
 

"Zemnieku saeima": Lauksaimniecības kultūru ražības ziņā šis gads Latvijā bijis labs

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs Foto - Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Lauksaimniecības kultūru ražības ziņā šis gads Latvijā bijis labs, aģentūrai LETA pauda biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

"Lai arī Latvija ir maza valsts, laika apstākļi dažādos Latvijas reģionos būtiski atšķiras, un tas ietekmē ražas apmērus. Kopumā augkopībā gads un raža vērtējama kā laba, bet bija atsevišķi lokāli reģioni, kur sausums radīja zaudējumus, piemēram, Zemgales rietumdaļā un daļēji Kurzemē. Lai arī rudenī lokāli bija vērojams sausums, kopumā ziemāji ir iesēti, sadīguši un gatavi pārziemot," norāda Dzelzkalēja-Burmistre.

Arī dārzeņkopībā šis gads bija labs salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem. Latvijā šogad ir ļoti labas kartupeļu un kāpostu ražas. Vasaras sākumā vērojamais sausums nozari daļēji ietekmēja Kurzemē un Zemgalē, savukārt Vidzemē un Latgalē - ļoti minimāli. Novembra vidū raža ir novākta un notiek aktīva tirdzniecība. Dārzeņu cenām ir vērojams minimāls cenu kritums, kam nav izskaidrojuma.

Dzelzkalēja-Burmistre norādīja, ka lopbarība šogad tika sagatavota laicīgi un ar rezervi.

"Pēdējie divi sarežģītie gadi lauksaimniekiem lika mācīties no kļūdām un domāt par lopbarības rezervēm. Šogad pat septembra sākumā bija tādi lauksaimnieki, kas no jaunajiem zālājiem gatavoja sienu," norāda Dzelzkalēja-Burmistre, piebilstot, ka zālāju raža šogad ir krietni labāka nekā pērn. 

Tikmēr piena iepirkuma cena Latvijā atšķiras - no stipri viduvējas līdz labai. Arī liellopu iepirkuma cenu samazina patlaban Eiropā pastāvošās problēmas ar liellopu eksportu uz trešajām valstīm, kā rezultātā Eiropā paliek liels skaits gaļas liellopu. Gaļas liellopu nozarē kopš oktobra vidus par dzīviem liellopiem cena kritusies par 10-15%. 

Turpmākās prognozes par liellopu iepirkuma cenām ir pesimistiskas - sliktākajā variantā cena varētu vēl kristies, savukārt labākajā variantā cena saglabāsies esošajā līmenī.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir dibināta 1999.gadā, un tās biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas. "Zemnieku saeimas" biedri apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.