Menu
 

Asociācija: Nākamgad stiprā alkohola cena veikalā varētu pieaugt par trim eiro litrā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Stiprā alkohola cena veikalā pirms un pēc iespējamām alkohola akcīzes nodokļa izmaiņām Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Infografiks: LANA Stiprā alkohola cena veikalā pirms un pēc iespējamām alkohola akcīzes nodokļa izmaiņām Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Infografiks: LANA

Ja Latvijā no nākamā gada marta plānotajā apjomā tiks palielināts akcīzes nodoklis alkoholam, ir sagaidāms ievērojams cenu kāpums un pircējiem veikalā par litru stiprā alkohola būs jāmaksā vidēji par 3 eiro vairāk, brīdina Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols, norādot, ka tik liels cenas pieaugums ievērojami samazinās tirgus apjomu Latvijā un nodokļu ieņēmumus valsts budžetā.

Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tiek plānota nodokļa reformas ietvaros, ko valsts uzsāka 2017. gadā. Ar akcīzes nodokļa paaugstinājumu tika paredzēts kompensēt ieņēmumu samazinājumu citos budžeta posteņos. Plāns paredz palielināt stiprā alkohola akcīzi jau no 2020. gada 1. marta par 30%. Būtisko akcīzes kāpumu un tās negatīvo ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem var apturēt Saeimas deputāti, pieņemot grozījumus likumā un apturot alkohola akcīzes straujo kāpumu, skaidro LANA izpilddirektors.

Pirmais akcīzes nodokļa paaugstinājums notika jau 2018. gada sākumā. Ņemot vērā ekonomisko izaugsmi un lielo Igaunijas pierobežas tirdzniecības apjomu (vid. 20% no kopējā stiprā alkohola tirgus Latvijā), akcīzes nodokļa ieņēmumi 2018. gadā pildījās labi. Finanšu ministrijas 2019. gada prognozes jau bija krietni ambiciozākas. Tika pieņemts, ka iedzīvotāji pirks vairāk alkohola par augstāku cenu. Tomēr 2019. gada pirmais pusgads skaidri parādīja, ka tas tā nenotiks. “Eļļu ugunī vēl pielēja Igaunijas parlaments, no 2019. gada 1. jūlija samazinot akcīzes nodokli alkoholam par 25%, tādējādi apdraudot pierobežas tirdzniecību jeb 20% Latvijas kopējā tirgus. Latvijas valdība, ātri reaģējot uz Igaunijas akcīzes nodokļa izmaiņām, samazināja akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 15%, tādējādi saglabājot pierobežas tirdzniecību un nodokļu ieņēmumus valsts budžetā,” teic D. Vītols.

“Ja Saeima paliks pie plānotā akcīzes nodokļa paaugstinājuma par 30% stiprajam alkoholam, Latvijā un Lietuvā būs dārgākais alkohols Baltijas reģionā. Savukārt vislētākais stiprais alkohols būs Polijā, arī Igaunijā cenas būs zemākas nekā Latvijā un Lietuvā. Realitātē tas nozīmē, ka ne tikai uzplauks nelegālā alkohola tirdzniecība Latvijā un pilnībā izzudīs pierobežas tirdzniecība, bet arī strauji un ievērojami kritīsies gan akcīzes, gan pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi. 2019. gada sākums skaidri parādīja, ka cilvēki Latvijā nepērk vairāk alkohola par augstāku cenu”, uzsver LANA pārstāvis.  

Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tika veikta, lai kompensētu pasākumus, kas saistīti ar 2017. gadā veikto nodokļu reformu, atgādina D. Vītols. Likuma grozījumu anotācijā Finanšu ministrija norādījusi: kā tiešo nodokļu ieņēmumu kompensējošais pasākums no 2018. gada 1. janvāri līdz 2020. gada 1. martam ir paredzēts akcīzes nodokļa likmju paaugstinājums naftas produktiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ņemot vērā minēto produktu akcīzes nodokļa likmju izmaiņas pārējās Baltijas valstīs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.