Menu
 

Latvijas piekrastes zvejnieki varēs saņemt 600 000 eiro atbalstu roņu radīto zaudējumu segšanai

  • Autors:  LETA
Foto - Zemkopības ministrija Foto - Zemkopības ministrija

Latvijas piekrastes zvejnieki varēs saņemt finansiālu atbalstu roņu radīto zaudējumu segšanai, paredz valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Kompensācijas shēma par nozvejas zaudējumiem, kurus radījuši aizsargājamie zīdītāji", ko ceturtdien plānots izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē.

Pasākuma publisko finansējumu 600 000 eiro veido Eiropas jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) līdzfinansējums 75% jeb 450 000 eiro apmērā un Latvijas valsts līdzfinansējums 25% jeb 150 000 eiro apmērā. Tas ir paredzēts laika periodam no 2020. līdz 2022.gadam, katrā gadā paredzot 200 000 eiro atbalstu saistībā ar roņu radītajiem zaudējumiem zvejnieku zvejas rīkiem un nozvejai.

Pasākumā publisko finansējumu varēs saņemt juridiskas un fiziskas personas, kuras nodarbojas ar komerciālo zveju Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos. Šīm personām jābūt derīgai zvejas licencei roņu radīto zaudējumu kompensācijas laikā, kā arī projekta iesnieguma iesniegšanas dienā.

Publiskā finansējuma apmērs katram atbalsta pretendentam būs atkarīgs no viņa nozvejas apjoma tajā kalendārajā gadā, par kuru viņš pretendē uz publisko finansējumu, uz ko tiek attiecināts zivju vērtības koeficients un roņu radīto zaudējumu koeficients.

Nozvejas apjomā ņemta vērā konkrētu zivju sugu - akmeņplekstes, sīgas, zandarta, asara, lucīša, mencas, vimbas, plauža, laša, taimiņa, salakas, reņģes, vējzivs, apaļā jūras grunduļa un plekstes - nozveja. Šo zivju sugu zvejas rīkus, ar kuriem tiek zvejotas konkrētās zivis, sabojā roņi, radot zaudējumus, lomu izēdot, sabojājot vai aizbaidot zivis.

Lai pieteiktos uz publisko finansējumu, atbalsta pretendentam Lauku atbalsta dienestā būs jāiesniedz projekta iesniegumu un atbalsta pretendenta deklarāciju.

Noteikumu projekts, kas nosaka valsts un ES atbalsta piešķiršanas nosacījumus EJZF līdzfinansētajam Rīcības programmas zivsaimniecības attīstībai 2014.-2020. gadam pasākumam "Jūras bioloģiskās daudzveidības aizsardzība un atjaunošana - kompensācijas shēmas par nozvejas zaudējumiem, kurus radījuši zīdītāji un putni", stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesī".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.