Menu
 

NVA: Nodarbinātības veicināšanai Latvijā izaicinājums ir iekšējā mobilitāte

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Nodarbinātības veicināšanai Latvijā izaicinājums ir iedzīvotāju mobilitāte jeb spēja pieņemt darba piedāvājumus, kas nav dzīvesvietas tuvumā, trešdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

"Latvijas izaicinājums ir iekšējā mobilitāte, kad cilvēki būtu gatavi pieņemt arī darba piedāvājumus, kas ir tālāk no viņu dzīvesvietas," teica Simsone, piebilstot, ka Latvijā bezdarba jomā ir būtiska reģionālā atšķirība.

Simsone minēja, ka NVA kopumā ir reģistrēti gandrīz 60 000 bezdarbnieku, taču vienlaikus NVA ir reģistrēti arī apmēram 28 000 brīvo darbavietu.

Tāpat viņa sacīja, ka šobrīd NVA nav informācijas, ka vēl kāds liels uzņēmums bez VAS "Latvijas dzelzceļš" un maksātnespējīgās AS "Dzintars" plānotu nozīmīgu darbinieku skaita samazinājumu.

Tostarp NVA direktore atzīmēja, ka lielākā daļa "Dzintara" darbinieku bija nodarbināti mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā, kur darbaspēka mainība ir samērā liela un jaunu darbu iespējams atrast pietiekami viegli.

Savukārt "Latvijas dzelzceļš" vēl tikai plāno sākt kolektīvo darbinieku atlaišanu, sacīja Simsone, piebilstot, ka šajā gadījumā situācijas būs ļoti dažādas, proti, būs gan cilvēki, kuriem nevajadzētu būt grūtībām atgriezties darba tirgū, bet būs arī cilvēki, kuri ilgstoši bijuši nodarbināti ļoti specifiskās ar dzelzceļu saistītās profesijās, un šiem cilvēkiem būs nepieciešama palīdzība, lai atrastu vietu darba tirgū.

"Cilvēkiem, kas ilgstoši ir strādājuši vienā darbavietā, ir ļoti grūti noticēt, ka viņi var būt nodarbināti arī kaut kur citur, un, ka profesija nebūs tieši tā, kurā viņi ir strādājuši 20-30 gadus. Līdz ar to ir jāpalīdz šiem cilvēkiem saskatīt, ka prasmes, kas viņiem ir, ir noderīgas arī citur darba tirgū," sacīja Simsone. 

Tāpat viņa norādīja, ka Latvijā pēdējos trijos gados bezdarba līmenis kopumā samazinās un nav indikāciju, ka tuvākajā laikā tas varētu strauji pieaugt.   

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad janvāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš. Tostarp zemākais reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās bija Rīgas reģionā - 4,3%, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 13,9%.

2020.gada janvāra beigās NVA bija reģistrēti kopumā 58 832 bezdarbnieki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.