Menu
 

Transporta, enerģētikas un digitālās nozares projektiem būs pieejami līdz pieciem miljardiem eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Transporta, enerģētikas un digitālās nozares projektiem no Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonda būs pieejami līdz pieciem miljardiem eiro, informēja "Altum" pārstāvji.

Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonds ir kopīga 12 valstu, kas atrodas starp Baltijas, Melnās un Adrijas jūrām, nacionālo attīstības institūciju iniciatīva ar mērķi atbalstīt dažādu transporta, enerģētikas un digitālās infrastruktūras projektu ieviešanu visā reģionā, tai skaitā Latvijā. Šobrīd fonds aktīvi iesaistās fonda popularizēšanas pasākumos reģiona valstu galvaspilsētās, veicinot fonda atpazīstamību.

Fonda dibinātāji ir Polijas attīstības banka "BKG" un Rumānijas "Exim Bank", kuras jau apsolījušas vairāk nekā pusmiljardu eiro. Sagaidāms, ka fonda finansēšanas resursi nāks no Trīs jūru valstu institūcijām un citiem investoriem visā pasaulē. Patlaban Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonda apjoms tiek lēsts no trim līdz pieciem miljardiem eiro. 

Fonda uzraudzības padomes prezidente Beata Dašinska-Muzička atzina, ka šis finanšu instruments papildina dalībvalstu un Eiropas Savienības (ES) finansējumu, taču tā darbība balstās uz komerciāliem principiem. Tikšanās laikā Rīgā šonedēļ parakstīta vienošanās ar uzņēmumu "Amber Infrastructure", kas kļuvis par fonda investīciju padomnieku.

"Fonda mērķis ir atbalstīt dažādu infrastruktūras projektu ieviešanu transporta, enerģētikas un digitālajā nozarēs visā reģionā, tai skaitā Latvijā. Ieguldījumi transporta projektos veicinās tirdzniecību reģionā, savukārt nodrošinot labāku enerģijas infrastruktūras savienojamību no ziemeļiem līdz dienvidiem, tiks uzlabota drošība. Mums kopīgi ir jāstiprina reģiona konkurētspēja, jo tikai tā varam sasniegt vienotu un ilgtspējīgi attīstītu ES," sacīja Dašinska-Muzička.

"Jau šobrīd liela mēroga Latvijas projekti, tāpat kā projekti citās reģiona valstīs, var pretendēt uz fonda līdzekļiem, kas papildina esošās finansējuma iespējas. Fonds var palīdzēt katalizēt esošus un jaunus infrastruktūras projektus transporta, enerģētikas un digitalizācijas jomās. Mūsu pieredze ļauj iesaistīties projektu sākotnējā novērtēšanā, lai tos tālāk nodotu pasaules līmeņa investīciju fonda rīcībā," atzina "Altum" valdes priekšsēdētājs un Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonda uzraudzības padomes loceklis Reinis Bērziņš.

2018.gada septembrī samitā Bukarestē nodomu protokolu par fonda izveidi parakstījušas sešu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu attīstības institūciju, tai skaitā "Altum". Paredzams, ka infrastruktūras projektiem piešķirto finansējumu nenoteikts tas, kāds ir katras valsts ieguldījums fondā.

"Altum" skaidroja, ka Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonds ir politiskās platformas - Trīs jūru iniciatīvas - ekonomiskā dimensija. Fonds papildina un stiprina atsevišķu Trīs jūru valstu un ES finanšu instrumentu kapitāla pielietošanu. Tā ir komerciāla un tirgus virzīta iniciatīva, kas garantēs diversificētas investīcijas un pievilcīgu atdevi investoriem.

Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstis, kas apliecinājušas savu politisko gribu un gatavību stiprināt savu un reģiona konkurētspēju, ir Latvija, Austrija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Šīs valstis aizņem 30% no kopējās ES teritorijas, un tās apdzīvo 111 miljoni iedzīvotāji jeb 25% no kopējās ES populācijas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.