Menu
 

Rajona tiesa atzīst par spēkā neesošiem janvārī notikušās "Olainfarm" akcionāru sapulces pieņemtos lēmumus

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Zemgales rajona tiesa par spēkā neesošiem un prettiesiskiem no pieņemšanas brīža atzinusi AS "Olainfarm" 24.janvāra plkst.11.36 atklātās akcionāru sapulces pieņemtos lēmumus, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone.

Lieta tika skatīta rakstveida procesā un ierosināta pēc Signes Balderes-Sildedzes, Annas Emīlijas Maliginas un Agra Auces pieteikuma. Tiesā arī tika noraidīts "Olainfarm" pieteikums par pagaidu aizsardzības līdzekļa atcelšanu. Spriedumu lietas dalībnieki var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā Augstākajā tiesā, iesniedzot kasācijas sūdzību Zemgales rajona tiesā.

Zemgales rajona tiesā februāra sākumā tika iesniegts prasības pieteikums par "Olainfarm" akcionāru sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem, padomes sēdes lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem. Tiesā pieņemts lēmums par prasības pieteikuma pieņemšanu un lietas ierosināšanu. Tāpat pieņemts lēmums noraidīt pieteikumu par trešās personas pieaicināšanu lietā "Olainfarm" pusē.

Tiesa arī nolēma apmierināt pieteikumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu – ierakstīt Uzņēmumu reģistra komercreģistrā aizlieguma atzīmi, nosakot aizliegumu izdarīt ierakstu par izmaiņām "Olainfarm" padomes sastāvā, kas balstītas uz 2020.gada 24.janvāra ārkārtas akcionāru sapulces lēmumu par padomes atsaukšanu un/vai jaunas ievēlēšanu. Šis lēmums nav pārsūdzams.

Paziņojumā biržai "Olainfarm" iepriekš norādīja, ka 24.janvārī "Olainfarm" vienīgā likumīgā ārkārtas akcionāru sapulce tikusi sasaukta plkst.11.00, un tā nenotika kvoruma trūkuma dēļ. Uzreiz pēc oficiāli izsludinātās ārkārtas akcionāru sapulces bijis mēģinājums sasaukt vēl vienu sapulci ar mērķi veikt izmaiņas "Olainfarm" padomē un valdē. Paziņojumā biržai uzsvērts, ka šī sapulce uzskatāma par viltus jeb alternatīvu sapulci, un tā netika izsludināta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Uzņēmuma "Olainfarm" vārdā Uzņēmumu reģistrā tika iesniegti dokumenti ar šīs sapulces lēmumiem, kurā it kā mainīta uzņēmuma padome un valde. Uzņēmumu reģistrs šīs izmaiņas nereģistrēja, norādot uz trūkumiem.

Savukārt pēc tiesas piemērotā aizsardzības līdzekļa Uzņēmumu reģistra komercreģistrā ir ierakstīta aizlieguma atzīme, kas neļauj veikt izmaiņas padomes sastāvā saistībā ar 24.janvāra alternatīvās ārkārtas akcionāru sapulces lēmumiem par padomes atsaukšanu un/vai jaunas ievēlēšanu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 24.janvārī plkst.11.00 bija sasaukta "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce, bet tā nenotika kvoruma trūkuma dēļ. Tajā bija reģistrējušies akcionāri, kuri kopā pārstāvēja 2 978 701 akciju, kurām ir tiesības balsot, jeb 21,15% no balsstiesīgā kapitāla.

Vienlaikus "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" valdes priekšsēdētājs Pēteris Rubenis paziņoja, ka 24.janvārī tomēr esot notikusi "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulcē, kurā ievēlēta padome jaunā sastāvā, bet tā savukārt veikusi izmaiņas "Olainfarm" valdes sastāvā. Rubenis informēja, ka 24.janvārī notikušajā akcionāru ārkārtas sapulcē nolemts, ka "Olainfarm" padomē strādās Rubenis, Irina Maligina, Ingus Balandins, Andrejs Saveļjevs, kā arī Valentīna Andrejeva, kura ievēlēta par padomes priekšsēdētāju. Tādējādi no darba uzņēmuma padomē esot atcelti padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš, viņa vietnieks Jānis Buks un padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš. Saveļjevs strādāja arī iepriekšējā padomē.

Tāpat Rubenis informēja, ka "Olainfarm" valdē amatu saglabājis Raimonds Terentjevs un Mārtiņš Pūriņš, bet pārējie līdzšinējie valdes locekļi no amata atbrīvoti. Vienlaikus no jauna valdē iecelta Jeļena Borcova un Mārtiņš Tambaks. Par valdes priekšsēdētāju esot iecelta Borcova, kuras darba pieredze ir saistīta ar farmācijas nozari. Līdz ar to no darba valdē esot atcelts valdes priekšsēdētājs Jerūns Veitess, kā arī Milana Beļeviča, Elena Bušberga, Signe Baldere-Sildedze un Lauris Macijevskis.

Reaģējot uz attiecīgo Rubeņa paziņojumu, "Olainfarm" aicināja Uzņēmumu reģistru, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) un Tieslietu ministriju ievērot tiesiskumu un nepieļaut situāciju, kad var nomainīt uzņēmuma padomi un valdi prettiesiskā un viena akcionāra pašpasludinātā ārkārtas akcionāru sapulcē, neievērojot likumā noteikto izsludināšanas kārtību. "Olainfarm" norādīja, ka ar šādu prettiesisku sapulci ir pārkāpts Zemgales rajona tiesas spriedums, kas līdz strīda atrisināšanai uz laiku liedz "Olmafarm" tiesības balsot "Olainfarm" akcionāru sapulcēs.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm – Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.