Menu
 

Latvijas iedzīvotāju tēriņu samazinājums krīzes laikā – lielākais Baltijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pēdējo divu mēnešu laikā Covid-19 ietekmes dēļ būtiski mainījies cilvēku dzīvesveids un līdz ar to arī ikdienas izdevumi. “Luminor” bankas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji kopš marta sākuma savus ikdienas tēriņus kopumā samazinājuši par 34%. Salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, Latvijā iedzīvotāju izdevumu samazinājums ir vislielākais – Lietuvā tie ir 26%, bet Igaunijā 28%.

Latvijā cilvēki viskrasāk samazinājuši tēriņus ceļošanai (-94%), restorāniem (-67%), apģērbam (-66%), un transportam (-62%). Tāpat iedzīvotāji tagad mazāk tērē izklaidei (-45%) un pirkumiem aptiekās (-43%).

Savukārt tēriņu pieaugums Latvijā vērojams tikai trīs kategorijās. “Vislielākais pieaugums ir pirkumiem saimniecības, būvniecības un interjera preču veikalos, kur iztērētā summa pieaugusi par 22%, sasniedzot vidēji 51 eiro mēnesī. Šī tendence norāda uz to, ka, vairāk uzturoties mājās, cilvēki vēlas labiekārtot vidi ap sevi un velta brīvo laiku mājokļa uzlabošanai, remontam, kā arī dārza darbiem. Tāpat Latvijā par 7% pieauguši tēriņi interneta veikalos un par 6% pasta izdevumiem,” stāsta “Luminor” Privātpersonu segmenta vadītājs Normunds Rudzītis.

Interesanti, ka Lietuvā vislielākais pieaugums vērojams izdevumiem par pasta pakalpojumiem, tostarp sūtījumiem ar kurjeru. Salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, šāda veida izdevumi pieauguši par 142%, kamēr Igaunijā šajā kategorijā pieaugums ir 18%, bet Latvijā tikai 6%. Tas varētu būt skaidrojams ar faktu, ka Lietuvā ieviesti stingrāki pārvietošanās ierobežojumi nekā Latvijā un Igaunijā, līdz ar to iedzīvotāji aktīvāk izmanto iespēju nogādāt sūtījumus ar pasta vai kurjera starpniecību, norāda N. Rudzītis.

Joprojām lielāko naudas summu cilvēki tērē par pārtiku, bet arī šajā kategorijā ir vērojamas izmaiņas – gan Latvijā, gan Igaunijā tēriņus par pārtikas produktiem cilvēki ir samazinājuši par 11%, Latvijā šim nolūkam vidēji tērējot 175 eiro, bet Igaunijā 209 eiro mēnesī. Tikmēr Lietuvā tēriņi par pārtiku ir pieauguši par 26%, tomēr vidējā summa, ko lietuvieši tērē pārtikai, ir mazākā visās Baltijas valstīs – 147 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.