Menu
 

Asociācija: Alkohola ražošanas apmēra kāpums pirmajā ceturksnī varētu būt skaidrojams ar realizāciju ārvalstīs

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī patēriņam nodoto alkoholisko dzērienu apmēra samazinājums, neraugoties uz grādīgo dzērienu ražošanas apmēra kāpumu, varētu būt skaidrojams ar pasūtījumu pieaugumu ārvalstu realizācijas tirgos, aģentūrai LETA teica Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols.

"Ražošanas apmēri pieauguši arī mūsu [LANA] biedriem, bet Latvijā patēriņam nodoto alkoholisko dzērienu skaits nav pieaudzis, domāju, saistībā ar eksporta pasūtījumiem," sacīja Vītols, pieļaujot, ka nozare pirmajā ceturksnī visus ārkārtējās situācijas ierobežojumus vēl neizjuta tādā mērā kā vēlāk. Tikmēr vietējā tirgū arī šā gada pirmajā ceturksnī alkohola patēriņam bija tendence kristies.

Vītols atgādināja, ka saskaņā ar LANA pēdējiem apkopotajiem datiem par alkoholisko dzērienu pārdošanas apmēriem no 16.marta līdz 30.aprīlim vietējā tirgū, neskaitot pierobežas tirdzniecību, bijis 5% kritums, bet kopumā Latvijā pārdotā alkohola apmērs sarucis par 13%.

Pēc Vītola teiktā, nozarē pozitīvi vērtējama ārkārtējās situācijas ierobežojumu mīkstināšana maijā, atverot Latvijas robežu ar Igauniju un Lietuvu. Pagaidām ir pāragri spriest, cik lielā mērā tas ietekmēs alkoholisko dzērienu patēriņu kopvērtējumā Latvijā.

Viņš arī atzina, ka iepriekšējos gadus vasara, kas Latvijā tradicionāli ir atvaļinājumu laiks, pārdošanas apmēru ziņā nozarei ir labāka nekā pārējie mēneši. Gada siltākajos mēnešos uz veikaliem Latvijas pierobežā ar Igauniju biežāk brauc iepirkties cilvēki no Somijas un Igaunijas. Tāpēc darbības rezultāti vasaras mēnešos nozarei arī šogad būs svarīgi.

Vītols gan atzina, ka šā gada otrajā ceturksnī alkohola nozare Latvijā būs piedzīvojusi ļoti lielu kritumu salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada. Tas saistīts ar samērā lielo realizācijas īpatsvaru ārvalstu tirgos HoReCa segmentā. Vietām Eiropā pasūtījumi pilnībā apsīka daudzo, vēl stingrāku nekā Latvijā ierobežojumu dēļ ārkārtējās situācijas laikā, kas negatīvi ietekmēja realizāciju.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotajiem akcīzes preču aprites rādītājiem šā gada trīs mēnešos Latvijā saražoti 13,511 miljoni litru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, kas ir par 10,7% vairāk alkoholisko dzērienu nekā saražots pērn pirmajos trīs mēnešos. Tikmēr šā gada trīs mēnešos patēriņam Latvijā nodoto alkoholisko dzērienu apmērs samazinājies par 7,4% salīdzinājumā ar 2019.gada trīs mēnešiem. 2020.gada trīs mēnešos patēriņam Latvijā nodoti 12,518 miljoni litru alkoholisko dzērienu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.