Menu
 

"Augstsprieguma tīkls" ar "Gazprom" piederošo "Conexus" akciju iegādi nodrošina valsts kontroli uzņēmumā

  • Autors:  LETA
Foto: www.conexus.lv Foto: www.conexus.lv

Valstij piederošā AS "Augstsprieguma tīkls" iegādājusies Krievijas gāzes koncernam "Gazprom" piederošās Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcijas, nodrošinot valsts kontroli uzņēmumā, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

21.jūlijā "Augstpsrieguma tīkls" ir noslēdzis darījumu ar "Gazprom" par "Conexus" 34,10% akciju iegādi, tādējādi palielinot kontroli sabiedrībā līdz 68,46%. Kā uzsver EM, ar šo darījumu tiek nodrošināta valsts pilnīga kontrole par gāzes pārvades sistēmu valstī, "veicinot valsts enerģētiskās drošības stiprināšanu un sekmējot turpmāko gāzes sistēmas attīstību atbilstoši noteiktajiem enerģētikas politikas mērķiem".

Atbilstoši veiktajām izmaiņām akcionāru struktūrā, turpmāku "Conexus" pārvaldību "Augstsprieguma tīkls", kam līdz šim jau piederēja 34,36% "Conexus" daļu, nodrošinās kopā ar "MM Infrastructure Investments Europe Limited", kuram pieder 29,06%. Pārējiem akcionāriem kopā pieder 2,48%.

LETA jau vēstīja, ka 2019.gada decembra beigās Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns "Gazprom" rīkoja izsoli par tam piederošajām Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcijām. Izsolē 34,09911% "Conexus" akciju paketes sākumcena bija noteikta 79 miljoni eiro, bet minimālā cena – 70 miljoni eiro. 

Bijušais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka "Gazprom" ir tiesības pārdot sev piederošās "Conexus" akcijas jebkuram investoram. Vienlaikus ministrs lika noprast, ka Latvija izsolē nepiedalīsies.

Arī otrs "Conexus" privātais akcionārs – investīciju fonds "Marguerite Fund" – iepriekš paziņoja, ka pārdos tam piederošos 29,06% "Conexus" akciju. Pircējs būs Japānas kompānijas "Marubeni" fonds.

LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi "Conexus" ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām. "Conexus" jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas "Gazprom" un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otrs nosacījums paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas. Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim "Conexus" jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Fund" vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan "Latvijas gāzē".

"Latvijas gāze" ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators AS "Gaso". Savukārt "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju. "Conexus" tika dibināts 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.