Menu
 

"Eurostat" sākotnējie dati: Latvijā trešajā ceturksnī bijis mazāks IKP kritums nekā ES vidēji

  • Autors:  LETA
"Eurostat" sākotnējie dati: Latvijā trešajā ceturksnī bijis mazāks IKP kritums nekā ES vidēji

Latvijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" sākotnējie dati, kas apkopoti par 20 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2020.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada samazinājies par 3,1%.

Straujākais ekonomikas kritums trešajā ceturksnī fiksēts Spānijā (-8,7%), Rumānijā (-6%), Čehijā (-5,8%), Portugālē (-5,7%), kā arī Beļģijā un Bulgārijā (abās valstīs -5,2%).

Vismazākais kritums bijis Lietuvā (-1,7%).

ES vidēji IKP trešajā ceturksnī, salīdzot ar tādu pašu periodu pērn, samazinājies par 4,3%, bet eirozonā - par 4,4%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo ceturksni IKP sarucis par 4,2%, bet salīdzinājumā ar otro ceturksni tas pieaudzis par 8,2%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme trešajā ceturksnī fiksēta visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet straujākā tā bijusi Francijā (+18,2%), Spānijā (+16,7%), Itālijā (+16,1%), Portugālē (+13,3%), Slovākijā (+11,7%), Ungārijā (+11,3%) un Austrijā (+11,1%). Latvijas IKP trešajā ceturksnī ceturkšņa salīdzinājumā palielinājās 6,6%, bet Lietuvā - par 3,7%.

Salīdzinājumā ar otro ceturksni IKP ES pieauga par 11,6%, bet eirozonā - par 12,6%. Gan ES, gan eirozonā reģistrētā izaugsme bijusi straujākā kopš šo datu apkopošanas sākšanas 1995.gadā.

Dati par Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Maltu un Slovēniju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.