Menu
 

"Black Duck Invest": "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

"Repharm" grupas paziņojums par 30,84% zāļu ražotāja AS "Olainfarm" akciju balsstiesību iegūšanu liecina, ka pagājušās nedēļas "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulcē "Repharm" kontroli ir pārņēmusi pretlikumīgi, teikts Čehijas uzņēmuma "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka šogad 27.aprīlī ir noslēdzis 42,56% "Olainfarm" akciju pirkuma darījumu ar SIA "Olmafarm", paziņojumā medijiem.

Proti, "Black Duck Invest" ieskatā "Repharm" sniegtā informācija liecina, ka kontrole pār 30,84% "Olainfarm" balsstiesību "Repharm" jau bija 17.jūnija "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulces brīdi un atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam "Repharm" jau tobrīd bija jāizsaka akciju atpirkšanas obligātais piedāvājums. Likuma 66.panta septītā daļa paredz, ja tas netiek darīts, konkrēto akciju balsstiesības nevar tikt izlietotas.

Šie nosacījumi, pēc "Black Duck Invest" pārstāvju paustā, netika ievēroti, un "Repharm" izmantoja balsstiesības, kas izriet no šiem 30,84% "Olainfarm" akciju, balsojot par jaunu uzņēmuma padomi.

Čehijas uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka gan "Olainfarm" mazākuma akcionāri, gan padomes locekļi jau pirms 17.jūnija "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulces bija vērsušies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), aicinot izmeklēt tieši slēpti iegūtu un nedeklarētu izšķirošas ietekmes iegūšanu "Olainfarm".

Kompānijas pārstāvji arī uzsver, ka "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi. "Repharm" pirmdien, 21.jūnijā, paziņoja, ka lūgs FKTK atļauju izteikt akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu "Olainfarm" akcionāriem, jo "Repharm" grupa ieguvusi būtisku līdzdalību "Olainfarm" kapitālā 30,84% apmērā.

"Repharm" grupa ir informējusi biržu "Nasdaq Riga" par vienošanos ar "Olainfarm" akcionāri Niku Saveļjevu par 7,8% akciju balsstiesību iegūšanu "Olainfarm", īstenojot šīs tiesības caur "Repharm" mātesuzņēmumu AS "AB City". Tāpat "Repharm" jau šā gada februārī ziņoja par vienošanos ar Annu Emīliju Maliginu par tiesību iegūšanu uz 21,97% "Olainfarm" akciju pirkumu un balsstiesību iegūšanu, īstenojot šīs tiesības caur "Repharm" meitasuzņēmumu SIA "Farma Fund". Savukārt "Repharm" grupā ietilpstošajai "Rīgas Farmaceitiskajai fabrikai" tiešā veidā pieder 1,07% "Olainfarm" akciju.

""Olainfarm" ir valstiski nozīmīgs uzņēmums, tādēļ ir svarīgi, lai tas nonāktu vietējā kapitāla investoru īpašumā, kuriem ir mērķis uzņēmumu attīstīt ilgtermiņā un kam ir liela pieredze veselības nozarē. "Repharm" grupa kā vietējais veselības nozares līderis ar ilgtermiņa stratēģiju atbilst visiem šiem kritērijiem," iepriekš pauda "Repharm" padomes priekšsēdētāja vietnieks Dins Šmits. Ja obligātā akciju atpirkuma rezultātā "Repharm" iegūs līdzdalību vairāk nekā 50% apmērā, "Repharm" īstenos pienākumu vērsties Konkurences padomē, lai lūgtu darījuma saskaņojumu.

Holdingkompānija "AB City" reģistrēta 2018.gadā, tās pamatkapitāls ir 126 536 960 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji nav norādīti, bet uzņēmuma padomē strādā "Repharm" līdzīpašnieki Andrejs Leibovičs, Jānis Oskerko un Aleksandrs Livšics. Savukārt "AB City" valdē ir "Repharm" līdzīpašnieks Roberts Tavjevs un Sergejs Korņijenko.

Paralēli Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro. "Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas Farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro. "Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.