Menu
 

No trešdienas LG jānodrošina 1,15 TWh gāzes uzglabāšana Inčukalnā mājsaimniecību vajadzībām

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

No trešdienas, 10.augusta, publiskajam tirgotājam AS "Latvijas gāze" (LG) Inčukalna pazemes gāzes krātuvē jāuztur dabasgāzes krājumus 1,15 teravatstundu (TWh) apjomā, kas paredzēti saistīto lietotāju jeb mājsaimniecību apgādei, paredz valdības otrdien apstiprinātie un oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" trešdien izsludinātie noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā.

LG no 2022.gada 10.augusta līdz 2022.gada 30.septembrim Inčukalna krātuvē jāuztur dabasgāzes krājumi 1150 gigavatstundu (GWh) jeb 1,15 TWh apjomā, savukārt no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim uz katra mēneša pirmo datumu krātuvē jānodrošina atlikums no 1,15 TWh un saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām faktiski piegādātā apjoma.

Šos dabasgāzes krājumus no Inčukalna pazemes gāzes krātuves LG ir jāpiegādā saistītajiem lietotājiem.

Noteikumi paredz, ka vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") jānoraida LG pieprasījumu par dabasgāzes izņemšanu vai nodošanu citam sistēmas lietotājam, ja "Conexus" konstatē, ka tā rezultātā LG nevarēs nodrošināt noteiktā gāzes apjoma uzglabāšanu krātuvē.

Dabasgāzes sadales sistēmas operatoram AS "Gaso" katru mēnesi līdz 10. datumam jāsniedz "Conexus" informāciju par saistītajiem lietotājiem piegādāto dabasgāzi iepriekšējā mēnesī.

Gadījumā, ja LG neveic normatīvajos aktos noteiktās funkcijas vai veic tās nepietiekamā apjomā, "Conexus" ir tiesības veikt nominācijas dabasgāzes izņemšanai no Inčukalna pazemes gāzes krātuves apjomā, kas nepārsniedz 1,15 TWh apjomu, attiecīgi samazinot LG krājumus un pievadot "Gaso" saistītajiem lietotājiem paredzēto dabasgāzes apjomu. "Conexus" ir tiesības pieprasīt, lai "Gaso" sniedz informāciju, kas nepieciešama šīs funkcijas izpildei.

Gadījumā, ja "Conexus" nākas veikt nominācijas dabasgāzes izņemšanai, AS "Latvenergo" īstenos norēķinus starp publisko tirgotāju un saistīto lietotāju par saistītajiem lietotājiem sniegto dabasgāzes apgādes pakalpojumu vai pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma sniegšanu, ieturot no publiskā tirgotāja norēķinu administrēšanas maksu, kas atbilst faktiskajām izmaksām, bet nepārsniedz 10% no rēķinu kopsummas.

Šādā gadījumā "Gaso" jāsniedz "Latvenergo" informāciju, kas nepieciešama norēķinu īstenošanai.

Tāpat noteikumos teikts, ka "Conexus" vienas dienas laikā no dienas, kad konstatē negatīvā nebalansa daudzumu, kas var apdraudēt dabasgāzes apgādes drošumu, informē Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājiem, kuru dienas negatīvā nebalansa daudzums var apdraudēt dabasgāzes apgādes drošumu.

Ja saņemts attiecīgs "Conexus" pieprasījums, dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājam "Conexus" noteiktajā termiņā jāizstrādā un jānosūta tam rīcības plāns negatīva nebalansa novēršanai.

Plānā jāietver pasākumus negatīva nebalansa novēršanai, tai skaitā patēriņa samazināšanu, ja tas nav pretrunā ar noslēgtajiem dabasgāzes tirdzniecības līgumiem. Ja plāns nosaka atsevišķu gazificēto objektu dabasgāzes patēriņa samazinājumu, attiecīgajam dabasgāzes sistēmas lietotājam par to jāinformē gazificētā objekta īpašnieks.

Tāpat dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājam jāinformē "Gaso" par dabasgāzes lietotāju gazificētiem objektiem, kuros saskaņā ar plānu paredzēts dabasgāzes patēriņa samazinājums.

Ja plānā noteiktais patēriņa samazinājums netiek ievērots, "Gaso", pēc "Conexus" pieprasījuma, jāatslēdz gazificētais objekts līdz brīdim, kad novērsts negatīvais nebalanss.

Tāpat noteikts, ka "Conexus" līdz 2022.gada 1.oktobrim jāizstrādā un jāsaskaņo ar Igaunijas un Latvijas vienotās balansēšanas zonas pārvades sistēmas operatoru kārtība un prasības negatīva nebalansa novēršanai.

Jau ziņots, ka valdība mājsaimniecību vajadzībām rezervējusi LG piederošo gāzi Inčukalna krātuvē, otrdien preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers skaidroja, ka jau patlaban Inčukalnā esošā gāze pilnībā sedz Latvijas vajadzības nākamajā apkures sezonā.

Papildu drošībai valdība pieņēma lēmumu rezervēt vēl LG piederošu krātuvē esošu gāzi, lai augsta tirgus pieprasījuma apstākļos šī gāze netiktu pārdota tālāk, bet garantēti paliktu Latvijas mājsaimniecību rīcībā.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) sacīja ka rezervētais apjoms ir 1,15 teravatstundas (TWh) gāzes. Šis apjoms ir vienāds ar mājsaimniecību patēriņu pagājušajā sezonā.

Indriksone skaidroja, ka valdība šo gāzi nav iegādājusies, bet gan rezervējusi, lai garantētu nepieciešamo dabasgāzes apjomu saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām nākamajai apkure sezonai.

Ekonomikas ministre piebilda, ka Latvijas dabasgāzes patēriņš iepriekšējā sezonā bija 6,9 TWh, un patlaban šīs vajadzības nākamajai apkures sezonai ir nosegtas.

Arī Kariņš atkārtoti apliecināja, ka Latvijā pietiks dabasgāzes visai gaidāmajai apkures sezonai. Kariņš atsaucās uz Ekonomikas ministrijas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves pārvaldītājas AS "Conexus Baltic Grid" sniegto informāciju.

Iepriekš premjers atzina, ka vienlaikus tiek pastāvīgi turpinātas sarunas ar Lietuvu par Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa pieejamību Latvijas patērētājiem un ar Igauniju, kura kopā ar Somiju attīsta otro dabasgāzes importa termināli.

Vaicāts, vai gadījumā, ja tomēr Latvijai pietrūks dabasgāzes, to būs, no kā nopirkt, Kariņš intervijā Latvijas Radio atbildēja, ka tādā gadījumā, ja dabasgāze pietrūks Latvijai, tā pietrūks visam reģionam.

"Tie ir apstākļi, kurus mēs neprognozējam šobrīd. Izskatās, ka mums un pārējiem pietiks visai sezonai, bet mums ir jābūt acīm atvērtām," sacīja valdības vadītājs.

Viņš piebilda, ka nolūkā samazināt iespējamas energokrīzes iestāšanās riskus, ir uzdevis visām ministrijām izstrādāt energoresursu taupīšanas plānu valsts pārvaldē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.