Menu
 

Saulkrastu novada pašvaldība vēl šogad nepiemēros paaugstinātu NĪN likmi laikus ekspluatācijā nenodotām ēkām

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saulkrastu novada pašvaldība vēl šogad nepiemēros paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi laikus ekspluatācijā nenodotām ēkām, informēja pašvaldībā.

Pašvaldība ir konstatējusi, ka būvju īpašnieki joprojām nevar savlaicīgi saņemt Valsts zemes dienesta pakalpojumus, tostarp izpilduzmērījumus un aktuālu ēkas kadastrālās uzmērīšanas lietu.

Ņemot vērā, ka būves nodošanas ekspluatācijā procesa iespējamā kavēšanās nav atkarīga no būves īpašnieka rīcības, pašvaldība ir nolēmusi dot pēdējo iespēju un pagarina būvju, kuras nav nodotas ekspluatācijā normatīvajos aktos noteiktā kārtībā, nodošanas ekspluatācijā termiņu līdz 2024.gada 31.decembrim.

Grozījumi "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā" paredz, ka paaugstinātu NĪN likmi par laikus ekspluatācijā nenodotu ēku piemēros no 2025.gada 1.janvāra.

Ja būves īpašnieks ir sācis būves nodošanu ekspluatācijā, bet process vēl nav pabeigts, un būves īpašnieks ir iesniedzis Būvvaldē iesniegumu un dokumentu, kas apliecina būves nodošanas ekspluatācijā sākšanu, pašvaldība nepiemēros paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

Saulkrastu novada būvvalde jau vairākkārt ir informējusi, ka dzīvot uzbūvētā, bet ekspluatācijā nenodotā ēkā turpmāk izmaksās daudz dārgāk. Ja īpašnieka celtā māja nav nodota ekspluatācijā un tai ir beidzies būvatļaujas termiņš - ar nākamo mēnesi pēc šā termiņa beigām var nākties maksāt NĪN 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības par ēku vai par zemi.

Kā vēstīts, 2014.gada 1.oktobrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi "Vispārīgie būvnoteikumi", kuros noteikts maksimālais būvdarbu veikšanas laiks ir astoņi gadi kopš brīža, kad pašvaldības būvvalde būvatļaujā atzīmējusi, ka ir izpildīti visi nosacījumi, lai būtu atļauja sākt būvdarbus. Tas nozīmē, ka tām būvēm, kuras sāka celt pirms 2014.gada 1.oktobra, būvdarbu pabeigšanas termiņu skaita no 2014.gada 1.oktobra, un tādēļ būves ekspluatācijā bija jānodod līdz 2022.gada 1.oktobrim.

Šie būvnormatīvi attiecas uz visiem būvobjektiem, tajā skaitā savrupmājām, saimniecības ēkām, vasarnīcām vai dārza mājām, kuru būvniecībai būvatļaujas izsniegtas pirms 2014.gada 1.oktobra un kurās netika norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš. Gadījumā, ja īpašumā ir gadu desmitiem nepabeigta būve, tā bija jānodod ekspluatācijā līdz 2022.gada 1.oktobrim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.