Menu
 

"Arco Real Estate": Darījumu skaits ar zemi privātai apbūvei pērn Rīgā un Pierīgā saruka par 11%

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Darījumu skaits ar zemesgabaliem privātai apbūvei pagājušajā gadā Rīgā un tās apkārtnē samazinājās par 11%, bet privātās apbūves zemesgabalu cena saruka par 3%, ceturtdien Latvijas nekustamo īpašumu tirgus pārskata prezentācijā sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs. Viņš informēja, ka pagājušajā gadā Rīgā un tās apkārtnē notika 1618 darījumi ar privātās apbūves zemesgabaliem, kamēr 2017. gadā notika 1820 šādu darījumu.

Privātapbūves zemesgabalu vidējā cena Rīgas apkārtnē pērn bija no 20 eiro par kvadrātmetru Mārupē un Babītē līdz sešiem eiro par kvadrātmetru Olainē. Savukārt Rīgā šādu zemesgabalu vidējā cena bija no 136 eiro par kvadrātmetru Mežaparkā līdz sešiem eiro par kvadrātmetru Šķirotavā un Mangaļsalā.

"Šis ir segments, kurš attīstās pēdējais. Zeme un privātmājas ir grūti analizējami objekti, jo darījumu skaits ir mazs un turpina samazināties, ņemot vērā, ka atsavināto īpašumu skaits visu laiku samazinās. Aktīvajā tirgū māju skaits ir ļoti neliels, attīstītāji pārdod atsevišķas rindu sekciju mājas, bet privātmāju tirgū ir maz. Cilvēki pārsvarā ņem kredītus, pērk zemi un būvē savām vajadzībām," sacīja Laukalējs.

Viņš norādīja, ka pircēji ir kļuvuši ļoti prasīgi un gudri – pieprasījums ir pēc zemes ar labu infrastruktūru, labiem piebraucamajiem ceļiem un labi attīstītu apkārtējo publisko infrastruktūru. Laukalējs piebilda, ka Rīgā ir maz vietu, kur būvēt, tāpēc noteikti būtu jāattīsta kādas teritorijas, kur varētu veikt privāto apbūvi.

Viņš arī atzīmēja, ka privātmāju darījumu skaits pērn saruka par 4% un šogad tāda tendence saglabāsies, jo šajā segmentā īsti nav ko tirgot. Tāpat arī nav attīstītāju, kas ieguldītu naudu privātmāju būvniecībā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Arco Real Estate" valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits 2016. gadā izpirka Igaunijas kompānijai AS "Arco Real Estate" (Igaunijas kompānijas "Arco Vara" meitasuzņēmums) piederošos 70,64% "Arco Real Estate" kapitāldaļu. Tādējādi šobrīd Šmitam pieder 85,33% "Arco Real Estate" kapitāldaļu, bet 14,67% kompānijas kapitāldaļu pieder SIA "Newcom" "Arco Real Estate" 2017. gadā strādāja ar 1,02 miljonu eiro apgrozījumu un guva 57 533 eiro peļņu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.