Menu
 

"Swedbank" palielinājusi Latvijas IKP pieauguma prognozi līdz 3,3%

  • Autors:  LETA
Foto - bloomberg.com Foto - bloomberg.com

"Swedbank" palielinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 3% līdz 3,3%, liecina publiskotais jaunākais bankas ekonomikas apskats. Savukārt nākamajam gadam Latvijas IKP pieauguma prognoze saglabāta 2,5% apmērā.

"Swedbank" galvenā ekonomista vietas izpildītāja Latvijā Agnese Buceniece ceturtdien žurnālistiem sacīja, ka Latvijā IKP pieaugums šogad joprojām būs straujākais Baltijā, savukārt izaugsmes palēnināšanās nākamajā gadā būs saistīta galvenokārt ar to, ka apstrādes rūpniecības izaugsme jau kļūst lēnāka.

Vienlaikus Igaunijas ekonomikas pieauguma prognozes nav mainītas, joprojām sagaidot, ka 2019.gadā IKP augs par 3%, bet nākamajā gadā - par 2,7%, bet Lietuvas IKP pieauguma prognoze šim gadam palielināta no iepriekš lēstajiem 2,7% līdz 3%, bet 2020.gadam saglabāta 2% apmērā.

"Latvijā pērn bija straujākā izaugsme pēdējo septiņu gadu laikā, lai gan lielākā daļa ekonomistu gaidīja sabremzēšanos. Izaugsmi pērn veicināja spēcīgs iekšējais pieprasījums - investīcijas un patēriņš. Tomēr sabremzēšanās eirozonā jau ir jūtama arī Latvijā, jo eksporta izaugsme pērn kļuvusi vājāka nekā 2017.gadā," stāstīja Buceniece.

Viņa norādīja, ka straujākā izaugsme pērn bija būvniecībā un informācijas un komunikācijas tehnoloģijā, savukārt apstrādes rūpniecībā un transportā izaugsme bija lēnāka nekā 2017.gadā.

Savukārt Latvijas gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam un arī nākamajam gadam "Swedbank" nav mainījusi, joprojām to sagaidot attiecīgi 2,5% un 2,3% apmērā.

Vienlaikus Lietuvas gada vidējās inflācijas prognoze šim gadam samazināta no 2,7% līdz 2,5%, bet nākamajam gadam saglabāta 2,5% apmērā, savukārt Igaunijā gada vidējās inflācijas prognoze šim gadam samazināta no 2,9% līdz 2,4%, bet nākamajam gadam saglabāta 2,4% apmērā.

Buceniece norādīja, ka pasaules izaugsmes prognoze šim gadam ir pārskatīta uz leju, sagaidot 3,2% pretstatā iepriekš prognozētajiem 3,5%, kamēr 2020.gadā izaugsme varētu būt 3,5% pretstatā iepriekš prognozētajiem 3,4%. Eirozonas izaugsme šogad prognozēta 1,2% apmērā, ASV - 2,1%, bet Ķīnā - 6,1%.

"Pasaules izaugsme pamazām sāk buksēt un parādās bažas, ka pieaugošo risku dēļ šī buksēšana var paātrināties. Tomēr Latvija pagaidām jūtas labi," sacīja Buceniece.

Viņa piebilda, ka pēdējā laikā pieaugusi politiskā nenoteiktība - arvien biežāk dzirdams par tirdzniecības konfliktiem, kas kavē izaugsmi. Visbūtiskākais tirdzniecības konflikts ir starp ASV un Ķīnu, tiesa, tur notiek sarunas un varētu būt pozitīvs iznākums. Vienlaikus pienāk ziņas, ka varētu eskalēties tirdzniecības konflikts starp ASV un Eiropas Savienību. Visvairāk politiskā nenoteiktība pieaugusi Ķīnā, kas būtiski ietekmē pārējo pasauli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.