Menu
 

Atbildes uz jautājumiem par čeku loteriju Apriņķis.lv

  • Autors:  Lidija Dārziņa, "LV portāls"
Publicitātes foto. Infografika: lvportals.lv Publicitātes foto. Infografika: lvportals.lv

Pirmoreiz Latvijā – no 1. jūlija – notiek čeku loterija, kas tiks rīkota katru mēnesi. Mēnesī ir paredzētas 54 naudas balvas. Tās papildinās 10 naudas balvas gada izlozē un Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku balvas katru mēnesi. Loterija notiks tikai e-vidē.

Loterijas noteikumi ir ietverti Čeku loterijas likumā. Pagājušonedēļ, 21. jūnijā, tika atvērta speciālā tīmekļvietne cekuloterija.lv, kurā ir iespēja reģistrēt čekus, biļetes vai kvītis vismaz 5 eiro vērtībā, kas samaksāti par preci vai pakalpojumu. Čeku loteriju rīko Valsts ieņēmumu dienests (VID), un tā sniegtā informācija par loteriju, balvām un izložu noteikumiem jau iepriekš publicēta LV portālā.

Tīmekļvietnē cekuloterija.lv VID ir sagatavojis atbildes uz dažādiem jautājumiem – gan par līdzdalības noteikumiem, gan situācijām ikdienā, piemēram, ko darīt, ja burti un simboli uz čeka ir izbalējuši. (Atbilde: diemžēl šādu dokumentu loterijai reģistrēt nav iespējams.)

Uz iespējamajiem jautājumiem "LV portālam" atbildes sniedza VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Čeku loterijas pirmā diena ir 1. jūlijs. Vai tas nozīmē, ka jebkurš 1. jūlijā un arī jau pēc pusnakts, kad iestājies šis datums, saņemtais čeks tiks iekļauts loterijā?

Dalībai mēneša loterijā drīkst iesniegt tikai noteiktajā mēnesī saņemtos čekus, piemēram, jūlijā jāiesniedz čeki tikai ar jūlija datumu. Aktuālā mēneša čeku loterijai čekus ir iespējams reģistrēt līdz nākamā mēneša 5. datuma plkst. 23.59. Piemēram, jūlija čeku loterijas izlozei čekus drīkst reģistrēt līdz 5. augusta plkst. 23.59.

Vai loterijā drīkst piedalīties bez vecuma ierobežojuma un arī bez vecāku ziņas? Astoņgadnieks drīkst reģistrēt savu čeku?

Čeku loterijā var piedalīties ikviens bez vecuma ierobežojuma, izņemot VID darbiniekus un čeku loterijas tīmekļvietnes izstrādātāja – SIA "Mobilly" – pārstāvjus. Čeku loterijā var piedalīties arī bērni, tikai tādā gadījumā reģistrētajā čekā nedrīkst būt šādi pirkumi – alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi un enerģijas dzērieni. Pēc reģistrācijas čeks, kvīts vai biļete obligāti ir jāsaglabā, jo laimesta gadījumā tas būs klātienē jāuzrāda VID vai skenēts jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Ja čeku loterijā laimē nepilngadīgā (bērna) čeks – neatkarīgi no tā, vai laimests ir naudas balva vai Padziļinātās sadarbības programmas (PSP) dalībnieku sagādātās papildu balvas –, laimētājam būs jāiesniedz VID iesniegums par laimesta saņemšanu, ko būs iespējams iesniegt EDS skenētā veidā vai VID klātienē jebkurā klientu apkalpošanas centrā.

Ja laimētājs ir bērns, viņam ir jāpiesakās kopā ar saviem likumiskajiem pārstāvjiem, proti, vecākiem, jo uz čeka, kvīts vai biļetes reģistrācijas brīdī čeku loterijas tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv netiek identificēta persona un pieprasīti personas dati, tādēļ personas identificēšana notiek tikai tad, kad čeks tiek atzīts par laimējušu. Atgādinām: lai laimestu saņemtu, ir jāpiesakās VID!

Lielas mocības jau sagādā attaisnoto izdevumu čeki – ieraksti tajos ir tik atšķirīgi! Kā pircējs vai pakalpojuma apmaksātājs varēs saprast, kurus čeka datus nepieciešams norādīt?

Čeku reģistrācijas forma ir izveidota maksimāli ērta, vienkārša un saprotama. Par to jau no šī gada 21. jūnija ir iespēja pārliecināties, ieejot vietnē www.cekuloterija.lv. Reģistrācijas formas aizpildīšanas brīdī blakus būs redzami arī dažādi čeku, kvīšu un biļešu paraugi, kuros aizpildīšanas laikā ar izceltu violetu kontūru tiks apvilkti rekvizīti, kas jānorāda reģistrācijas formā, lai cilvēkam būtu viegli saprast, kur tieši čekā, kvītī vai biļetē tie atrodas. Gatavojot šos piemērus, mēs esam centušies atlasīt maksimāli dažādus tirgū pieejamos čeku, kvīšu un biļešu piemērus. Turklāt loterijai paredzēto čeku reģistrācijas formā, uzklikšķinot uz simbola "i" blakus laukam, ir iespējams aplūkot visbiežāk čekos izmantotos šī lauka apzīmējumus.

Čeku reģistrācija notiek internetā. Tātad – tas, kurš nelieto internetu, piedalīties nevarēs?

Jā, čeku, kvīti vai biļeti loterijai būs iespējams reģistrēt tikai vietnē www.cekuloterija.lv. Taču, ja cilvēks patiešām neprot lietot internetu vai citu iemeslu dēļ nespēj reģistrēt čeku pats, droši var lūgt palīdzību radiniekam vai draugam.

Vai, reģistrējot čeku mēneša izlozei, cilvēkam ir jānorāda, ka viņš vēlas piedalīties gada izlozē?

Čeks, kvīts vai biļete, kas laimējusi ikmēneša naudas balvu izlozē, tiks iekļauta arī papildu balvu izlozē, ja reģistrācijas brīdī cilvēks būs veicis atzīmi par dalību PSP dalībnieku papildu balvu izlozē.

Ikmēneša loterijas naudas balvu un/vai papildu balvu laimētāji nevarēs piedalīties čeku loterijas gada balvu izlozē – tajā būs iekļauti tikai 10 papildu čeki, kas tiks izlozēti atsevišķi no ikmēneša izlozē nelaimējušajiem čekiem.

Vai un pēc kādām pazīmēm čeks var tikt atzīts par nederīgu?

Jā, piemēram, čeks ir iesniegts ar nekorektiem datiem.

Neliela ciema veikala izdotajā čekā ir iegādāto produktu nosaukumi – "Pārtika 1", "Pārtika 2", "Pārtika 3" utt. Vai tāds čeks derēs?

Jā, galvenais, lai čeks būtu Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja izsniegts un vismaz 5 eiro vērtībā.

Kas ir papildu balvas? Vai kāds no PSP jau ir noslēdzis līgumu, lai piedalītos čeku loterijā ar savām balvām? Vai šīm balvām ir noteikumi, vērtības limits? Tas tomēr ir mārketinga instruments, jo viens piedāvās balvas par 300 eiro, cits – par 5 eiro, bet abi gūs vienādu publicitāti.

No šī gada 1. jūlija čeku loterijas dalībniekiem ikmēneša izlozē būs iespēja laimēt 1 naudas balvu 10 000 eiro vērtībā, 3 naudas balvas 5000 eiro vērtībā un 50 naudas balvas 100 eiro vērtībā. Gada izlozē varēs laimēt 1 naudas balvu 20 000 eiro vērtībā, 4 naudas balvas 10 000 eiro vērtībā un 5 naudas balvas 2000 eiro vērtībā. Katru mēnesi būs iespējams piedalīties arī PSP dalībnieku papildu balvu izlozē. Šobrīd jūlijam savas papildu balvas ir pieteikuši jau 11 PSP dalībnieki. Katram mēnesim šīs papildu balvas tiks pieteiktas atsevišķi.

Mēs vēlētos arī vērst uzmanību, ka PSP dalībnieki to dara brīvprātīgi, balvas izvēloties pēc saviem ieskatiem, turklāt tās pasniegs paši uzņēmēji, nevis VID. Tādējādi PSP dalībnieki parāda nostāju, ka atbalsta šo ideju un godīgu konkurenci un vēlas sakārtotu ekonomisko vidi. Mēs vēlamies uzsvērt, ka VID nekādi nereklamē šos uzņēmējus. Viss, ko mēs atbilstoši savai kompetencei, saskaņā ar Čeku loterijas likumu darām, – publiskojam balvas izsniedzēju, saņemšanas vietu un balvas veidu. Turklāt katrs uzņēmējs pats varēs izvērtēt to, cik plaši viņš vēlas afišēt dalību šajā pasākumā.

Naudas balvu izmaksā, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus. Kuros gadījumos būs nepieciešams norādīt konta numuru? Ja loterijā laimē bērns, kas noteiks, kādu (kura vecāka) konta numuru viņš norādīs?

Konta numurs būs jānorāda brīdī, kad laimētājs jau ir uzzinājis, ka viņa čeks ir laimējis. Saskaņā ar Čeku loterijas likuma prasībām laimētājam ir jāiesniedz pieteikums VID laimesta saņemšanai un jāuzrāda laimējušā čeka oriģināls, ko varēs iesniegt gan VID EDS skenētā veidā vai arī klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā, iesniegumā norādot savus personas datus un sev piederošu bankas konta numuru, kurā ieskaitīt laimestu. Ja laimējusi nepilngadīga persona, tai būs nepieciešams ierasties ar savu likumīgo pārstāvi.

Ja cer laimēt, čeki jāglabā. Ja cer laimēt gada izlozē, vai čeki jāglabā gadu, šogad – pusgadu? Nepieciešama diezgan ietilpīga kaste, vai ne?

Čeki nebūs jāglabā un jākrāj lielā kastē, ilgākais – mēnesi, līdz brīdim, kad uzzināsiet, vai esat laimējis mēneša izlozē. Saskaņā ar Čeku loterijas likumu laimētājiem noteiktā termiņā ir jāierodas VID un jāiesniedz iesniegums kopā ar laimējušo čeku: mēneša izlozē – 30 dienās pēc loterijas rezultātu publiskošanas. Gada izlozei izvirzīto čeku īpašniekiem 14 dienās pēc mēneša izlozes rezultātu publiskošanas dienas jāpiesakās VID un jāaizpilda iesniegums, vienlaikus iesniedzot čeka oriģinālu. Pēc tam jāgaida gada izloze, un, ja cilvēks būs tajā laimējis, uz VID vairs nebūs nepieciešams nākt – uzvarētājs laimestu saņems 30 dienās pēc gada izlozes rezultātu publiskošanas dienas. 

Likuma izstrādes laikā tika stāstīts, ka no balvu fonda 30% tiks paredzēti čekiem par precēm, 70% – par pakalpojumiem.

Jā, jo lielākais ēnu ekonomikas īpatsvars ir tieši pakalpojumu nozarē.

Čeku loterijas laimestus ar nodokli neapliks. Bet – vai tos pieskaitīs pie ienākumiem, kas veido gada ienākumu, kam piemēro diferencētu neapliekamo minimumu un progresīvo likmi?

Saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" šie laimesti ir izņēmums un IIN tiem netiks piemērots (nodoklis nebūs jāmaksā). Tikai nākamā gada ienākumu deklarācijā tos būs nepieciešams deklarēt kā ar nodokli neapliekamos ienākumus.

Vai čeks ir jāreģistrē mēnesī, kad tas izsniegts? Vai IT speciālisti paredz sastrēgumus mēneša (jau augusta) 5. datumā, kad liela daļa atvērs savas "kurpju kastes" ar čekiem un sāks reģistrēt visus iepriekšējā mēnesī sakrātos čekus?

Atgādinām, ka dalībai mēneša loterijā drīkst iesniegt tikai konkrētajā mēnesī saņemtos čekus, piemēram, jūlijā jāiesniedz čeki tikai ar jūlija datumu. VID kopā ar SIA "Mobilly" ļoti rūpīgi izvērtēja iespējamos riskus, kas varētu radīt "sastrēgumus". Tādējādi, izstrādājot čeku loterijas tīmekļvietni, mēs esam paredzējuši tai augstu veiktspēju. Vienlaikus arī lielam lietotāju skaitam būs nodrošināta droša, ērta un netraucēta datu ievadīšana.

Kādā veidā gada izlozē laimējušais varēs atteikties no sava vārda un uzvārda publiskošanas? Vai viņam par to tiks paziņots īsziņā kopā ar vēsti par laimestu?

Reģistrējot čeku, kvīti vai biļeti loterijai un izziņojot laimētājus, nevienā brīdī netiek prasīts vai paziņots personas vārds, uzvārds vai citi personas dati. Vienīgā obligāti norādāmā personas informācija, reģistrējot čeku, ir tās mobilā tālruņa numurs, uz ko pēc tam tiek nosūtīta īsziņa par laimesta saņemšanu. TV3 raidījumā "Superbingo", paziņojot laimētājus un publicējot informāciju par laimestiem vietnēs www.cekuloterija.lv un www.latloto.lv, būs redzams tikai tālruņa numurs (pēdējie četri cipari), čeka reģistrācijas datums un čeka numurs.

Ko man darīt, ja veikalā vai atslēgu darbnīcā čeku neizdod?

Pārliecinoši to pieprasīt. Ja tirgotājs vai pakalpojuma sniedzējs tomēr kategoriski atsakās to darīt, nepieciešams informēt VID, atklāti vai anonīmi zvanot uz VID bezmaksas uzticības tālruni 80009070 (24 stundas diennaktī) vai nosūtot informāciju uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Ko nozīmē laimējušo čeku ģenerācija?

Čeku loterijas izloze ir automātiska – to nodrošina speciāli izstrādāts algoritms, sistēmai pēc nejaušības principa izvēloties laimētājus.

Kam tauta varēs sūdzēties? VID vai "Latvijas Loto"?

Čeku loterijā radušos jautājumus būs iespējams sūtīt uz VID e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Vai laimestu nauda ir iekļauta budžetā? Vai arī tā būs no citiem avotiem?

Čeku loterijas laimesti tiek izmaksāti no valsts budžeta, taču vēršam uzmanību: ja laimētājs Čeku loterijas likumā noteiktajā termiņā nepiesakās VID laimesta saņemšanai, šī persona zaudē iespēju to saņemt, tādējādi konkrētais laimests otro reizi netiek izspēlēts un šī naudas summa paliek valsts budžetā.

Viss materiāla teksts ir pieejams portālā lvportals.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.