Menu
 

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mūziķi velta dziesmu Baltijas ceļa gadadienai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grupa "Instrumenti". Ekrānšāviņš no www.youtube.com Grupa "Instrumenti". Ekrānšāviņš no www.youtube.com

Latviešu grupa "Instrumenti", lietuviešu dziedātāja Jazzu un Igaunijas grupas "Ewert and the Two Dragons" līderis Everts Sundja (Ewert Sundja) apvieno savus talantus, lai veltītu dziesmu Baltijas ceļa 30. gadadienai. Dziesma "Via Baltica" trīs Baltijas valodās aicina atcerēties, cik vērtīga ir brīvība, pēc kuras šīs trīs tautas ilgojās, kopīgi veidojot Baltijas ceļu, un nodot šo atziņu no paaudzes paaudzē, informē mūziķu pārstāve Inese Saulāja.

“Šis kopdarbs ar Baltijas gara brāļiem un māsām visupirms ir kā sirsnīga pateicība mūsu vecākiem un vecvecākiem, kuri 1989. gada 23. augustā bija daļa no stiprākās ķēdes pasaulē. Vienlaikus lai šī dziesma izskan kā prieka un degsmes pilns apliecinājums, ka esam ārkārtīgi laimīgi būt šīs pieredzes skolēni, tagad – šīs ķēdes turpinājums un brīvas zemes saimnieki. Ja skaņās iekodētie viļņi spēs iešūpot vismazākos lietuviešu, igauņu un latviešu ķiparus mūsdienās, tas dos neizmērojamu prieku un ticību, ka tautas spēj kļūt arvien saliedētākas un arvien atmosties ne tikai tumšā stundā,” stāsta Jānis Šipkēvics no grupas "Instrumenti".

Dziesmas pirmatskaņojums notika 21. augustā kopā ar projekta ierosinātāju "airBaltic", kad vērienīgā pasākuma ietvaros mūziķi no visām Baltijas valstīm – Latvijas grupa "Instrumenti", dziedātāja no Lietuvas Jazzu un Igaunijas grupas "Ewert and the Two Dragons" līderis Everts Sundja – izpildīja jaunradīto dziesmu “Via Baltica” pasākuma apmeklētājiem, starp kuriem bija arī Valsts prezidents Egils Levits, Lietuvas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Artūrs Žurausks (Artūras Žurauskas) un Igaunijas vēstniecības Rīgā misijas vadītāja vietniece Karmena Lausa (Karmen Laus).

Jaunās dziesmas mūzikas autors ir Reinis Sējāns ("Instrumenti"), savukārt teksta autors ir latviešu dzejnieks Marts Pujāts. Igauņu valodā dziesmu atdzejoja igauņu rakstnieks Contra (Margus Konnula) un dziedātājs Everts Sundja, bet lietuviešu valodā – dziedātāja Jazzu, vēsta I. Saulāja.

Līdz ar dziesmu, kas tiek publiskota lielākajos mūzikas straumēšanas servisos, tiek publiskots dziesmas videoklips, kas tapis sadarbībā ar Vides filmu studiju, klipa režisors ir Dainis Kļava, operators – Jānis Šēnbergs.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.