Menu
 

Katlakalnā jau piekto reizi norisināsies Starptautiskais folkloras festivāls "Rudenāji 2019"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - rudenaji.blogspot.com Foto - rudenaji.blogspot.com

No 13. līdz 15.septembrim Ķekavas novada Katlakalnā norisināsies  piektais Starptautiskais folkloras festivāls “Rudenāji 2019”. Festivāla galvenā tēma – ražas daudzināšana, tāpat notiks arī citas rudens laika norises tautas tradīcijās, informēja rīkotāji.

Svinīgā atklāšana notiks 13.septembrī, plkst. 18.00 laukumā pie Katlakalna Tautas nama, tā ietvaros paredzēta festivāla ieskandēšana, svinīgas uzrunas, viesu un mājinieku folkloras kopu iepazīšanās stāsti.

Plkst. 19.30 festivāla dalībnieki un apmeklētāji dosies Lāpu gājienā uz netālo Sauliešu pilskalnu, kur notiks svinīga uguns iedegšana un tradicionāli, Rudenājiem raksturīgi pateicības rituāli senčiem un dievībām, līksmas un apcerīgas dziesmas, danči un rotaļas,  kā arī kopīgs mielasts par godu ražīgajam un skaistajam gadam.

Sestdien pie Katlakalna tautas nama varēs piedalīties Saberu svinībās. Saberu nosaukums nācis no senas tradīcijas rudens svētku laikā ziedot un sabērt kopā rudens veltes, lai pēc tam kopā svētītu ražas svētkus.

No plkst.11.00 varēs klausīties festivāla viesu kopu uzstāšanos – skanēs dziesmas, būs rotaļas, danči, dažādas atjautības un spēka sacīkstes, kā arī spēles un konkursi. Gan bērniem, gan pieaugušajiem būs laba iespēja iepazīt tradicionālus amatus un gūt prasmes noderīgu un jauku lietu darināšanā.

Sestdien kopīgi tiks veidota lielā Katlakalna Saberu skulptūra, lai tā taptu īpaši krāšņa, aicinām ikkatru ņemt līdzi kādu ziedu, dārzeni, graudu sauju vai rudens augli. Plkst. 14.00 sāksies festivāla ārzemju viesu koncerts, savukārt no plkst. 19.30 Katlakalna Tautas namā notiks festivāla dalībnieku kopīgi veidots uzvedums “Apjumību dzīres”.

Svētdien festivāls viesosies Jūrmalas Brīvdabas muzejā. No plkst. 11.00 līdz 14.00 notiks Rudenāju godi – sadziedāšanās jūras krastā, priežu meža pakalnos un muzeja pagalmā. Turpat uz ugunskura tiks vārīta īpašā Rudenāju vira.

2019.gada “Rudenāju” viesi: indiešu tradicionālās muzicēšanas un deju kopa no Pendžabas apkaimes, piejūras ļaudis, lietuviešu folkloras kopa “Meguva” no Palangas, igauņu koklētāju kopa “Kannelkond” no Tallinas un minskieši, baltkrievu tradicionālās kultūras studija “Vargin”. Latviešus pasaulē šogad pārstāvēs “Dūdalnieki” no Ziemeļanglijas.

Latvijas kopas: latgalieši – Šķilbēnu etnogrāfiskais ansamblis “Šķilbānu sīvas”, vidzemnieki – Siguldas “Senleja” un Vidzemes sēļi “Klauklēnieši” no Cesvaines, divas Kurzemes puses kopas – Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis un folkloras un tradīciju draugu kopa no Ziemupes. Zemgales un Daugavas krasta dziesmas dzirdēsim no Tomes “Graudiem”. Savukārt no Rīgas ieradīsies  “Grodi”,  “Garataka” un mazāk pazīstamā “Skaņava”. Festivāla mājinieki – Katlakalna “Rāmupe”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.