Menu
 

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos dokumentālā īsfilma par pusaugu meiteņu pašapziņu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

“Skaistai būt” ir režisores Andras Doršs debija dokumentālajā kino, tā stāsta par jaunu meiteņu pasauli mūsdienu Latvijā – par skaistuma izpratni, pašapziņu, mijiedarbību ar vienaudžiem un dzīvi sociālo tīklu un viedtālruņu laikmetā. Filmas pamatā ir sarunas ar pusaudzēm. Filmu varēs redzēt 26. novembrī LTV1 ēterā plkst. 22.05, kā arī tīmekļa vietnē “Replay”, informē sociālās kustības “#Neklusē” komunikācijas konsultante Kristīne Geida.

Filmas režisore Andra Doršs stāsta, ka ideja par filmu radās, pētot, kā rodas jaunu meiteņu pašapziņa: “Ja tava meita, kuru uzskati par pašu skaistāko, sāk skatīties spogulī un to apšaubīt, sāc domāt – no kurienes tas rodas, vai tā ir vienkārši tīņu nedrošība, vai tas ir tas, kā allaž bijis visās paaudzēs, vai arī šajā padsmitgadnieku paaudzē kaut kas ir citādi un mediju pieejamība to kaut kā pastiprina. Kas meitenei liek vai, tieši pretēji, neliek justies skaistai?” Filmas producente Antra Gaile piebilst: “Šis darbs devis balsi jaunu sieviešu paaudzei, sniedzot ieskatu trauslākajā no pieaugšanas procesiem – kļūšanā par pusaudzi.”

Antropoloģe Karīna Vasiļevska-Dāsa, kas kopā ar režisori veidoja filmas scenāriju, atzīst, ka filma pati par sevi nav ne satraucoša, ne nomierinoša, tā ir laikmeta liecība: “Mani vairāk satrauc tas, ko es kā pētniece zinu par bērnu un jauniešu dzīvi Latvijā, piemēram, to, ka Latvijā mobings jeb bullying ir ļoti liela problēma. Arī tas, ka statistiski jauniešu pašnāvības ir tādā pašā līmenī kā Dienvidkorejā, kur tā jau izsenis ir izdaudzināta problēma.”

Lai cīnītos ar mobinga problēmu Latvija bērnu un jauniešu vidū, šā gada sākumā tika dibināta sociāla kustība “#Neklusē”, tās līdzautore Marika Andžāne atzīst: “Jūnijā veicām pilotpētījumu par mobinga problēmu Latvijas skolās, rezultāti ir satraucoši – vairāk nekā trešdaļa jeb 37% skolēnu apgalvo, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ir cietuši no emocionālās vai fiziskās vardarbības klātienē. Arī šī filma ir dokumentāla liecība, cik lielu nospiedumu jaunu meiteņu dzīvē atstāj gan vienaudžu attieksme, gan sociālo mediju klātesamība, gan populārās kultūras uzspiestais skaistuma standarts. Mēs, pieaugušie un sabiedrība kopumā, nesam atbildību par to, lai Latvijā izaugtu emocionāli stipri un veselīgi jaunieši. “#Neklusē” mērķis ir ne tikai aizsākt plašāku diskusiju publiskajā telpā, bet arī piedāvāt konkrētu un mūsdienīgu risinājumu – mobilo lietotni un apmācības, kas ļautu skolēniem saņemt nepieciešamo palīdzību. Šobrīd aicinām visus vecākus, skolotājus un skolēnus aizpildīt aptauju par mobingu skolas vidē atgriezeniskās saites platformā “EDURIO”, kas pieejama visiem platformas lietotājiem no 2019. gada 1. novembra līdz 2020. gada 9. aprīlim. Pētījuma rezultāti būs pieejami 2020. gada maijā. Plašāk par projektu mājaslapā un sociālajos tīklos.”

Filma tapusi Latvijas Televīzijas (LTV) projekta “Latvijas kods” ietvaros. Kino pirmizrādi šīs filmas piedzīvoja 11. novembrī. Filmas radošajā komandā kopā režisori Andru Doršs darbojās arī operatori Dāvis Drošs un Valdis Celmiņš, antropoloģe Karīna Vasiļevska-Dāsa, skaņu režisors Jānis Zaneribs, kā arī producente Antra Gaile. Filma veidota “Epata Studio” studijā.

Projekts “Latvijas kods” norisinās jau septīto gadu. Tas tiek īstenots sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu un Nacionālo kino centru. Tā mērķis ir atbalstīt filmas, kas dokumentē Latvijas dzīvi, vidi un cilvēkus šodien, meklē plašāku sociālo, kultūras un vēstures kontekstu un atsedz laikmetam raksturīgas tendences dažādās dzīves jomās, norāda K. Geida.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.