Menu
 

Aspazijas mājā Jūrmalā notiks saruna par latviešu aktieri Eduardu Pāvulu

  • Autors:  LETA
Foto - facebook.com/aspazijas.maja Foto - facebook.com/aspazijas.maja

Aspazijas mājā 14.februārī plkst.17 notiks saruna ar vēsturnieci Daci Ulpi par latviešu teātra un kino aktieri Eduardu Pāvulu "Latviešu Romeo stāsts", informēja Aspazijas mājas izglītojošā darba vadītāja Baiba Freimane.

Kā pavēstīja Freimane, kamēr vieni Pāvulu atceras kā Cepļa kungu no kinofilmas "Ceplis" vai Ērmanīti no filmas "Vella kalpi", ir paaudze, kuras acīs Pāvuls ir viens no labākajiem Romeo lomas tēlotājiem. Titulloma Šekspīra traģēdijā bija pirmā lielā Pāvula loma teātrī, kuru 1953.gadā jaunajam aktierim uzticēja Dailes teātra līdzdibinātājs, režisors-inscenētājs Eduards Smiļģis.

Pasākuma organizatori norāda, ka tā nav nejaušība, ka 14.februārī, kas ir Valentīna diena, Aspazijas mājā piemin Pāvulu - vēl skolas gados viņš tikās ar Aspaziju, jo palīdzēja dzejniecei sagādāt malkas krājumus ziemai. Tāpat aktieris te svinējis arī savu 75.dzimšanas dienu, ierodoties uz to ar rozi, kas bija nesta Aspazijai.

Vēsturniece Ulpe ir autore 2017.gadā atklātajai memoriālajai izstādei "Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais." Babītes novada Kultūrizglītības centra filiālē "Vietvalži". Ulpe aizvadītos trīs gadus ir pastiprināti pievērsusies Pāvula dzimtas izpētei. Lai arī aktieris dzimis Jūrmalā un gājis skolā Pumpuros, viņa dzīve bija cieši saistīta ar Lielupes otru krastu, kur Pāvulu dzimta mitusi kopš 16.gadsimta, pavēstīja Freimane.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.