Menu
 

Dubultjubilejas koncerts: Gvido Lingam – 50, grupai "Linga" – 30

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

"Spēle", "Nāc dejot", "Šeit", "Nāc man līdz" un citas grupas "Linga" dziesmas būs iespējams dzirdēt VEF kultūras pilī Rīgā 20.februārī, kad Gvido Linga kopā ar klausītājiem svinēs savus 50. šūpuļsvētkus un grupas “Linga” 30.jubileju.

Grupas "Linga" dziesmas pieskaitāmas Latvijas rokmūzikas klasikai, tās piedārdinājušas mazas un lielas skatuves, regulāri tiek raidītas radio. Lielai daļai dziesmu vārdus sacerējis Gvido brālis Igors Linga. Viņa filmā "Tā runāja pilsēta" (1988) pirmoreiz tika pieteikta tolaik jaundibinātā grupa "Linga", ar kuru uz rokmūzikas skatuves atgriezās iepriekš grupā "Zig Zag" (arī "Ārprāc") dziedājušais Gvido Linga.

Grupas pirmā pilnasinīgā uzstāšanās notika 1989. gadā grandiozajā festivālā "Roks par neatkarību", un ar šādu saukli mūziķi arī turpināja savu radošo ceļu. Gvido kļuva par toreiz populārā žurnāla "Liesma" mīluļa titula laureātu un iemantoja seksa simbola un meiteņu elka status.

Par spilgtās individualitātes Gvido pirmo domubiedru kļuva basģitārists Armands Cālītis, ar kuru kopā ieskaņota dziesma "Pilsēta" un drīz vien duetu papildināja nākamie dalībnieki. Par Gvido un Armanda biedriem kļuva Viktors Fedosejevs (ģitāra) un Juris Rubīns (sitaminstrumenti), un Lingas iedvesmojošo rokenrolu papildināja Elmārs Rudzītis ar saksofonu. Kādu laiku grupā spēlējuši arī Ivars Makstnieks, Juris Norītis, un kopš 90. gadiem "Lingas" skanējumu papildina arī Edgars Ķauķis (ģitāra). Nebija grūti "Lingas" stilā saklausīt zināmu līdzību ar Gvido jaunības elku "Sex Pistols", kā arī Billija Aidola daiļradi, tomēr viņu dziesmām piemita unikalitāte un ģeniāla vienkāršība, kā arī pašpuicisks dzīvesprieks.

Ik pa brīdim grupa atgādina par sevi ar kādu jaunu ieskaņojumu, un joprojām "Lingas" fani gatavi klausīties grupas lielos hitus, kas saistās ar viņu trakulīgo jaunību. Pa šiem 30 gadiem "Lingas" aizrautīgās dziesmas nav paguvušas apnikt, jo mūziķi šajā gadsimtā koncertē regulāri, taču reti.

Dubultjubilejas koncerts notiks 20. februārī plkst. 19.00 VEF kultūras pilī. Biļetes “Biļešu paradīze” kasēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.