Menu
 

Ar pianistu Osokinu koncertu atklās sesto Jūrmalas festivālu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jānis Romanovskis Foto - Jānis Romanovskis

No 22. jūlija līdz 4. augustam Dzintaru koncertzālē norisināsies sestais “Jūrmalas festivāls”. Atklāšanas koncertā 22. jūlijā plkst. 20.30 klausītājiem gaidāmi klaviermūzikas svētki ar Osokinu dinastijas izcilajiem pianistiem – Sergeju, Andreju un Georgiju Osokiniem.

Dzintaru koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka pavēstīja, ka pianisti kopīgi atskaņos 20. gadsimta franču mūziku pārlikumos divām un trim klavierēm – hipnotizējošo Morisa Ravela “Bolero” un finālu no Fransisa Pulenka Koncerta divām klavierēm, kurā kūsājoša enerģija mijas ar valdzinošu franču melodismu.

Sergeja Osokina soloizpildījumā skanēs krievu komponista Aleksandra Skrjabina mūzika, kura bijusi svarīga pianista repertuāra daļa jau daudzu gadu garumā. A. Skrjabina skaņdarbu liesmainais misticisms, ekspresīvā emociju gamma un elpu aizgrābjošās krāsas ir viena no fascinējošākajām parādībām 20. gadsimta klaviermūzikā.

Viens no Andreja Osokina mīļākajiem komponistiem ir Ludvigs van Bēthovens, kuram šogad ir 250. jubilejas gads. Koncertā A. Osokins izpildīs slaveno “Mēnesnīcas sonāti”. Šo nosaukumu skaņdarbam devis vācu rakstnieks un mūzikas kritiķis Ludvigs Relštabs, kuram sonātes pirmā daļa asociējās ar mēnesgaismas spēlēm uz Lucernas ezera virsmas.

Savukārt Georgijs Osokins koncertā pievērsīsies viņam tik tuvā Frederika Šopēna daiļradei, kurš romantisma laikmetā paplašināja klavierspēles apvāršņus. Komponista skaņdarbos klavieres gan dzied kā intīma cilvēka balss, gan mutuļo kā monumentāls simfoniskais orķestris.

Jūrmalas festivāla programmā šogad ir notikušas izmaiņas – ņemot vērā spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus, koncertos starp klausītājiem tiks nodrošināta 2 metru distance, tāpēc Dzintaru koncertzāles sēdvietu izkārtojums ir mainīts, katru koncertu klātienē varēs apmeklēt līdz 500 klausītāju. Tie klausītājiem, kuriem nebūs iespējams koncertu noklausīties klātienē, varēs iegādāties tiešraides biļetes un skatīties koncertus attālināti ar interneta tiešraides starpniecību. Tos koncertstudijā vadīs mūziķis Jānis Šipkēvics.

Festivāla programmu ir papildinājuši arī divi jauni koncerti “Trīs Osokini” un “Aleksandrs Antoņenko un Reinis Zariņš”. Biļetes uz tiem ir pieejamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās. Diemžēl trīs koncerti ir atcelti – “Brodvejas mūziklu zelta izlase”, “Ksenija Sidorova un Džordžs Harliono” un “Galā koncerts. Skaistākās operu ārijas”.

Biļetes uz “Jūrmalas festivāla” koncertiem un tiešraidēm pieejamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.