Menu
 

Oskars Florencs-Vīksne: Siguldai manā dzīvē ir ļoti nozīmīga loma Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
Foto – no privātā arhīva Foto – no privātā arhīva

Daudziem no mums ir kādas īpašas vietas, kurās atgriežamies biežāk. Tajās mīt atmiņas un katram objektam ir kāds stāsts, kuru pastāstīt par mūsu pagātni. Šāds būs arī šis stāsts. Stāsts par vietu, kur mīt atmiņas, nozīmīgi dzīves mirkļi un daudz pozitīvu emociju.

Stāstu sērija “Ievērojami cilvēki Pierīgas pilsētās” ir devusies uz pilsētu, kur vērot zelta rudeni, klausīties koncertus pilsdrupās un baudīt gardus ēdienus vietējās kafejnīcās. Tieši Siguldas pilsētā jaunais Dailes teātra aktieris Oskars Florencs-Vīksne ir pavadījis jaunieša gadus. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar Oskaru, lai uzzinātu, kāda ir bijusi viņa dzīve Siguldā.

Jaunieša gadi aizvadīti Siguldā

Jauns, atraktīvs un enerģijas pilns cilvēks. Sapņojis kļūt par korespondentu, tomēr nokļuvis pavisam citā vietā. Spēja iejusties citu cilvēku ādā un kļūt par kādu citu nav viņam sveša. Tieši aktiermāksla ir vieta, kur viņš sevi atrada. Tāds ir Dailes teātra aktieris Oskars Florencs-Vīksne. Atraujoties no ierastā dienas režīma, Oskars ir atradis laiku, lai parunātu par kādu skaistu un visai pasakainu pilsētu. Vietu, ar kuru jaunajam vīrietim ir saistījušies tieši jaunieša gadi un kur viņš bieži vien izvēlas atgriezties. Šī skaistā pilsēta ir neviena cita kā Sigulda.

“Neesmu dzimis Siguldā, taču varu lepni teikt, ka uzaudzis gan. Siguldā tika pavadīti jaunieša gadi, trenējoties bijušajā Siguldas snovborda klubā “Flips” (biju arī Latvijas izlasē), mācoties Siguldas Valsts ģimnāzijā un sākot savus aktiera pirmos soļos “Baltajā flīģelī”. Siguldai manā dzīvē ir ļoti nozīmīga loma. Man vienmēr ir aizraujoši tur atgriezties, jo gandrīz katrā vietā ir iekodētas kādas spilgtas atmiņas,” – tā par laiku Siguldā stāsta Oskars. Šobrīd vīrietis savu dzīvi aizvada Rīgā kopā ar sievu Ievu, tomēr Sigulda ir vieta, kuru abi ik pa laikam izvēlas apciemot.

Lielākais lepnums – vietējie iedzīvotāji

Kad jaunais vīrietis runā par šo skaisto pilsētu, viņš nevar nepieminēt tās iedzīvotājus, jo tieši tā ir lieta, ar kuru viņš Siguldā lepojas visvairāk. “Tie ir cilvēki. Šķiet, ka cilvēki ir laimīgāki tur. (Smejas) Un noteikti es lepojos ar to, ka Sigulda ir tik aktīva un ģimenēm draudzīga pilsēta. Tiešām sajūta, ka dome rūpējas par saviem iedzīvotājiem.”

Runājot par vietējiem iedzīvotājiem, vīrietis stāsta, ka nekad nav izjutis īpašu uzmanību tikai tāpēc, ka būtu Latvijā zināms aktieris. Viņa pieredze rāda, ka pilsētnieki ir draudzīgi pret visiem un sveicinās neatkarīgi no tā, kāds būtu tavs statuss.

Labākā Latvijas mazpilsēta

Nenoliedzami – aktierim pilsēta ir sirdij tuva, un tā tas būs vienmēr. Tāpēc, runājot par pilsētas izaugsmi, Oskars nedomājot divreiz saka, ka tieši Sigulda ir labākā Latvijas mazpilsēta. “Manuprāt, Sigulda ir ļoti precīzi definējusi un nostabilizējusi savu mērķi un virzienu. Visi zina, ka uz Siguldu var doties aktīvi pavadīt brīvo laiku dabā, izbaudīt koncertus pilsdrupās, izgaršot pilsētu vairākās kvalitatīvās kafejnīcās. Sigulda piedāvā tik daudz iespēju, ka, manuprāt, tā ir Latvijas labākā mazpilsēta.”

Dzīvodams tādā pilsētā kā Rīga, Oskars ir spējis novērtēt mazās pilsētiņas plusus: “Jā, miers un klusums ir galvenais pluss. Šobrīd dzīvojot Rīgā, īpaši vasarā, visvairāk novērtē dienu bez motoru rūkoņas un pilsētas skaņām. Agrāk, dzīvojot mazā pilsētā, varbūt šķita, ka esi apdalīts, nebija ne kino, ne teātra, ne tusiņu vietu. Taču tagad, manuprāt, šīs lietas ir ļoti attīstījušās, viss ir pieejams. Mazpilsētā noteikti ir labāk dzīvot, taču šobrīd darba dēļ to nevaru darīt,” stāsta Oskars.

Tieši dabas skaistums un miers, kuru ir iespējams baudīt tālāk no galvaspilsētas, ir tas, kas Oskaru vilina visvairāk, un tas ir arī veids, kā viņš izvēlas pavadīt savu brīvo laiku. “Ja ir brīvais laiks, tad tas noteikti tiek pavadīts dabā. Man un manai sievai Ievai Florencei-Vīksnei daba vienmēr ir spēka un iedvesmas avots.” Kā atzīst pats aktieris, kad ir iespējams atrauties no darba, viņa lielākā aizraušanās ir ne tika iespēja pabūt pie dabas, bet arī viņu kopīgais uzņēmums, kur abi ar sievu var radoši izpausties.

Vajadzība pēc pārmaiņām un nepieciešamība apstāties

Pieminot Siguldas pilsētu, tiek pieminēts arī temats par novadu reformu, pret kuru aktieris attiecas pozitīvi, uzsverot, ka tā ir nepieciešama. “Es domāju, ka tā jau sen bija vajadzīga, lai mazinātu sadrumstalotību un vietējās vietvaras. Sigulda, piemēram, kļūs tikai atbildīgāka un stiprāka.”

Arī runājot par to, kas šobrīd notiek pasaulē, Oskars ir pārliecināts, ka viss, kas notiek, notiek uz labu un visam ir nepieciešams mainīties. “Manuprāt, šāds stopkrāns pasaulei bija nepieciešams. Ritenis, kas kustējās netveramā ātrumā, agrāk vai vēlāk varētu novest pie kā sliktāka. Lai mainītos, ir nepieciešams uz brīdi apstāties un apskatīties apkārt. Es ceru, ka cilvēki to apzinās un pārmaiņas pasaulē notiks uz labo pusi.”

Oskars visiem Latvijas iedzīvotājiem iesaka šo laiku veltīt sev: “Varbūt šķiet savtīgi, taču sakārtot savu dzīvi un iemīlēt sevi ir svarīgi, jo, ja nespēsi mīlēt un darīt laimīgu sevi, tad citus arī ne.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.