Menu
 

Turaidas muzejrezervātā aicina uz sarunu "Turaidas muiža laiku lokos"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: www.sigulda.lv Foto: www.sigulda.lv

Turaidas muzejrezervāts sestdien, 5.septembrī, plkst. 15.00 aicina uz stāstu cikla “Sarunas Klaušinieku mājā” trešo tikšanos, kurā par Turaidas muižu laiku lokos diskutēs divi vēstures zinātņu doktori – Edgars Ceske un Uģis Niedre. Pasākuma laikā būs iespēja skatīties videofilmu “Klaušu muiža”, animācijas filmu “No klaušinieka par saimnieku”, kā arī fotogrāfiju slīdrādi “Sēta. Dzimta. Darbs”, informē Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā Anda Skuja.

“Muiža ir nezūdošs jēdziens mūsu vēsturē. Nojaušams jēgums latvieša apziņā joprojām. Šodienas ceļotājam, lūkojot skatīšanai sakārtotas pilis un muižas, grūti izprast kopainu – kā radās, veidojās muižnieka iespējas celt, izbūvēt muižu centrus ar varenām saimniecības ēkām, greznu, plašu kungu māju, veidot parku, dārzu, rakt ezeriem līdzīgus dīķus, stādīt liepu, ozolu, citu koku alejas gar ceļiem,” stāsta Uģis Niedre. “Tas viss no viņiem – klaušiniekiem, kuri sen jau gaisuši it kā bez liecinājuma, ka bijuši. Tas no zemnieku sētām un turienes ļaudīm muižas robežās, no kalpotājiem un amatniekiem pašā muižā,” norāda vēsturnieks.

Sarunu cikls saistīts ar Turaidas muzejrezervāta jaunāko ekspozīciju “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”, kas vēsta par laika posmu no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē līdz Latvijas valsts dibināšanai un agrārreformas īstenošanai. Visiem, kuri interesējas gan par Vidzemes muižu vēsturi, gan mūsu valsts vēsturi, dalība sarunās būs saistoša, jo E.Ceske, kurš ir viens no ekspozīcijas autoriem, pētījis dažādus vēstures avotus, uzkrājis dzimtu stāstus, īpaši izzinot Turaidas muižas attīstību, personības un notikumus, kas ietekmēja Latvijas valsts veidošanos, norāda A.Skuja.

Dalībai pasākumā iespējams pieteikties, zvanot uz tālruņa numuru 26572142 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.; dalībnieku skaits ir ierobežots. Dalības maksa – 1,15 līdz 6 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.