Menu
 

Čaka muzeja direktore Antra Medne: Mans darbs un hobijs ir viens un tas pats Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs izdevis grāmatu “Sajūtu restaurācija”, kas dod iespēju ielūkoties dzejnieka Aleksandra Čaka un viņa ģimenes piemiņas lietu kolekcijā. Grāmata sniedz liecību par dzejnieka ģimeni, sadzīvi Rīgā 20. gadsimta pirmajā pusē, apģērbu modi cauri laikiem. Tajā vairākās krāsainās fotogrāfijās apskatāmi priekšmeti un sadzīves lietas, kas savulaik kalpojušas Aleksandram Čakam, viņa mammai un tētim, kā arī sievai Annai Ērikai Elizabetei Bērziņai.

Grāmatas “Sajūtu restaurācija” tekstu autore ir Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja direktore Antra Medne, fotogrāfiju un grāmatas dizaina autore – māksliniece Katrīna Vasiļevska. Ar šo grāmatu tiek turpināta tradīcija apzināt muzeja krājumu un iepazīstināt sabiedrību ar Latvijas literātu svarīgākajām un interesantākajām dzīves lappusēm.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Neesmu pārāk ekstrēma. Visas trakās lietas manā dzīvē saistītas ar ceļojumiem. Jo tālāks ceļojums, jo lielākas iespējas piedzīvojumiem. Izbaudu visu, ko dzīve man piedāvā.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Nav tāda viena brīža. Kā ģimenes cilvēkam man ir svarīgi tuvo cilvēku panākumi. Kā profesionāle es priecājos par cilvēkiem, ar kuriem liktenis mani savedis kopā muzeja darbā. Aizkustinoši ir brīži, kad sapņi, pat visnereālākie, piepildās un kļūst par realitāti. Tas dod spārnus!

Kas jūs iedvesmo darbam?
Tas, ka mans darbs un hobijs ir viens un tas pats. Priecājos par iespēju strādāt muzejā un būt daļa no lielās muzejnieku saimes ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Dalība Starptautiskajā muzeju padomē man dod iespēju redzēt un iepazīt muzejus visās pasaules malās.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Spēja atteikties no sliktu ziņu klausīšanās. Mani iedvesmo pozitīvisms darbā, sadzīvē, kultūrā.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Balansēšana uz darbaholisma robežas. Cenšos sevi disciplinēt un proporcionāli sadalīt spēkus muzeja darbam, tuviniekiem un izklaidēm.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Nedari otram to, kas tev pašam nepatīk. Pozitīvā domāšana un rīcība var glābt pasauli.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Grāmata, kuru lasu gan tad, kad ir skumji, gan tad, kad priecīgi, – Lūsijas Modas Montgomerijas “Anna no “Zaļajiem jumtiem””. Anna ar savu bezgalīgo ticību labajam arvien spēj mani iedvesmot. Filmu ir tik daudz, ka grūti izdalīt vienu starp daudzām. Šobrīd, kad ieejam Adventa jeb gaidīšanas laikā, skatos visas saldi sērīgās Ziemassvētku filmas. 

Kādu mūziku klausāties?
Mani iepriecina klasiskais džezs. Šobrīd Frenks Sinatra.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Parasti darbā. Ja izdodas izrauties uz stundu, tad Ģertrūdes ielas “Monte Kristo”, kur ir labākā kafija Rīgā.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Francija. 19. gadsimts. Bet tikai mazu brīdi. Es jūtos labi šeit un tagad.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.